SJEFEN: Når Louis van Gaal er i nærheten er det liten tvil om hvem som er sjefen. Den nye Manchester United-manageren har ord på seg for å være autoritær, men medaljesamlingen hans kan ingen argumentere mot. Foto: Anp Koen Van Weel / AFP / NTB Scanpix
SJEFEN: Når Louis van Gaal er i nærheten er det liten tvil om hvem som er sjefen. Den nye Manchester United-manageren har ord på seg for å være autoritær, men medaljesamlingen hans kan ingen argumentere mot. Foto: Anp Koen Van Weel / AFP / NTB ScanpixVis mer

«Kvalitet handler om å utelukke tilfeldigheter»

Skiltet som hang på kontoret til Louis van Gaal.

(Dagbladet): Om vi skal dømme ut fra reaksjonene fra alle verdenshjørner, så er det en meget spennende signering Manchester United har gjort i å hente nederlandske Louis van Gaal som ny manager. Men ikke alle er like overbevist om at 61-åringen er rett mann til å få den skakkjørte skuta på rett kjøl igjen.

En som kjenner dagens nederlandske landslagstrener bedre enn de fleste er Maarten Meijer, som har skrevet biografien om Louis van Gaal.

Skoleelever I boka tar han for seg hvordan den nederlenderen med ikonstatus arbeider som trener og leder. Louis van Gaal er utdannet gymlærer og ifølge Maarten Meijer ser han på spillerne han leder som en gruppe skoleelever.

Da han trente Ajax fra 1991 til 1997 hang det et skilt på kontoret hans, med et motto som han har basert og bygd hele sin managerkarriere på:

«Quality is the exclusion of coincidence».
Eller oversatt: Kvalitet er å utelukke tilfeldigheter.

Hos Louis van Gaal går det ikke på lykke og fromme. Alt handler om detaljer. Terping av detaljer. Ingenting er tilfeldig.

Han aksepterer simpelthen ikke at forskjellen på suksess og fiasko kan skyldes tilfeldigheter eller uflaks.

Kler av stjerner Stjernenykkene bør du helst også legge av deg i hans nærhet. Spillere med store egoer blir fort satt på plass av mannen som setter det kollektive langt over inidividualisten.

Når du jobber med store globale stjerner som kan være fulle av seg selv, så kan det naturligvis skape en konflikt eller tre.

Men så lenge filosofien også soper inn pokaler og suksess, så er han ikke villig til å vike en tomme på verdiene og filosofien han står for.

Merittert En kikk på CV'en hans gir han ryggdekning for å kjøre en linje som mange sikkert vil oppleve som autoritær og - ja, kanskje også umoderne i dag.

Enten så hopper du når Louis van Gaal sier du skal hoppe, eller så kan du bare hoppe av hele greia. Da er du ikke en mann etter hans smak, og da er du, for å si det forsiktig, ferdig i den klubben han leder.

Men spør du van Gaal om han er en diktator, så vil han motsette seg en slik beskrivelse, selv om det er en karakteristikk som har fulgt treneren gjennom hele karrieren.

Strengt regime Blant ingrediensene i van Gaals strenge regime hører det med at spillerne må ta sin del av jobben med å bære utstyr på bortekamper og avislesing er forbudt under frokosten - for å fremme at spillerne i stedet skal snakke med sine lagkamerater.

Selv liker van Gaal å tone ned bakgrunnen som gymlærer.

- Media vet at jeg har vært lærer, så de liker å gi meg en slik merkelapp. Men jeg er ikke en skoletype, er han sitert på fra tiden som manager i Bayern München.

Legendeskole Samtidig har han tidligere satt pris på sammenligningen mellom hans tidligere og nåværende yrke - noe han har til felles med andre nederlandske trenerlegender som Rinus Michels og Guus Hiddink.

- Fotballspillere er akkurat som store unger, så det kan sammenlignes å være en lærer og en trener. Forskjellen ligger i hva en ønsker å oppnå. På skolen dreier det seg om utdanning, men jeg er et prestasjonsdyr. Det er årsaken til at jeg ville jobbe med idrett, sier van Gaal.

Psykologisk innsikt I biografien beskriver Maarten Meijer landsmannens metodiske tilnærming til spillet, og påvirkningskraften utdannelsen på Don Bosco Lower Technical School i Amsterdam på 70- og 80-tallet har hatt på karrieren hans.

- Erfaringen med å jobbe med studenter som ofte er umotiverte og følelsesmessig ustabile har gitt trenere som van Gaal, Rinus Michels og Guus Hiddink en psykologisk innsikt som mange av trenerkollegene ikke har, skriver Meijer i boka - og utdyper:

- Den kunnskapen kan man kjenne igjen i måten de håndterer utfordringer med voksne, profesjonelle spillere, som kan være like utfordrende og krevende som studenter. Det krever forståelse og tålmodighet, men også en tøff disiplin.

Overbevisende «Som lærer skal van Gaal underviste med stor overbevisningskraft, med gode pedagogiske ferdigheter. Om ungene ikke klarte å treffe en baseball, så forklarte han til de lærte seg teknikken», skriver Maarten Meijer om Louis van Gaal i biografien.

Fotballmessig er han en disippel av «totalfotballen», som ble innført av Rinus Michels på 70-tallet, og det var med samme filosofi Louis van Gaal ledet Ajax til Champions League-triumf i 1995 - før han siden vant titler også med Barcelona, AZ Alkmaar og Bayern München.

Rytmiske bevegelser Mye av kjernen i totalfotballen er at spillerne kan fylle flere roller på banen, slik at de kan tilpasse seg ethvert kampbilde.
Ifølge Maarten Meijer fører van Gaals fotballkunnskaper til at enhver kamp utvikler seg til 90 minutter med rytmiske bevegelser.

Van Gaals egen beskrivelse av måten han jobber på, og filosofien han står for, oppsummerer mannen på en fin måte:

- Reglene mine er ikke smale. Alle kan bevege seg innenfor dem for å bevare sin egen identitet. Jeg innfører ikke regler ovenfra. Jeg observerer, og korrigerer. Ingen personer får lov til å gjøre akkurat som de har lyst til.