Kveldens finale blir et oppgjør mellom «det gode» og «det onde»

Bolt mot Gatlin.

SÅNN GIKK DET I FJOR: Usain Bolt feiret i kjent stil, mens Justin Gatlin måtte ta til takke med bronse under OL i London i fjor. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
SÅNN GIKK DET I FJOR: Usain Bolt feiret i kjent stil, mens Justin Gatlin måtte ta til takke med bronse under OL i London i fjor. Foto: AFP / CHRISTOPHE SIMON / NTB ScanpixVis mer

MOSKVA (Dagbladet): Usain Bolt (26) trenger ingen prestasjon, men vi gir ham en likevel: Tidenes raskeste mann, verdensrekordholder på 100, 200 og 4x100 meter, seks OL-gull og fem VM-gull. Publikumsfavoritt og verdens største idrettsstjerne.

I kveld, klokka 19.50 norsk tid, skal jamaicaneren løpe finale på 100 meter i friidretts-VM. Spørsmålet er hvem som kan ta opp kampen med ham i Yohan Blakes skadefravær og Asafa Powell og Tyson Gays dopingfravær.

Christina Vukicevic, som jobber som ekspert for TV2 i Russland under VM, tror det bare er én mann som kan slå Bolt.

- Jeg tror egentlig ikke noen slår ham her. Han så ganske overbevisende ut i den første runden. Må jeg likevel plukke ut én, så velger jeg Justin Gatlin. Men det er veldig «hvis», sier hun til Dagbladet.

Utestengt i fire år
Vi gir amerikaneren Gatlin (31) en liten prestasjon også: Dopingdom 1: I 2001 testet Gatlin positivt for amfetamin, men hevdet at han brukte stoffet fordi han er diagnostisert med ADHD. Det gjorde at han slapp unna nærmest hele utestengelsen.

Dopingdom 2: Sommeren 2006 testet amerikaneren positivt for testosteron, men hevdet at han hadde fått i seg stoffet gjennom en krem massøren brukte på rompa hans. Han unngikk livstidsstraff fra idretten fordi han «samarbeidet», men ble ilagt en utestengelse på åtte år.

OLYMPISK MESTER: Usain Bolt henviste Justin Gatlin (i midten) til bronse og Yohan Blake (t.h.) til sølv da han vant OL-gull på supertida 9.63 for et år siden. Foto: AFP / JEWEL SAMAD / NTB Scanpix
OLYMPISK MESTER: Usain Bolt henviste Justin Gatlin (i midten) til bronse og Yohan Blake (t.h.) til sølv da han vant OL-gull på supertida 9.63 for et år siden. Foto: AFP / JEWEL SAMAD / NTB Scanpix Vis mer

På nyttårsaften 2007 ble dommen gjort om til fire års utestengelse på grunn av de «eksepsjonelle forholdene» rundt Gatlins første positive test. Etter å ha gjort et mislykket forsøk som amerikansk fotballspiller mens han var utestengt, gjorde Gatlin friidretts-comeback i august 2010. Siden har hatt satt «persen» sin, på 9.79.

- Tenker nok sitt
Christina Vukicevic er usikker på om folk hjemme i Norge ser på duellen mellom Bolt og Gatlin som det gode mot det onde.

- Jeg vet ikke om så mange husker at Gatlin var utestengt eller om folk tenker sånn. Men han ble jo virkelig tatt for ordentlige ting, så folk tenker nok sitt, sier hun.

Gatlin var nest raskest i innledningsheatene i går, med 9.99. Bolt jogget inn til 10.07, som ga sjuende beste tid.

- Jeg har hatt en skade i beinet, så den siste tida har jeg jobbet med å bli sterkere og forbedre teknikken min. jeg har jobbet med et kamera som kan ta ekstra mange bilder i sekundet, slik at jeg lettere kan se hvilke feil jeg gjør. Jeg har forsøkt å perfeksjonere teknikken, sa Gatlin til pressen i går.

Tror på seier
Nå ser 31-åringen fram mot duellen med Bolt.

TAPTE: Justin Gatlin slo Bolt tidligere i sommer, under Diamond League-stevnet i Roma. Amerikaneren klokket 9.94, mens Bolt løp en hundredel saktere. Foto: AP / Alessandra Tarantino / NTB Scanpix
TAPTE: Justin Gatlin slo Bolt tidligere i sommer, under Diamond League-stevnet i Roma. Amerikaneren klokket 9.94, mens Bolt løp en hundredel saktere. Foto: AP / Alessandra Tarantino / NTB Scanpix Vis mer

- Dette stadionanlegget er konstruert sånn at det blir en skikkelig mann-mot-mann-duell. Det er ikke vind verken forfra eller bakfra her, sier han.

Gatlin slo Bolt med ett hundredels sekund (9.94 mot 9.95) da de to møttes til duell i Roma i sommer.

- Kan du slå ham igjen?

- Jeg håper det. Forrige gang dere spurte om jeg kunne slå Bolt, gjorde jeg det.  Nå er det bare å bygge stein på stein og fortsette på samme måte.

- Tror du han frykter deg?

NESTEN SIKKER: Christina Vukicevic tror nesten det må et uhell til for at Bolt ikke skal vinne 100-meteren i kveld. Foto: Jon Wiik / NTB Scanpix
NESTEN SIKKER: Christina Vukicevic tror nesten det må et uhell til for at Bolt ikke skal vinne 100-meteren i kveld. Foto: Jon Wiik / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke fått sjansen til å snakke med ham. For oss begge handler det om å ta fram det beste vi kan, sier Gatlin.

Bolt unnlot å snakke om konkurrentene etter å ha tatt seg videre i går, men var greit fornøyd med sitt løp.

- Det var et godt løp. Det viktigste var å gå videre til neste runde, så jeg tok det rolig og gjorde jobben. Jeg har ventet på dette lenge og jeg er veldig spent. Nå handler det om å levere og få det overstått i morgen, sa han etter innledningsheatet.