Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kvinnelig VM-syklist (19) tatt med motor. Hevder arrangøren har tabbet seg ut

- Feil sykkel.

JUKS: Belgiske Femke Van Den Driessche ble i helga tatt for bruk av motor på sykkelen under VM i sykkelcross. Hun hevder selv at hun er uskyldig og at arrangøren har testet feil sykkel. Foto:  AFP / Belga / YORICK JANSENS / Belgium OUT
JUKS: Belgiske Femke Van Den Driessche ble i helga tatt for bruk av motor på sykkelen under VM i sykkelcross. Hun hevder selv at hun er uskyldig og at arrangøren har testet feil sykkel. Foto: AFP / Belga / YORICK JANSENS / Belgium OUT Vis mer

(Dagbladet): I går ble det kjent at den belgiske kvinnelige syklisten Femke Van den Driessche (19) er tatt for det som omtales som mekanisk doping. Dette skjedde under VM i sykkelcross og hun er den første som noensinne er fersket.

Arrangøren fant nemlig en motor på sykkelen hennes etter rittet. Men 19-åringen hevder hun ikke visste om den.

- Etter løpet sa noen at det var noe feil med sykkelen min. Jeg forsto ikke hva som skjedde, sier Van den Driessche i et intervju med tv-kanalen VTM Nieuws.

Belgieren hevder arrangøren har blandet hennes sykkel med en annen sykkel - og mener den tilhører en venn.

- Sykkelen er hans (vennens). Han kjøpte den fra meg i fjor. Den er helt lik den som er min, og mekanikerne må ha trodd de sjekket min, sier Femke van den Driessche.

Arrangøren sikker Hun utdyper:

- Dette er en feil. Jeg føler meg dårlig og er sjokkert, sier kvinnen.

Arrangøren er derimot sikre i sin sak:

- Det er ingen hemmelighet at vi har funnet en motor på sykkelen hennes. Vi tror dette handler om mekanisk doping, sier Brian Cookson, president i det internasjonale sykkelforbundet.

Ifølge belgisk presse risikerer 19-åringen en bot på 1 million euro. Det tilsvarer 9,4 millioner kroner.

Kvinnen er tidligere europamester i U23-klassen. Ifølge svenske Expressen soner broren til 19-åringen en dom for dopingbruk.

- Motor Det var TV 2 som først omtalte jukset i går kveld.

- UCI har slått fast at det er mekanisk svindel, og vi kan bekrefte at sykkelen tilhører Femke Van den Driessche, sier direktør Jos Smets i Belgias sykkelforbund ifølge avisa De Standaard, melder TV 2.

Verdensmesterskapet i Belgia tar i bruk ny teknologi som skal avsløre nettopp mekanisk juks. Det betyr at sykkelen ikke bare drives framover av pedalene, men også av en motor.

Motoren ble funnet i den nederste delen av skaftet på sykkelen.

- Dette er en skam. Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje med oss. Jeg er virkelig flau på hennes vegne. Jeg kan leve med at en sykkelturist gjør det for å komme seg opp et fjell, men dette er absurd. Vi trodde vi hadde et ungt talent, men tilsynelatende har hun lurt alt og alle. Jeg vil ikke ha noe mer med henne å gjøre, sier landslagstrener Rudy De Bie til De Standaard.

TÅRER: Den unge syklisten er tydelig preget og lei seg i intervju med Sporza. Skjermdump: Sporza
TÅRER: Den unge syklisten er tydelig preget og lei seg i intervju med Sporza. Skjermdump: Sporza Vis mer