Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokk-rapport:

Kvinnefotballen kan dø ut

Ny rapport forteller at den profesjonelle kvinnefotballens eksistens er truet.

DYSTERT: En ny rapport tegner et dystert bilde av den profesjonelle kvinnefotballens utsikter under coronakrisen. Her sørger Barcelonas Toni Duggan etter finaletapet i Champions League for Lyon i mai i fjor. Foto: NTB Scanpix
DYSTERT: En ny rapport tegner et dystert bilde av den profesjonelle kvinnefotballens utsikter under coronakrisen. Her sørger Barcelonas Toni Duggan etter finaletapet i Champions League for Lyon i mai i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

FIFPro, den globale spillerforeningen for profesjonelle fotballspillere, advarer nå om at coronaviruset og pandemien vil utgjøre en «nesten eksistensiell trussel for den profesjonelle kvinnefotballen hvis det ikke tas ekstraordinære hensyn for å beskytte kvinnenes fotballindustri».

Det framkommer i en rapport som ble publisert i dag.

I rapporten hevder organisasjonen at kvinnefotballen risikerer konkurser, massearbeidsledighet og lavkonjunktur, med mindre interesseorganisasjoner, politikere, styrende organer, TV-selskaper og sponsorer klarer å «bygge et mer solid fundament» for kvinnefotballen.

Det var den britiske avisa Daily Telegraph som omtalte saken først.

Spesielle forhold

Rapporten uttrykker en konkret frykt for at en rekke klubber nå blir slått konkurs som følge av pandemien, med spillestopp i alle ligaer. Det framkommer i rapporten at coronakrisen har forverret en allerede skjør status for noen profesjonelle ligaer, preget av lave lønninger og usikre sponsoravtaler.

«Kvinnefotballen trenger spesielle tiltak som tar hensyn til de unike forholdene for kvinnelige spillere, klubber, seriespill og mesterskap», heter det i rapporten.

VANSKELIG: Lyon vant Champions League for kvinner i fjor. En fersk rapport avdekker store problemer for den profesjonelle kvinnefotballen. Foto: NTB-Scanpix
VANSKELIG: Lyon vant Champions League for kvinner i fjor. En fersk rapport avdekker store problemer for den profesjonelle kvinnefotballen. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Rapporten går i dybden på de sårbare forholdene spillerne i kvinnefotballen lever under.

En gjennomgående mangel på skriftlige kontrakter, kortvarige ansettelsesforhold, mangel på helseforsikring og et fravær av grunnleggende arbeidstakerrettigheter blir framhevet som spesielt vanskelige momenter nå.

Situasjonen har ifølge rapporten ført til at flere kvinnelige spillere har en svært presset hverdag og mental tilstand, «med stor risiko for å miste levebrødet».

Det blir understreket at mange spillere levde på små marginer fra før av.

– Påvirker menstruasjon

Ifølge rapporten påvirker den rådende corona-krisen spillernes mentale og fysiske helse.

Noen spillere har blitt så stresset av situasjonen – kommer det fram i rapporten – at de har rapportert om «betydelige endringer i menstruasjonssyklusen.»

I rapporten vies dette poenget oppmerksomhet:

«Mens det i dag finnes lite forskning på de fysiologiske implikasjonene av en så dramatisk endring i mentale, emosjonelle, fysiske og sosiale miljøer for profesjonelle kvinnelige idrettsutøvere, viser tidlig innsikt betydelige endringer i menstruasjonssyklusen, med hyppigere og kraftigere symptomer, endringer i sykluslengde og mønster som forsterker det mentale stresset», heter det.

Spillere som sitter isolert i fremmede land skal også ha rapportert om psykiske problemer fordi de nå er tvunget til å være borte fra familiene sine under krisen.

Endringer i treningsbelastning, kosthold og søvnforstyrrelser har også bidratt til disse forstyrrelsene, sies det i rapporten som ble lagt fram i dag.

Spillere verden over har rapportert om mange mentale bekymringer til spillerorganisasjonen FIFPro.

«Å være igjen i mørket, å oppleve lønnskutt og klubber som tvinger spillere til midlertidig arbeidsledighet er vanskelig», forteller spillere, ifølge rapporten.

PROFILER: Megan Rapinoe og de amerikanske stjernene som tok VM-gull i fjor, er ikke av de dårligst stilte spillerne i verden. Men tusenvis av kolleger verden over sliter, går det fram av rapport. Foto: NTB Scanpix
PROFILER: Megan Rapinoe og de amerikanske stjernene som tok VM-gull i fjor, er ikke av de dårligst stilte spillerne i verden. Men tusenvis av kolleger verden over sliter, går det fram av rapport. Foto: NTB Scanpix Vis mer

18 prosent har kontrakter

En FIFPro-rapport fra 2017 avdekket ifølge den ferske rapporten at bare 18 prosent av spillerne er profesjonelle i henhold til det regelverket FIFA praktiserer. Kort fortalt vil det si at disse spillerne har en skriftlig kontrakt og får betalt mer for sin fotballaktivitet enn de utgiftene de har.

Resten, 82 prosent av spillerne, er derfor å betrakte som amatører formelt sett.

Uten en slik juridisk proffstatus er spillere ikke beskyttet på samme måte, de vil ikke ha de samme støttetiltakene, og kan ikke bli medlem av fagforeninger.

Dette har vist seg særdeles utfordrende og aktuelt for spillere under pandemien, går det fram av rapporten.

Den samme rapporten fra 2017 avdekket at en gjennomsnittlig lengde på en kvinnelig spillers kontrakt er 12 måneder, og 47 prosent av spillerne har ingen kontrakt i det hele tatt.

– Kan bli hjemløse

Den nye rapporten skryter av noen av det internasjonale fotballforbundet FIFAs tiltak, men sier at de først og fremst er rettet mot mennenes profesjonelle spill.

«Det er viktige tiltak, men disse handlingene vil gjøre lite for å beskytte eller imøtekomme behovene til de mange kvinnelige spillerne rundt om i verden som ikke har skriftlige kontrakter eller som ikke oppfyller definisjonen av å være profesjonell, men som likevel spiller under profesjonelle forpliktelser», heter det.

Ettersom ligaer blir satt på hold, seriespill og mesterskap blir avlyst, er det mange kvinnelige spillere som ikke vil være beskyttet mot tapt lønn og som heller ikke blir støttet i ansettelsestvister, kommer det fram i rapporten.

Dette kan få flere alvorlige konsekvenser. En av dem er tydelig, hevder Daily Telegraph:

Fordi mange spillere innen kvinnenes proffotball blir godtgjort av klubber med bolig og mat i stedet for lønn, kan de nå bli hjemløse som følge av coronakrisen klubbene står oppi.

FIFA gjør lite for denne store gruppa av spillere, heter det i rapporten.

Hegerberg på ballen

Vår største kvinnelige fotballstjerne, Ada Hegerberg, uttalte seg om disse temaene for få dager siden i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP.

SUPERSTJERNE: Ada Hegerberg mener damene må fortsette å kjempe for like rettigheter som mennene. Her under fjorårets Champions League-finale. Foto: NTB-Scnpix
SUPERSTJERNE: Ada Hegerberg mener damene må fortsette å kjempe for like rettigheter som mennene. Her under fjorårets Champions League-finale. Foto: NTB-Scnpix Vis mer

– Det er veldig, veldig viktig at damefotball ikke mister posisjonen sin. Mennene er naturligvis først med alle spørsmål om penger og når ligaene begynner igjen, men også damene må stå på for sin posisjon, uttalte hun i intervjuet, ifølge NTB.

– Damefotballen sitter på andre rad, men vi kan ikke bare forsvinne i bakgrunnen. Vi må jobbe på for å få samme rettigheter som mennene, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!