Kuttet av farens fingertupp - så syklet hun inn til femteplass i NM

Elisabeth Sveum gråt da hun kom i mål.

UHELL: Elisabeth Sveum var fortvilet etter at faren mistet en fingertupp da han hjalp henne med hjulbytte underveis i NM-løpet i terrengsykling lørdag. Hun fullførte likevel og ble nummer fem. Foto: elisabethsveum.no
UHELL: Elisabeth Sveum var fortvilet etter at faren mistet en fingertupp da han hjalp henne med hjulbytte underveis i NM-løpet i terrengsykling lørdag. Hun fullførte likevel og ble nummer fem. Foto: elisabethsveum.noVis mer

(Dagbladet): Elisabeth Sveum ble nummer fem på rundbanen i NM i terrengsykkel på Lillehammer i helga.

Men hun gråt da hun kom i mål, skriver Oppland Arbeiderblad. For etter at Gjøvik-syklisten punkterte på den fjerde av fem runder lørdag, ble det dramatisk:

- Pappa var like i nærheten og kom med et nytt forhjul. Da han hadde festet hurtigkoplingen tråkket jeg til for å komme raskest mulig i gang. Jeg så ikke at han tok hånda tilbake en siste gang for å stramme. Fingertuppen ble kuttet rett av, sier Sveum til OA.

Pappa Olav Sveum hadde akkurat stått på toppen av seierspallen etter å ha blitt norgesmester i klassen Master M50+, og hadde gått rett mot langesonen for å være til hjelp for datteren.

Finger i bremseskiva Da hun punkterte, var han på pletten med nytt hjul.

- Først skifta vi hjulet, men det sto litt skjevt på. Så syklet Elisabeth videre 20 meter, da løsna det. Hun forsøkte å stramme det sjøl, men jeg løp etter og skulle hjelpe til og stramme mer. Jeg kjente på bolten, og skulle stikke hånda ned igjen. Da kjørte hun, men jeg hadde allerede fått stukket fingeren ned i bremseskiva, forklarer han til Dagbladet.

Han tror fingeren ble klemt mellom den skarpe bremseskiva og bremsecaliperen.

- De første minuttene blødde det veldig og så veldig fælt ut, men jeg kjente ikke så mye smerte da, sier han.

Ble tatt hånd om Datteren var fortvilet og måtte overtales til å fortsette.

- Jeg ble satt ut. Det er ikke noe hyggelig å kjøre på en finger, og når du også ser det synet, da betyr ikke rittet noe, sier hun til Dagbladet.

NORGESMESTER: Pappa Olav Sveum (i midten) på pallen etter seieren i klassen master M50+. Rett etter denne premieseremonien mistet han en fingertupp da han hjalp datteren med hjulbytte. Foto: elisabethsveum.no
NORGESMESTER: Pappa Olav Sveum (i midten) på pallen etter seieren i klassen master M50+. Rett etter denne premieseremonien mistet han en fingertupp da han hjalp datteren med hjulbytte. Foto: elisabethsveum.no Vis mer

Men det sto både en hjelpepleier og en lege rett ved siden av der ulykken skjedde, og da Elisabeth ble overbevist om at de tok seg av faren, syklet hun videre.

- Det gikk ikke spesielt fort etterpå. Jeg stoppet flere ganger, og snakket blant annet med moren min, som sto i den andre langesonen. Hun tok det ganske rolig, og sa jeg skulle komme meg i mål.

Flashback Ulykken preget imidlertid syklisten såpass at det kan ha kostet henne en NM-medalje.

- Jeg lå rett bak fjerdeplassen da, og det var ikke så langt opp til tredjeplassen, sier Sveum.

Hun ble altså til slutt nummer fem i løpet der Gunn Rita Dahle Flesjå vant overlegent.

Men plasseringen var ikke det som opptok Elisabeth Sveum mest på de siste to rundene av NM-løpet. Ekstra ubehagelig ble det antakelig fordi hun har sett faren bli skadd i sykkelløypa tidligere.

- I et ritt i Larvik kjørte jeg av på en grusvei. Underleppa var borte, jeg hadde høl under nesa og skadet kinnet. Jeg var ganske fæl, og Elisabeth kom like etter meg i løypa, forteller Olav Sveum.

Datteren sier hun ble minnet om den ubehagelige opplevelsen da faren skadet seg igjen på lørdag.

- Jeg fikk et flashback og en reaksjon på det. Jeg tenkte ikke noe på å komme meg videre, sier Sveum.

Men til mål kom hun likevel. Nå er neste mål verdenscup i Andorra siste helga i juli.

Sikter mot VM For pappa Olav er målet i første omgang å komme seg tilbake på sykkelen.

- Det blir nok lite sykling den første tida. Kanskje i hagen på en rulle, og kanskje noe jogging, sier han.

Fingertuppen ble aldri funnet igjen, han mistenker at den ble med sykkelen videre i løypa. Men den aktive veteransyklisten tror ikke en centimeter kortere langfinger vil hindre ham når såret er grodd.

Han er en aktiv syklist i sin klasse, og håper å være på plass i norgescupen om ikke alt for lenge. På lengre sikt har han et mål om å få sykle VM på hjemmebane i Hafjell neste år.

TUPPEN FORSVANT: Ingen fant igjen fingertuppen til Olav Sveum. Selv mistenker han at den ble med sykkelen til datteren videre i løypa. Foto: Privat
TUPPEN FORSVANT: Ingen fant igjen fingertuppen til Olav Sveum. Selv mistenker han at den ble med sykkelen til datteren videre i løypa. Foto: Privat Vis mer