Frank Lampard og John Terry møtes:

Kuttet kontakten før gigantoppgjør

Sportslig prestisje og enorme summer gjør at Frank Lampard og John Terry legger vennskapet til side.

KOMPISER: Frank Lampard og John Terry er gode venner. På mandag må de legge alle følelser til side. Foto: NTB scanpix
KOMPISER: Frank Lampard og John Terry er gode venner. På mandag må de legge alle følelser til side. Foto: NTB scanpixVis mer

I dag møtes de engelske Championship-klubbene Derby County og Aston Villa til «verdens mest verdifulle kamp».

Vinneren rykker opp til Premier League, men hvert år snakkes det mer om de enorme pengesummene seiersherrene stikker av med enn det sportslige utfallet.

Da Burnley rykket opp i 2009 ble det sagt at klubben mottok rundt 650 millioner norske kroner. Ti år seinere er dette tallet mer enn tredoblet. Ifølge Sporting Intelligence-journalist Nick Harris er heller ikke pengesummene som blir offentliggjort korrekte.

I realiteten er de mye høyere.

Hull rykket opp til Premier League i 2016, og på den tiden ble det sagt at verdien på kampen var 1,9 milliarder norske kroner. Ifølge tallene Harris presenterer mottok klubben til slutt 2,2 milliarder som følge av opprykket, hvis man også teller med økte tilskuertall og kommersielle inntekter.

Forskjellen på seier og tap er altså helt enorm, og i årets oppgjør står to bestekamerater i sentrum.

UNISONT NEI: Chelsea-trener Emma Hayes vil ha mindre mål i kvinnefotballen. Det vil ikke Ingrid Hjelmeseth, Guro Reiten eller Cecilie Fiskerstrand høre snakk om. Video: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

Legger vennskapet til side

Frank Lampard og John Terry spilte sammen i Chelsea i 13 år, og regnes som to av klubbens aller største legender gjennom historien.

Lampard la opp i 2016, og gikk inn i sin første managerjobb i 2018 da han ble vist tillit av Derby. Terry spilte helt til 2018 etter en sesong i Aston Villa, og har seinere gått inn som assistentmanager i samme klubb.

De to kompisene holder jevnlig kontakt, utveksler notater og ideer, og kommer med råd til hverandre. Men ikke denne gangen.

– Vi kommer ikke til å sammenlikne notater denne uka, sier en smilende Lampard til The Independent.

– Vi er svært nære, det samme er Jody (Morris, assistentmanager, jou.anm). Vi har ingen kommunikasjonsproblemer. Du må ikke kutte vennskapsbåndene eller slutte å snakke med folk om fotball bare fordi man jobber i forskjellige klubber. Denne uka legger vi derimot det til side, sier Derby-manageren.

«Spygate»

Derby tok seg videre til playoff-finalen etter en høydramatisk kamp mot Leeds. Marcelo Bielsas mannskap slo Lampard og co. i begge seriekampene, men i løpet av to playoff-runder ble Derby for sterke. Den siste vil skrive seg inn i historiebøkene som en av de mer minneverdige oppgjørene mellom lagene med seks mål, to røde kort og ett straffespark.

Dette var ikke den første gangen i løpet av sesongen det oppsto gnisninger og dramatikk mellom lagene.

I forkant av et av serieoppgjørene pågrep politiet en Leeds-spion utenfor Derbys treningsfelt. Bielsa innrømmet at han hadde sendt spionen, og begrunnet at det var helt vanlig i hans hjemland, Argentina.

Det ble en stor sak i England, omtalt som «Spygate», hvor Lampard, Derby og en rekke fotballeksperter raste mot Bielsas praksis, og Det engelske fotballforbundet startet en etterforskning.

Bielsa skjønte ikke alt oppstyret, og kalte inn til en pressekonferanse hvor han i detalj gikk gjennom alle forberedelsene de hadde gjort før Derby-kampen. Poenget var å vise at spionen ikke var avgjørende for kampens utfall, men at han og støtteapparatet hadde gjort grundige forberedelser i forkant.

Da Derby sikret opprykksfinale i kampen mot Leeds latet spillerne som de hadde kikkerter:

Spås lovende karrierer

Også Lampards assistent, Jody Morris, er gode venner med Terry. Da Villa tok seg videre etter straffesparkkonkurranse var Morris rask med å sende en melding.

– Jeg og «Lamps» er veldig gode venner med «JT», og var ekstatiske da de gikk videre. Det var en tøff kamp mot West Bromwich, så vi sendte ham gratulasjoner etterpå.

– Jeg fikk den samme meldingen da vi vant. Vi utvekslet noen få ord og «sa sees på Wembley», forteller Morris til Talksport.

Både Lampard og Terry spås lovende managerkarrierer, og førstnevnte blir allerede koblet til Chelsea-jobben. Maurizio Sarri sitter fremdeles i managerstolen på Stamford Bridge, men det er stadig spekulasjoner rundt hans framtid. Terry blir nevnt som en av de heteste kandidatene til å ta over jobben i Middlesbrough.