Kvinne-VM skal spilles på kunstgress: - Det er som å spille på betong

Stjernespillere varsler søksmål.

 RASER:  Tysklands førstekeeper Nadine Angerer raser mot at neste års verdensmesterskap skal spilles på kunstgress. Hun og en rekke andre profilerte spillere er i gang med et søksmål mot Fifa. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
RASER: Tysklands førstekeeper Nadine Angerer raser mot at neste års verdensmesterskap skal spilles på kunstgress. Hun og en rekke andre profilerte spillere er i gang med et søksmål mot Fifa. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRANDVis mer

(Dagbladet): Neste års VM i fotball for kvinner spilles i Canada. Finalen finner sted i Vancouver 5. juli.

Turneringen skal etter planen spilles på seks arenaer, alle med kunstgress. Det får flere av fotballstjernene til å rase, så mye at de truer FIFA med søksmål.

Ifølge Sports Illustrated har blant annet amerikanske Abby Wambach, Alex Morgan og Heather O'Reillys representanter sendt et brev til FIFA og de som organiserer mesterskapet, der de truer med søksmål. Ifølge Sports Illustrated har både FIFA og Canada 2015 mottatt 
brevet, men ennå ikke svart.

De amerikanske stjernene ser nemlig på dette som kjønnsdiskriminering. Ingen verdensmesterskap for menn har blitt spilt på kunstgress, og det skal heller ikke gjøres i 2018 og 2022.

Betong Disse tre spillerne er ikke de eneste som har uttrykt sin misnøye med FIFA.

Den tyske keeperstjerna Nadine Angerer hevder hun vil gjøre det hun kan for å få mesterskapet spilt på naturgress.

- Fra et målvakt-perspektiv, så lander vi så godt som på betongen. Vi lander på bakken hele tiden, og det er skikkelig ille. Jeg spilte en kamp i Vancouver (treningskamp, Tyskland - Canada  journ.anm.), og det er flaut. Seriøst, det er betong. Jeg skjønner ikke hvorfor kvinner må spille et VM på kunstgress. Hvorfor bare kvinner og ikke menn?, raser Angerer.

- Marta støtter oss Kvinnefotballens største profil, brasilianske Marta, hevdes også å være med på søksmålet.

- Marta er med oss. Jeg snakket med henne nylig, og hun er enig med oss, sier den spanske stjernen Vero Boquete.

- I Brasil brukte de milliarder og mange års planlegging for å arrangere mesterskapet. Alt vi ber om er et skikkelig underlag, sier USAs stjernespiller Alex Morgan.

Norge klare Med full pott etter åtte kvalifiseringskamper er Norge så godt som klare for mesterskapet i Canada.

- Jeg trener mye på kunstgress på Nadderud, men jeg synes det er rart. Det er den første tanken som slår meg, for jeg synes fotball skal spilles på naturgress, sa kaptein Ingvild Stensland da det først ble kjent at mesterskapet ikke skal spilles på naturgress.

Protestene mot underlaget startet så fort det ble kjent. Til tross for at kunstgress er veldig vanlig i Toppserien, ser ikke Stensland noen problemer med å bli med på protesten.

- Jeg vet ikke hvor mye vi spillerne har å si hvis de allerede har startet å planlegge det her, men det kan jo hende at dersom vi får med flere spillere så endrer de mening. Jeg skriver gjerne under, sa hun i september.