SKUFFET:  Atle Kvålsvoll hadde forventet mer av laget sitt på søndagens NM-fellesstart. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKUFFET: Atle Kvålsvoll hadde forventet mer av laget sitt på søndagens NM-fellesstart. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Kvålsvoll skjelte ut laget sitt

- Hvorfor kjørte dere ikke? Det er flaut!

EIDSVOLL (procycling.no): Mens Øster Hus-sjef Roy Hegreberg kunne kaste seg i armene til Tormod Hausken Jacobsen og slippe av gårde det største jubelbrølet Eidsvoll har opplevd siden grunnloven ble spikret, var stemningen mildt sagt annerledes hos Team Sparebanken Sør.

De har vært det dominerende laget i Norge dette året med topplasseringer i Tour of Norway, Tour des Fjords og U23-rittet i NM.

Søndag mislyktes de fullstendig.

- Dette er flaut!
Til slutt ble Bjørn Tore Hoem nummer sju, mens lagets store håp Sondre Holst Enger spurtet inn til en 15. plass, rett bak Alexander Kristoff.

Sistnevnte hadde imidletid tre alierte fra Øster Hus-Ridley i det avgjørende bruddet, så det var ingen grunn til å se mot ham for å øke farten i hovedfeltet.

Sportssjef Atle Kvålsvoll var alt annet enn fornøyd med sine disipler og lot det skinne kraftig gjennom da han møtte laget ved lagbussen bare minutter etter målgang.

- Hvorfor kjørte dere ikke? Dette er flaut! tordnet han etter målgang.

Da det avgjørende bruddet gikk med 13 mann, hadde Sparebanken Sør én ensom rytter i front. Én mann mot tre fra Øster Hus og Team Jokers to. Riktignok har Hoem vært en av lagets beste i år, men etter å ha vært med å holde farten oppe falt han av da rykkene begynte rett før siste runde opp bakkene.

- Atle sa det alle tenkte. Måten vi kjørte på ble helbom. Av og til er ikke alle på samme bølgelengde, og i dag dro vi dessverre ikke i samme retning, sier Sparebanken Sør-rytter Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.  

Les også: 20-åring vant sensasjonelt NM-gull   

Øster Hus-Ridley: — Skjønner ikke taktikken
Det fikk vinnerlaget til å stusse på taktikken til sørlendingene.

- Jeg skjønner ikke helt Sparenbanken Sørs taktikk i dag. De visste at Alexander har den raskeste spurten, men skal de kjempe om seieren må de kjøre mer offensivt enn i dag. De hadde Sondre, og de har et godt lag, sier Øster Hus' sportsdirektør Roy Hegreberg til procycling.no etter målgang.

Les også: - Jeg har nok en mye bedre spurt enn folk tror

Sportsdirektøren fikk støtte fra gullvinneren.

- Det virket som de havnet på etterskudd. Vi var flinke til å holde oss i overtall i bruddene. Da må de begynne å taue. Det var en utrolig seig løype med mye vind, og da sprenger du laget rimelig fort, sier Hausken Jacobsen til procycling.no.

Håpet på kopi av U23-mesterskapet
Kvålsvoll hadde gitt laget beskjed om å sette seg i front av feltet og sette opp farten allerede før det avgjørende bruddet gikk. Beskjeden var at Holst Engers lagkamerater måtte ta over drajobben da Motiv 3 stoppet å ta føringer.

- Gutta var litt på etterskudd i hele dag. Den opprinnelige planen var å være kalde til det første bruddet var hentet og så ta kontroll på slutten, slik vi gjorde forrige helg (U23-rittet, red.anm.), forklarer Kvålsvoll til procycling.no.

Da det avgjørende bruddet først hadde gått, gikk alarmbjellene i sørlandslaget igjen.

Les også: Slik var spillet om NM-gullet

- Irriterende
For selv om Hoem var med, var de i stort undertall samtidig som gullmulighetene aldri har vært større i form av en sprek Sondre Holst Enger.

På nytt skal det ha blitt gitt beskjed til lagets ryttere om å kjøre, men denne beskjeden skal ha blitt oppfattet som «kjør hvis dere ikke har noen med der fremme». På den måten stoppet feltet helt opp og Holst Engers drøm om gull forduftet med bruddet.

- Det er irriterende at vi bommer når vi har et så godt lag. Samtidig fortjente Øster Hus-Ridley seieren. De var på forskudd og kjørte bra i hele rittet, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.  

DOMINERTE:  Mens Øster Hus-Ridley dominerte, havnet Team Sparebanken Sør i bakleksen. Her jubler Tormod Hausken Jacobsen for et sensasjonelt NM-gull. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DOMINERTE: Mens Øster Hus-Ridley dominerte, havnet Team Sparebanken Sør i bakleksen. Her jubler Tormod Hausken Jacobsen for et sensasjonelt NM-gull. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer