<strong>OPPTATT:</strong> Daniel-André Tande opplever stor interesse fra kvinner, men er nå blitt samboer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OPPTATT: Daniel-André Tande opplever stor interesse fra kvinner, men er nå blitt samboer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Hoppgale Polen

Kvinne ringte Tande hundre ganger hver dag

Ingen andre steder er hoppfansen galere enn i Polen. Det kan Daniel-André Tande (23) alt om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

WISLA (Dagbladet): Verdenscupen i hopp starter med lagkonkurranse i dag og individuelt renn søndag. For første gang har Wisla i Polen åpningsrennene. Byen ligger helt sør i landet og har fostret den tidligere storhopperen Adam Malysz (39).

Når Dagbladet møter Tande og trener Alexander Stöckl på Hotel Gotebiewski, er det rolig. Men allerede under kvalifiseringen i går kveld var det oppstyr rundt Tande og de andre hopperne.

Gikk lei

I en tidligere sesong tok det helt av rundt 23-åringen fra Kongsberg. En polsk kvinne hadde fått tak i nummeret hans.

- Hun ringte meg sikkert hundre ganger om dagen. Jeg tok telefonen én gang. Da jeg hørte at hun var polsk, og ikke kunne så godt engelsk, la jeg på. Men hun ringte meg i flere dager, forteller Tande.

<strong>SESONGEN I GANG:</strong> Daniel-André Tande (t.h.) og trener Alexander Stöckl slår av en prat på Hotel Gotebiewski i Wisla. En ny hoppsesong er i gang. Foto: Tore Ulrik Bratland
SESONGEN I GANG: Daniel-André Tande (t.h.) og trener Alexander Stöckl slår av en prat på Hotel Gotebiewski i Wisla. En ny hoppsesong er i gang. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Når tok det slutt?

- Helt til jeg bodde på rom med Anders Jacobsen i Zakopane. Han var dritt lei av å høre ringetonen. Han tipset om at jeg kunne blokkere telefonen hennes. Så da gjorde jeg det.

Utsolgt

Utover denne episoden har Tande bare godt å si om det polske publikummet. Adam Malysz-bakken har vært utsolgt i to måneder. Det betyr rundt 8000 tilskuere hver av dagene.

For Tande handler det om å fortsette den positive trenden fra i fjor. Da kom han på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt og tredjeplass i Hoppuka. I går kveld havnet han på 27. plass i kvalifiseringen til søndagens renn. Østerrikeren Stefan Kraft gikk til topps med et svev på 126,5 meter.

Tande ønsker ikke å gå ut med noen spektakulære mål.

- Jeg har lyst til å hoppe jevnt og stabilt bra på ski. Jeg vet at hvis jeg hopper godt, så kan det bli seier eller pallplass. Andre ganger holder det til topp ti. Det er det som er målet mitt.

Begivenhetene står i kø denne sesongen. Først kommer som vanlig Hoppuka. Deretter går det slag i slag med skiflygings-VM, OL og Raw Air. I hoppkretser snakkes det om tidenes program.

For Tande blir det avgjørende å porsjonere kreftene bedre enn han gjorde forrige sesong. Da gikk han tom mot slutten. Det toppet seg da han viste tomlene til juryen under Raw Air. Han følte seg ofret under vanskelige vindforhold på Lillehammer og svarte med en hånlig gest.

- Jeg var en sutrepave. Jeg hadde ikke overskudd til å gå gjennom det jeg gjorde. Det ble litt store emosjonelle svingninger. Jeg kommer ikke til å gjøre det igjen.

Verdibrudd

For første gang fikk han kjeft av en sint trener Stöckl. Tande brøt med hoppernes verdi om å være et godt forbilde.

Denne sesongen har han tatt flere viktige grep for å få større overskudd gjennom hele sesongen. Blant annet har han flyttet fra gutterommet på Kongsberg og blitt samboer med Anja Nymoen Søberg i Oslo. Det gir kortere reisevei til både Toppidrettssenteret og Gardermoen.

Viktig erfaring

- Daniel har skaffet seg en del erfaring med tanke på belastning og restitusjon, forteller Stöckl til Dagbladet.

- Han er blitt bedre på rutiner og planlegging av uker med kosthold, restitusjon og søvn. Jeg håper han blir enda mer stabil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer