Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kveldens store brødre­duell: Han er Paul Pogbas «gale» storebror

Florentin Pogba (26) skal forsøke å stoppe sin superkjente lillebror i Europa League.

Saint Etienne's Florentin Pogba during the training session at Old Trafford, Manchester.
Saint Etienne's Florentin Pogba during the training session at Old Trafford, Manchester. Vis mer

21.05 i kveld: Manchester United - Saint-Étienne (vises på MAX)

(FourFourTwo): Paul Pogba er heldig som får møte broren Florentin på fotballbanen når Manchester United møter Saint-Étienne i Europa LEague - for han ville ikke hatt en sjanse mot ham i bordtennis.

Florentin, som er to og et halvt år eldre enn verdens dyreste fotballspiller, ville sannsynligvis fått en fantastisk karrière dersom han hadde valgt en annen sport.

Da han var åtte år gammel ble han og tvillingbroren Mathias medlem i en bordtennisklubb, hvor han ble lokal mester. Mathias var enda mer profilert, og vant blant annet den franske tittelen i sin aldersgruppe.

Sterk defensivt

Men det var kjærligheten til fotball som viste seg å være sterkest, og det skal sies at Florentin har vokst til å bli en klok spiller på sitt eget vis. Øynene er rettet mot ham denne uka på grunn av kampen mot den profilerte broren Paul, men det er ikke utenkelig at den eldre broren vil gå seirende ut av duellen. Han er en del av Saint-Étienne-forsvaret som har blitt anerkjent som et av de beste i Ligue 1 i lang tid.

Med Pogba i startoppstillingen, slapp Les Verts kun inn fem mål på ni Europa League-kamper da klubben kvalifiserte seg for sluttspillet. Pogba har startet 12 kamper i Ligue 1 også, hvor Saint-Étienne kun har sluppet inn åtte mål med ham på banen - en rekord mange forsvarere ville vært stolte av.

Pogba har også vist sin allsidighet siden starten av 2017. Han spiller normalt midtstopper, men har vikariert som venstreback mens Cheikh M'Bengue spilte i Afrikamesterskapet og deretter ble skadet. 26-åringen gjorde sakene sine svært bra i de fire kampene han spilte i ny posisjon, hvor Saint-Étienne kun slapp inn ett mål på 360 minutter.

Pogba stoppet blant annet den tidligere Manchester United-vingen Memphis Depay i derbyseieren over Lyon, og imponerte også med offensive løp og smarte pasninger.

Det er derfor ikke rart at mange mener han bør spilte fast på backen, og det er veldig sannsynlig at han vil spille på flanken på Old Trafford. Florentin sier selv at han er klar for oppgaven:

- Jeg har noen småting å fikse, men alt i alt er det en naturlig posisjon for meg. Det var der jeg spilte i starten av karrièren, sier han.

SKAL STOPPE LILLEBROR: Paul Pogba. Foto: NTB Scanpix
SKAL STOPPE LILLEBROR: Paul Pogba. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stor overgang

La oss skru tiden tilbake til starten. I 2007, da 14 år gamle Paul Pogba nettopp hadde gått til franske Le Havre, var Florentin og Mathias allerede på vei til spanske Celta Vigo. Klubben hadde en fransk sportsdirektør, og tvillingene fikk et tilbud de ikke kunne avslå. Florentin tilbrakte to år i Spania og hans tekniske ferdigheter ble ytterligere forbedret, men kontrakten han ble tilbudt av Celta var han ikke fornøyd med. Han dro tilbake til hjemlandet og signerte for Sedan, med litt uortodoks hjelp fra broren Paul.

Laundry Chauvin, som trente Sedan på den tiden, skaffet seg midtstopper Arthur Sorin, som hadde en bror (Eliott) som spilte sammen med Paul Pogba på Frankrikes U17-lag. Det var slik klubben fikk øynene opp for Florentin, og inviterte ham på prøvespill i klubben. Han imponerte med sine fysiske kvaliteter og positive karakter. Resten er historie.

Da Laurent Guyot, nåværende akademidirektør i Toronto FC, tok over Sedan som trener i 2011, ble Pogba andredivisjonsklubbens store stjerne på venstrebacken. Han ble så flyttet inn på stopperplass da Wesley Lautoa dro til Lorient, og skinte til å bli en av de mest respekterte stopperne i Ligue 2.

Da Paul Pogba gjennomføre den kontroversielle overgangen fra Juventus til Manchester United i 2012, gikk Florentin også gjennom en stor overgang. Det gode spillet han hadde levert i Sedan hadde blitt plukket opp av speidere i førstedivisjon, og Saint-Étienne-manager Christophe Galtier overtalte ham personlig til å signere for dem.

Florentin er en skikkelig Arsenal-supporter, og den største drømmen hans har alltid vært å spille for Arsenal, eller i det minste en annen Premier League-klubb. Overgangen til klubben som har vunnet den franske ligaen ti ganger i historien, var likevel et stort steg for forsvareren.

Den galeste

Det var ingen lett overgang, og han tilbrakte det første året på utlån i gamleklubben Sedan. Og da han kom tilbake ble Pogba tvunget til å sitte på benken i store deler av de neste to sesongene på Stade Geoffroy-Guichard, men holdningene hans var gode - og til slutt fikk han belønningen.

- Florentin var alltid motivert på trening og var alltid i godt humør, sier den tidligere lagkameraten Jonathan Brison til So Foot.

- Det er ekstremt viktig å ha spillere som ham i garderoben. Han har et stort ønske om å spille, men klager ikke dersom han ikke er i startoppstillingen, sier han.

Florentins innflytelse på folk rundt ham er tydelig. Tvillingbroren Mathias - som nå spiller for Sparta Rotterdam etter opphold i Wrexham, Crewe, Crawley Town og Partick Thistle - forteller at:

- Han er den galeste av oss alle.

Florentins kallenavn er «El Loco». Han liker å synge og danse, og selvtilliten hans har fått ham til å komme over alle hindre og bli en av Saint-Étiennes ledere på banen. En ting er sikkert: han sørger for å bli hørt.

Neste stopp, Emirates?

Kort fortalt, Florentin er den fødte leder - kanskje til og med mer enn Paul. Han har allerede vært kaptein for Guinea, landet han ble født i. Han aksepterte invitasjonen om å spille for nasjonen i 2010, og fikk seinere kapteinsbindet av den tidligere franske storheten Luis Fernandez.

Florentin heiet på Frankrike og sin bror under EM 2016, selvfølgelig, men han ville elsket å spille mot ham i VM. Ettersom Guineas Naby Keita har potensial til å bli en verdensklassespiller for RB Leipzig, kan det være en realistisk drøm som går i oppfyllelse i 2022.

Å dra til England er et mye mer realistisk mål, og all medieomtalen vil hjelpe ham dit. Alles øyne vil være rettet mot Florentin mot Manchester United, og dersom han fortsetter sin gode form, er det ikke utenkelig at det blir en overgang til balløya i framtiden.

- Innen to år vil han spille i Champions League, spådde tvillingbroren Mathias i et intervju med France Football i 2015.

Det er på tide at han får riktig. Følger du med, Arsène Wenger?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media