- Kvinnefiendtlig

De internasjonale reglene i sandvolleyball er kjønnsdiskriminerende, mener forskere. Jentene må spille i små bikinier, mens gutta får ha vide shortser og T-skjorter.

Når våre OL-håp Kathrine Maaseide og Susanne Glesnes går ut på sandvolleyballbanen, må de ha på seg bikinitruser som er maks sju centimeter høye i livet, ifølge reglene til Det internasjonale volleyballforbundet (FIVB). Gutta, derimot, får spille i luftige shortser og store trøyer.

Norske idrettsforskere reagerer.

-  Det er diskriminerende at det skal være så enorm forskjell på antrekket for kvinner og menn. Det er idrettsprestasjonene som bør være i fokus, ikke kropp og utseende, sier professor i idrettssosiologi, Kari Fasting til Dagbladet.

Gubbevelde

-  Regelen er laget av gamle gubber i det internasjonale forbundet. Bikinipåbudet er til for å gjøre sporten attraktiv for publikum, TV-stasjoner og sponsorer, ikke utøverne. Det er et utslag av kommersialiseringen av idretten, sier professor i idrettshistorie, Matti Goksøyr.

-  Både toppidretten, media og sponsorene styres av menn i 50-åra. Det forsterker fokuset på kropp i kvinneidretten, sier doktor i idrettssosiologi og idrettshistorie, Gerd von der Lippe. Hun er redd bikiniregelen kan skremme unge jenter bort fra idretten.

Kropp er logo

Også i Sverige raser debatten om volleyballjentenes påkledning i OL. Tidligere likestillingsminister Margareta Winberg sier til Aftonbladet at sandvolleyball ikke er sport, men sexistisk underholdning. Her hjemme er likestillingsdirektøren kritisk.

-  Det er underlig at forskjellen på gutter og jenter er så stor. Vanligvis ønsker sponsorer at utøverne har klær de kan plassere store logoer på. Her virker det som om kvinnekroppen er blitt logoen, sier likestillingsdirektør Long Litt Woon.

Matti Goksøyr sier at det er delte meninger om klesreglene innad i volleyballmiljøet:

-  Noen synes det er behagelig å spille i lite klær. Andre vil ikke stille opp i bikini. Men det bør være en viss grad av valgfrihet, sier han. Infokonsulent Raymond Wardenær i Volleyballforbundet understreker at kvinner som spiller sandvolleyball i Norge, har denne muligheten.

LETTKLEDD: Dette er slik Kathrine Maaseide og de andre sandvolleyballjentene ofte vises på TV.
SLÅR TILBAKE: Kathrine Maaseide og Susanne Glesnes mener bikinidebatten i sandvolleyballen er noe stort tullball.
LETTKLEDD: Idrettsforskere mener lettkledde strandvolleyballjenter er en uting. Her ser vi Nila Håkedal i aksjon.
LETTKLEDD: Kathrine Maaseide.