LANGSIKTIG PLAN: Det var nærmest umulig for Andreas Vangstad å bli proff som U23-rytter. - Jeg må heller være god nok som 25-26-åring, og trolig prestere bedre enn andre ryttere, sier sørlendingen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANGSIKTIG PLAN: Det var nærmest umulig for Andreas Vangstad å bli proff som U23-rytter. - Jeg må heller være god nok som 25-26-åring, og trolig prestere bedre enn andre ryttere, sier sørlendingen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Andreas Vangstad i Sparebanken Sør:

Kvålsvoll: - Han er en rytter jeg mener hadde tatt proffnivået

Vangstad har hyret inn agent for å selge inn seg selv.

(procycling.no): Da Andreas Vangstad sprengåpnet GP Internacional Torres Vedras med seier, ble det jublet godt hjemme i stua til agent Jean Erik Gaundal i Trondheim.

Den ferske, norske agenten ble nemlig enig med kristiansanderen under NM om å selge ham inn for profflag med 2018-sesongen i sikte.

Da trengs spesielt én ting: Gode resultater!

- I forbindelse med at han vant den tempoen i Portugal, så har jeg begynt å spille inn navnet hans for lag jeg har kontakt med på WorldTour- og ProConti-nivå. Markedet er akkurat nå ganske låst av at større brikker skal på plass i ulike lag og det er en der sponsorutfordringer som skal løses. Ting som må skje i forkant av at de eventuelt signerer en neoproff i Norge, påpeker Gaundal overfor procycling.no.

Fylte 25 år - gir ikke opp drømmen

Prologseieren i Portugal var med hele åtte sekunders margin tilbake til Gustavo Veloso på andreplass, over like mange kilometere.

Vangstad har tidligere stått for etappeseier i Tour of Norway, og har flere andre gode prestasjoner i de norske UCI-rittene. I tillegg har han ved to anledninger tatt steget opp på plassen bak Edvald Boasson Hagen under Norgesmesterskapet i tempo.

For to år siden vant han også danske Fyen rundt etter et veltimet angrep dypt inn i finalen av rittet.

Én ting som jobber imot ham, er alderen. Vangstad begynte ikke å satse fullt på sykkel før han var 21 år gammel. Det var med andre ord så godt som umulig å slå igjennom internasjonalt som rytter innenfor U23-klassen.

Nå har han alt rukket å fylle 25 år. Slett ingen alder, bortsett ifra når man drømmer om en tilværelse som sykkelproff i utlandet.

- Jeg tenker vel ikke helt sånn enda, at det er nå eller aldri. Jeg kommer til å sykle videre selv om jeg ikke skulle få noen proffkontrakt. Men det er klart: Det er gøyere jo fortere det skjer. Jeg føler meg i hvert fall klar for det, sier Vangstad til procycling.no.

- Det bør jo være rom for de som de ankommer sykkelsporten på et litt senere tidspunkt også?

- Ja, jeg mener i hvert fall det. Det var så vidt jeg rakk å kjøre noen U23-løp, og da blir man nødt til å tenke litt annerledes. Jeg må heller være god nok til å bli proff som 25-26-åring, og må kanskje prestere enda bedre enn andre for å komme meg ut. Det er viktig ikke å gi opp med det første, og henge seg opp i at man må være proff «da og da».

- Passer bedre i kontrollerte proffløp

Gaundal mener i hvert fall at klienten hans har det som trengs for å ta steget ut.

- Jeg synes absolutt han fortjener sjansen. Han har verktøyet han trenger i kassa, og med det mener jeg motoren og kjørestyrken som trengs for å bli proff.

Sportssjef Atle Kvålsvoll i Team Sparebanken Sør er enig:

- Han er en ryttertype jeg mener hadde tatt proffnivået. Han har stor kapasitet og tempostyrke, og er i tillegg god i bakkene. Dessuten passer han nok bedre i mer kontrollerte proffløp, enn i konkurranser på kontinentalnivået, begrunner Kvålsvoll.

I høyden foran Arctic Race

Dessverre for sørlendingen klarte han ikke å følge opp den gode innledningen i Portugal.

Riktig nok ble han nummer 14 på den avgjørende fjelletappen, men 28.-plassen i sammendraget var nok litt under det han hadde sett for seg.

Han dro rett videre til Dolomittene og Livigno sammen med lagkameratene Kristian Aasvold og Eirik Bruland. Opplegget betales ut av egen lomme og strekker seg over nesten tre uker.

- Det neste rittet mitt blir Arctic Race, sier Vangstad som naturlig nok håper å nyte godt av høydeeffekten i Nord-Norge.

Sparebanken Sørs framtid uavklart

Like før sommerferien fikk rytterne i Sparebanken Sør en mail fra lageier Thor Hushovd.

Der klargjorde han at det fortsatt jobbes videre med å finne en løsning for å finansiere videre drift i laget. Hovedsponsor Sparebanken Sør sitter på utgående avtale, og har signalisert at årets sesong trolig blir den siste.

- Det jobbes videre så vidt jeg vet. Vi rytterne vet ikke så mye annet enn det, sier Vangstad.

- Hadde du helst sett at dere fikk en avklaring på det allerede nå?

- Det hadde vært greit det, men jeg tror det ordner seg til slutt. Jeg stresser i hvert fall ikke så mye med det.

- Flere hakk opp neste år

Hushovd skal også ha forsikret om at «dersom det blir lag og satsing neste år, så blir den flere hakk opp i forhold til tidligere år».

- Det var en stund siden vi hadde hørt noe fra ham, så det var greit å høre at han jobber med det, kommenterer Vangstad.

Sportssjef Kvålsvoll er for tida på ferie i utlandet, men bekrefter at det jobbes med å videreføre satsingen i 2018.

- Vi kommer med informasjon litt senere, når alt er klart, forteller han til procycling.no.

Følg Tour de France LIVE via procycling.no!