Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kvartfinaler, bonuspoeng og ingen dømming på stil, her er ideene til den norske hoppuka

Skal bli unik.

NYE HOP-PLANER: Joachim Hauer (bildet) og resten av de norske hoppgutta skal få et helt nytt konsept når den norske hoppuka starter. 
Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
NYE HOP-PLANER: Joachim Hauer (bildet) og resten av de norske hoppgutta skal få et helt nytt konsept når den norske hoppuka starter. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagssjef Alexander Stöckl er skeptisk til å fjerne stilkarakterene under den norske hoppuka, men åpner for flere av ideene som virkelig vil gi nyvinningen særpreg.

- Det mest spennende er at vi får seks renn på rad i Norge som henger sammen som en cup, nesten uten hviledager. Det blir tøffere enn hoppuka, mener hopptreneren.

En rekke ideer er blitt spilt inn. Nå skal Hopp-Norge overbevise mektige Walter Hofer og FIS. Vikersund har foreslått utslagsrunder, hvor hopperne må gjennom kvart-, semi- og finale.

- Det er en bra idé, men man må vurdere om det passer inn i konseptet, om det er gjennomførbart og om FIS vil ha det. Det er uansett veldig spennende. For det første er det noe nytt, for det andre kutter du ned feltet og får se de beste hopperne i verden oftere enn i en vanlig konkurranse. De beste vil være i aksjon minst tre ganger, sier Stöckl til NTB.

Stilpoeng skaper debatt Han er mer skeptisk til å kutte ut stilkarakterer i enkelte renn, som blant annet det avsluttende skiflygingsrennet i Heggenåsen.

- Det er jeg litt mer usikker på. Hopp har mye med stil og estetikk å gjøre. Det må man sette pris på i form av karakterer, sier landslagssjefen.

- Men dommerne kan jo gi 16 og 19 for samme svev. Er det ikke like greit å kutte ut synsingen?

- Det er som i fotball, du har en dommer som gir gult kort uten at det er gult kort. Folk prater mye om slike avgjørelser. Det gir debatt og øker engasjementet og verdien på det vi driver med, mener 42-åringen.

Idémakerne jobber også med planer om bonuspoeng.

- Det kan bli for komplisert, men det er en god idé med bonussystemet. Det må riktignok være så enkelt at alle forstår det. Vi har mange tall å forholde oss til allerede. FIS har gjort en god jobb med å fremstille det på en god måte for TV-seerne med den grønne streken, som indikerer hvor langt hopperne må hoppe. Får vi et bonussystem, er det viktig at det blir presentert ryddig og blir enkelt å forstå.

Skeptisk til legendenavn - Hva med at man i det siste rennet avslutter med en 2. omgang der man hopper etter stillingen i sammendraget?

- Det er en mulighet. Spørsmålet er om det er gjennomførbart. Ikke glem at utøverne skal opp igjen på toppen etter 1. omgang, sier Stöckl.

Han er tydelig på at den norske hoppukevarianten ikke må bli en blek kopi av den tysk-østerrikske hoppuka, som har tradisjoner fra 1950-tallet.

- Dette kan ikke bli en kopi. Det mener også FIS. Det må bli noe annet. Målet fra FIS er å øke verdien på konkurransene rett etter mesterskap og foran den populære avslutningen i Planica. Da må dette skille seg ut, sier landslagssjefen.

Navnet er ikke bestemt.

- Vi har bedt om hjelp i sosiale medier, men jeg har ingen favoritt. Vi leter fortsatt etter det beste navnet. Wirkola er blitt nevnt, men ikke alle i utlandet kjenner ham. Telemark kan få noen til å tro at det settes mer pris på nedslag enn normalt, for i utlandet heter det fortsatt telemark. Selv ville jeg fremhevet naturen, kanskje nordlyset, sier Stöckl.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart