Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kvålsvoll om Katusha-exit: - Holdningsproblem på ledersiden

Norsk sykkellag vil fortsette å støtte MPCC.

SKAL INGEN STEDER: Atle Kvålsvoll har sett flere storlag komme og gå i MPCC, og mener det dreier seg om dårlige holdninger på ledersiden. Selv er lagets hans stolte medlemmer i bevegelsen gamlesjefen hans i Z-laget var med på å starte.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKAL INGEN STEDER: Atle Kvålsvoll har sett flere storlag komme og gå i MPCC, og mener det dreier seg om dårlige holdninger på ledersiden. Selv er lagets hans stolte medlemmer i bevegelsen gamlesjefen hans i Z-laget var med på å starte. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Høsten 2012 meldte Thor Hushovd og Atle Kvålsvoll inn Team Sparebanken Sør inn i MPPC-bevegelsen (frivillig organisasjon som jobber for å forbedre sykkelsporten).

Det skjedde etter oppfordring fra Roger Legeay, som var sjef for duoen under deres aktive sykkelkarrierer.

Siden fulgte også Coop-Øster Hus og Norges Cykleforbund (NCF) etter.

• Les også: Katusha forlater MPCC

Da det onsdag ble klart at både Orica GreenEDGE og Alexander Kristoffs Katusha trakk seg ut, ble beskjeden mottatt med skuffelse hos Kvålsvoll.

- Når det inngår en avtale er de fullstendig klar over reglene som gjelder. Da blir det litt enkelt å melde seg ut når det ikke passer lenger. Jeg kaller det dobbeltmoral, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.
 
- Ikke tenkt på å trekke seg Team Sparebanken Sør havnet selv midt oppe i situasjonen rundt en positiv dopingprøve da Vegard Robinson Bugge benyttet seg av en astmamedisin han ikke lenger hadde medisinsk fritak for å benytte.

På tross av at storlag som Team Sky, BMC Racing og Trek aldri har vært medlemmer, og Katusha, Orica, LottoNL-Jumbo, Astana og Lampre-Merida av forskjellige årsaker har trukket seg ut - har dette aldri vært tema i sykkelmijøet på Sørlandet.

- Jeg synes MPCC er en kjempeviktig organisasjon. Det er veldig synd at alle de største profflagene ikke ønsker å forene seg i et felles samlingspunkt. MPCC er et initiativ for å endre holdninger og kultur innenfor proffsykling. Det er åpenbart at sykkelsporten har et holdningsproblem på ledersiden. Det ser man jo via Astana og Katushas utmeldinger, mener Kvålsvoll.

Katusha stakk - Astana ble sparket ut Det var de to positive dopingprøvene til Luca Paolini og Eduard Vorganov som satte Katusha i klisteret.

Laget slapp overraskende unna sanksjoner fra UCI, og droppet i stedet ut av MPCC da de sto i fare for å måtte suspendere eget lag i åtte dager fra WorldTouren.

Astana fulgte retningslinjene da brødrene Maksim og Valentin Iglinskij testet positivt for EPO for to år tilbake. Laget sto over Tour of Beijing.

Men da Lars Boom fikk startnekt i Tour de France på grunn av lave kortisolverdier, ville de ikke føye seg. Verdiene trenger ikke ha sammenheng med doping, men forteller noe om rytterens helsetilstand.

Astana oppga av funnet stammet fra bruk av astmamedisin, men ifølge MPCCs regelverk skal ryttere ta en ukes pause under medisinering. Kasakhstanerne nektet, og ble sparket ut av organisasjonen i august samme år.

Ut mot holdningene Kvålsvoll mener lagledelsen sender ut merkelige signaler når de i stedet for å rydde opp, velger å trekke seg unna.

- Det er en form for ledelse jeg tolker som dårlige holdninger. Lag som gjentatte ganger blir tatt for dopingbruk bør absolutt ha behov for å markere at de jobber steinhardt mot problemet. Når man trekker seg ut, gjenspeiles helt andre tanker fra ledersiden.

Eksklusivt: Kristoffs trener: - Vurderer framtiden i Katusha

- Situasjonen rundt Katusha eskalerte jo da UCI ikke innstilte på straff. Fant du det merkelig?

- Ja, jeg hadde forventet at de pådro seg en karantene. Det hadde sendt et viktig signal. Dersom det nå skulle dukke nye tilfeller i andre lag, vil de havne i en vanskelig situasjon.

- Forventet du at Katusha ville oppfylle sine forpliktelser i henhold til MPPC-regelverket?

- Det gjorde jeg. Dette viser at de helt klart har et problem og en utfordring med holdninger internt i laget.

Meldte fra om egen dopingsak Både Kvålsvoll og lege Bjørn Thomas Kjølsrud var til stede på årsmøtet i organisasjonen i 2014.

- Vi følger regelverket i MPCC, og vil ta ryttere ut av konkurranse hvis de for eksempel trenger kortisonbehandling. Derfor er det også viktig at laglegen vår setter seg inn i det som skjer.

Da rutinene sviktet på våren i fjor, og Robinson Bugge til slutt ble idømt en fire måneders karantene for manglende medisinsk fritak for astmamedisinen Briancyl.

- Da orienterte vi MPCC med en gang om at det var snakk om en positiv dopingprøve. Vi forholdt oss til deres regelverk, og ga utøveren karantene.
 
7 av 18 lag støtter opp Av lagene på sykkelsportens øverste nivå er det bare Ag2r, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling og Lotto-Soudal som er igjen som MPCC-medlemmer.

Rittarrangørforeningen (AIOCC) gikk tidlig ut med sin støtte til MPCC, og forsøker å gi medlemslagene forrang når invitasjoner til store sykkelritt deles ut.

- Vi støtter arbeidet lederne i MPCC-lag gjør. Reglene de forplikter seg til er strengere enn UCIs regelverk, og også WADA. Dette er framtida, har AIOCC-styreformann og Tour de France-sjef, Christian Prudhomme, uttalt.

Man kan likevel spørre seg hvor sterkt bevegelsen står med bare 7 av 18 WorldTour-lag om bord.

- Jeg mener det er viktig at Roger Legeay og hans støttespillere står på videre, selv om de godt kan føle seg litt lurt akkurat nå. Det viser seg at tydelige holdninger på ledersiden er viktigere nå enn noen gang. Jeg tror nøkkelen i arbeidet videre blir å skape enighet med UCI på flere hovedområder i framtida. Det er UCI som sitter på makt overfor storlagene og som ilegger karanterer som må følges. Hvis forbundet tar inn de samme reglene som MPCC allerede her, vil jo også organisasjonen bli overflødig. Men jeg håper de ikke gir opp før man kommer så langt, avslutter Kvålsvoll.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media