Kvelden over alle kvelder

Hadde Rosenborg tapt, ville Ola By Rise reist Israel rundt og lett etter ham som dro ut støpselet og forårsaket lysbruddene. Som vinner takket han Brattbakk og kjøpte seg ei god flaske vin.

TEL AVIV (Dagbladet): -  Jeg forberedte meg på den store nedturen, sier Ola By Rise til Dagbladet. -  Det var jo ikke mer kamp igjen - tida var ute. Og så gikk Harald Martin Brattbakk opp der - og det var den gode gamle Harald Martin Brattbakk - og dundret inn varene.

-  Jeg unner ham den scoringen av hele mitt hjerte.

Flau før pause

Brattbakks perle av et frispark fra 20 meter var målet som reddet kvelden for Rosenborg. Før det var nemlig alt kaos. Og sinne og fortvilelse. Ole By Rise forteller:

-  Jeg har aldri vært så sint i en garderobe som jeg var i pausen, sier han. -  Jeg fortalte gutta at vi hadde sølt bort en strålende mulighet, og at vi i realiteten var slått ut av Champions League. For det var ikke et A-lag i Rosenborg-drakter før pause - det var et juniorlag.

-  Vi ble rundspilt - av ti mann - og det var direkte flaut.

Men:

-  Vi hadde en mulighet til, fortsetter RBK-treneren. -  Jeg fortalte spillerne at det var en matchball igjen. Og sjøl om den kom lovlig seint, så var det fortjent at vi scoret.

-  Etter pause, og spesielt før lyset gikk den første gangen, trykte vi på og var gode.

Villere enn noensinne

Rosenborg-garderoben var ikke som andre Rosenborg-garderober da klokka hadde passert midnatt i Tel Aviv. Den var ellevill av glede - villere enn noen gang. Og det handlet ikke bare om billetten til Champions League, det handlet om Ola By Rise også.

Og at han - sjefen med assistenttrenerstempelet - hadde lyktes.

-  Hadde ikke skuddet til Harald gått inn, ville jeg strøket til eksamen, sier Ola By Rise.

-  Jeg skulle klart det også, hvis det ikke hadde gått. Og så hadde jeg reist rundt og lett etter ham som dro ut kontakten.

-  Jeg skal ikke påstå det ble gjort med vilje, men det passet oss fryktelig dårlig.

Men Ola By Rise reiser hjem til Trondheim i dag. Helt sikkert veldig trøtt etter en lang natt med gutta. Og ikke minst veldig glad.

Fordi han har lyktes.

-  Klart det betyr mye for meg personlig, sier han. -  Jeg er hovedtrener, og viktigere kamper enn dette kan du ikke få. Men jeg er ikke den viktigste, sjøl om det er en stor triumf for meg også.

-  Det er Rosenborg som er viktigst.

RBK orket mest

Etter Harald Martin Beckhams skudd til det store håpet falt alt på plass for Ola By Rise. Rosenborg hadde fått inspirasjonen og viljen - Maccabi Haifa var knust i fortvilelse. Og derfor var han ikke lenger redd - det handlet bare om å være tålmodig. Og han trengte ikke vente mer enn i fem minutter.

-  Vi løp, og de gikk, sier RBK-treneren.

-  De orket ikke mer - de var ferdige før ekstraomgangene. Og sett i perspektiv av alt Rosenborg, har gjort i Champions League mener jeg her og nå at dette kanskje er den største prestasjonen noen gang.

-  Ikke fordi kampen var spesielt bra fra vår side - det var den jo ikke - men fordi vi klarte å snu 0- 2 til seier på bortebane i en kamp som betydde alt.

Måtte ha fart

Innhoppet til Daniel Braaten var det som skulle til for å gi RBK etterlengtet trøkk etter pause. Og det var det Ola By Rise satt og skrev på i minuttene før det allerede omtalte raserianfallet i pausen.

-  Jeg skrev ikke mye, sier han.

-  Men vi måtte ha fart på høyrekanten. Og med Daniel fikk vi det - vi fikk fart i tillegg til mye initiativ og teknikk. Daniel Braaten er en god spiller med et enormt potensial.

Når Mesterligaen trekkes i Monaco i morgen ettemiddag, drømmer ikke Ola By Rise om de store lagene i Europa. Han vil helst at RBK skal trekke de dårligste lagene fra hvert seedingsnivå.

-  Vi er ikke med som turister, sier han. -  Vi skal spille mot de beste for å vinne fotballkamper. Og da sier det seg sjøl at jeg helst ønsker meg de nest beste.

-  Fordi vi har ambisjoner i Rosenborg.

Festen ble lang i natt. Veldig lang. Og det skyldes ikke bare at RBK-middagen først var ferdig i totida i natt. For Mesterliga-kvelden er den største i RBK-året.

Og nattas fest var nok den største av dem alle.

ELLEVILLE SPILLERE: Roar Strand (t.v.), Daniel Braaten, Ørjan Berg, Harald Martin Brattbakk og Ståle Stensaas jublet vilt etter snuoperasjonen og seier mot Maccabi Haifa. - Det er helt fantastisk, vanvittig deilig, sier Braaten.