BANANER ER BRA: Novak Djokovic kan trygt spise bananer i sitt glutenfrie kosthold. Her nyter han frukten i en pause i finalen i fjorårets US Open. Det var den første turneringen etter at han la om kostholdet. Djokovic tapte kampen, men siden står han med 41 strake seire som inkluderer fire finaleseire mot nettopp Nadal. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP/Scanpix
BANANER ER BRA: Novak Djokovic kan trygt spise bananer i sitt glutenfrie kosthold. Her nyter han frukten i en pause i finalen i fjorårets US Open. Det var den første turneringen etter at han la om kostholdet. Djokovic tapte kampen, men siden står han med 41 strake seire som inkluderer fire finaleseire mot nettopp Nadal. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Kuttet pizza, pasta og brød - ble verdens beste

Novak Djokovic la om kostholdet, nå har han slått Rafael Nadal i fire strake finaler. Også norske topputøvere følger «vinnerdietten».

(Dagbladet): Novak Djokovic står med 41 strake seire og det er bare et tidsspørsmål før han tar over som verdensener i tennis.

Serberen har kanskje vært verdens fremste idrettsutøver så langt i 2011 med Grand Slam-seier i Australia Open i tillegg til seier i Dubai, Indian Wells, Miami, Serbia, Madrid - og i helga Roma.

I Roma forrige helg slo Djokovic verdensener Nadal i den fjerde finalen så langt i år. Tidligere i dag slo han Victor Hanescu 3-0 i sett i Roland Garros, etter at rumeneren måtte bryte andrerundekampen.

Serberen har lenge vært i verdenstoppen i tennis, men det er først de siste seks månedene at han har tatt steget opp og blitt stabilt god.

La om kostholdet Nå spekuleres det om grunnen til Djokovics fantastiske form kan være et besøk hos en ernæringsekspert i fjor høst. Djokovic fikk påvist glutenintoleranse og har siden lagt om kostholdet. Tennisesset sluttet å spise pizza, pasta, brød og andre matvarer som inneholder gluten.

Glutenfritt kosthold må ikke blandes med såkalt «lavkarbo», et kosthold med lite karbohydrater.

HEIT: Novak Djokovic befinner seg nå i Cannes for å overvære filmfestivalen i byen. Her kysser han kjæresten Jelena Ristic før visningen av filmen Jodi Foster-filmen «The Beaver». Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA/SCANPIX
HEIT: Novak Djokovic befinner seg nå i Cannes for å overvære filmfestivalen i byen. Her kysser han kjæresten Jelena Ristic før visningen av filmen Jodi Foster-filmen «The Beaver». Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA/SCANPIX Vis mer

Siden Djokovic la om kostholdet har han kommet til finalen i US Open og vunnet Davis Cup, før han altså har vunnet absolutt alt så langt i år.

Glutenallergi er intoleranse mot en spesiell bestanddel i gluten som man finner i korn. Spesielt finnes gluten i korntypene hvete, bygg og rug. Man kan utvikle en kronisk betennelse i tynntarmens slimhinner som fører til nedsatt funksjon i tarmen og lavere opptak av næringsstoffer.

Djokovic sier selv at han føler seg i langt bedre fysisk form etter at han la om kostholdet.

- Jeg har gått ned en del kilo, men det har bare hjulpet meg til å bli mye raskere. Kroppen føles helt fantastisk, sier Djokovic.

Norske utøvere glutenfrie Olympiatoppen opplyser til Dagbladet at flere topputøvere i Norge har lagt om til et glutenfritt kosthold som følge av intoleranse.

Det er imidlertid viktig at man tar kontakt med en ernæringsfysiolog før man legger om kostholdet, for å sikre at man får i seg nok karbhydrater.

LETTERE: Novak Djokovic sier han har gått ned en del kilo etter at han la om kostholdet, men at han aldri har følt seg bedre. Foto: REUTERS/Joe Skipper/Scanpix
LETTERE: Novak Djokovic sier han har gått ned en del kilo etter at han la om kostholdet, men at han aldri har følt seg bedre. Foto: REUTERS/Joe Skipper/Scanpix Vis mer

David Levitsky, professor i ernæring ved universitetet i Cornell, sier til Wall Steet Journal at det først og fremst er manglende konsentrasjon som er problemet med en glutenintoleranse som i Djokovics tilfelle.

- Det gir ikke mer energi til musklene, men å legge om kostholdet kan gi bedre konsentrasjon og mer mentalt overskudd, sier Levitsky til avisa.

Levitsky trekker også fram den veldokumenterte placeboeffekten.

- En glutenfri diett kan være bra for alle som har en mild allergi, men også for dem som ikke har noen allergi i det hele tatt. Hvis noen tror veldig sterkt at de har funnet årsaken til et problem, så blir man gjerne bedre uansett ved at man endrer adferd, sier Levitsky.

VERDENSTOER: Novak Djokovic går forbi Rafael Nadal som verdensener hvis han vinner nesten turnering. Her løfter han årets hittil første Grand Slam-trofé i Melbourne. Foto: AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI / Scanpix
VERDENSTOER: Novak Djokovic går forbi Rafael Nadal som verdensener hvis han vinner nesten turnering. Her løfter han årets hittil første Grand Slam-trofé i Melbourne. Foto: AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI / Scanpix Vis mer