STOR IDRETT: Hvis det norske kvinnelandslaget i fotball hevder seg godt internasjonalt, vil det være en stor prestasjon slik utviklingen har vært de siste årene. Fra venstre: Kristine Minde, Maria Thorisdottir, Ingrid Moe Wold, Caroline Graham Hansen, Ada Stolsmo Hegerberg, kaptein Maren Mjelde og Ingvild Isaksen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STOR IDRETT: Hvis det norske kvinnelandslaget i fotball hevder seg godt internasjonalt, vil det være en stor prestasjon slik utviklingen har vært de siste årene. Fra venstre: Kristine Minde, Maria Thorisdottir, Ingrid Moe Wold, Caroline Graham Hansen, Ada Stolsmo Hegerberg, kaptein Maren Mjelde og Ingvild Isaksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM 2017: Kvinnefotballs utvikling

- Kvinnelige fotballspillere er på omtrent samme tekniske og taktiske nivå som herrene

Får Norges beste fotballjenter anerkjennelsen de fortjener? Landslagslegende Hege Riise mener utviklingen har vært helt rå i kvinnefotball de siste årene.

(Dagbladet): Fotball er den kvinneidretten med størst geografisk utbredelse av samtlige.

Det betyr at det på papiret skal være den idretten hvor det er vanskeligst for ei jente å bli best i verden.

At Ada Hegerberg i fjor ble årets kvinnelige fotballspiller i Europa i en offisiell kåring av UEFA og samtidig ble kåret til årets spiller i verden av BBC i år, impliserer at hun samtidig er blant verdens beste kvinnelige idrettsutøvere.

Det er sjelden kost i norsk idrett.

- Hvis man ser det på den måten, kan vi si at Ada er blant verdens beste idrettsutøvere. Det er veldig imponerende. Fotballspillere er atleter, som må håndtere mange ulike fysiske og tekniske krav, sier Hege Riise til Dagbladet.

Hun ble selv kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller i 1995 på en tid hvor kvinnefotball slet mer med ryktet enn hva tilfellet er i dag.

- Det hang igjen lenge kulturmessig. Fotball har vært en maskulin sport. Det har heldigvis blitt større aksept med årene, forteller Riise.

- Utviklingen som har skjedd er utrolig gøy å se. VM i Tyskland i 2011 viste hva som har skjedd, hvor publikum strømmet til uansett hvem som spilte.

Revolusjonen

Fortsatt henger visse fordommer igjen mot kvinnelige fotballspillere, men Hege Riise er klar på at utviklingen har gått så raskt at nivået på dagens kvinnelige spillere nærmer seg herrene når det gjelder det tekniske og taktiske.

UTVIKLING: Hege Riise gleder seg over utviklingen til kvinnefotball. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTVIKLING: Hege Riise gleder seg over utviklingen til kvinnefotball. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det har skjedd veldig mye når det gjelder teknikk, fart og kraft. Det er helt rått. Den største forskjellen på nå og tidligere ligger handler om tempo og intensitet, forteller 47-åringen med 188 landskamper og 58 scoringer for Norge.

- Alt er mer profesjonelt nå, med pulsmålinger, analyser og bedre restitusjon, som gir enda råere prestasjoner på banen.

Den tidligere USA- og Japan-proffen og nåværende Lillestrøm-treneren synes sammenligningen mellom herrene og kvinnene er ufortjent, sett i lys av de naturlige fysiske forutsetningene som er mellom kjønnene - akkurat som i alle andre idretter.

Nærmer seg herrene teknisk

Når det gjelder andre ferdigheter på banen enn de rent fysiske, er det mer likt, mener Riise.

- Teknisk og taktisk er det like fin fotball hos kvinnene som i eksempelvis Eliteserien for herrer. Forskjellen ligger i duellspill, kraft og fysikk. Der er det naturlig store forskjeller og ikke relevant å sammenligne. Men på det tekniske og taktiske er kvinnene omtrent på samme nivå som herrene. Det er i hvert fall ikke enorm forskjell, mener LSK-treneren.

Til de som tror håndballjentene er så mye nærmere håndballherrene i nivå enn tilfellet er mellom kjønnene i fotball, sier hun:

- Det tyder på uvitenhet og liten interesse. Men det er lov det også.

ØNSKET AV HERREKLUBB: Birgit Prinz ble angivelig tilbudt kontrakt av Serie A-klubben Perugiai 2003. Hege Riise tror ikke det stemmer. Foto: NTB Scanpix
ØNSKET AV HERREKLUBB: Birgit Prinz ble angivelig tilbudt kontrakt av Serie A-klubben Perugiai 2003. Hege Riise tror ikke det stemmer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De fleste kvinnelige fotballspillerne har jobb eller studier ved siden av idretten og har derfor noe mer vanskeligere forutsetninger enn herrene.

- Det er flere herrer som spiller og langt flere som er helprofesjonelle, mens det i kvinnefotball er mange flere semiprofesjonelle som har jobb eller studier ved siden av. Det spiller jo så klart inn og er et minus for oss, sier den norske landslagslegenden.

- Da lurer man på: Hvor lenge varer karrierene når man ikke kan leve av det? Mange gir seg før på grunn av økonomien og fordi man må jobbe ved siden av.

Prinz-stuntet

I 2003 ble den tyske stjernespissen Birgit Prinz angivelig tilbudt kontrakt av herrelaget til den italienske Serie A-klubben Perugia.

- Vi er i 2003. Menn går på diskotek og går naken rundt på stranda. Jeg kan ikke skjønne at spillerne mine synes det er problematisk med en kvinne på laget, sa Luciano Gaucci den gang ifølge TV 2.

Hege Riise tror det bare var et PR-stunt fra den italienske klubben.

- Jeg snakket aldri med Birgit om det var aktuelt og reelt, men jeg tror det bare var gimmick og et PR-stunt for å få oppmerksomhet. Det fikk de jo også, sier hun til Dagbladet.

Hun ble kåret til tidenes beste norske kvinnelige fotballspiller i 2003. Den tittelen kan Ada Hegerberg utfordre om hun fortsetter å levere som hun gjør nå.

Hegerbergs spørsmål

Lyon-spissen håper hun kan bidra til å løfte kvinnefotballen.

- Jeg har ofte stilt spørsmålet: Hvorfor skal Champions League for herrer være så mye større enn Champions League for kvinner? Hvorfor skal ikke åtte år gamle jenter drømme like mye om Champions League som åtte år gamle gutter? sa Hegerberg nylig til Dagbladet.

I Frankrike er det ofte 10 000 på toppkampene som Hegerberg spiller.

- Det er veldig stort her. Det er høy status å være kvinnelige fotballspiller. Lyon satser veldig og gir veldig gode kår for å bli best mulig som fotballspiller. Det er perfekt for meg som bare vil utvikle meg, forteller målmaskinen fra Sunndalsøra.

- Jeg tenker en del på viktigheten av å være et forbilde, både på og utenfor banen. Det handler om å vise glød og innsats, samtidig som man viser respekt og ydmykhet. Det er viktig for meg, forteller Hegerberg.

Gulloutsider i EM

Søndag åpner Norge fotball-EM mot vertsnasjonen Nederland. Hege Riise tror nederlenderne kan bli en outsider i gullkampen sammen med blant annet Norge.

- Det er kanskje ikke sånn at man tenker «wow, dette blir gøy» basert på resultatene i oppkjøringen, men det har vært jevne kamper og potensialet er stort. Gull er mulig, men da skal vi ha god flyt, mener hun.

- Frankrike og Tyskland er de størst favorittene. Det blir også spennende å se Nederland på hjemmebane. De har gode ferdigheter og har blitt mer framoverrettet nå.

Med verdensklassespillere som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen er alt mulig for Norge i EM, også gull.

- I 2013 var vi i EM-finalen og burde ha tatt gull. Vi har en yngre tropp og nye trenere. Samtidig sørger resten av støtteapparatet for kontinuitet, og vi har enere som Ada og Caroline, som var med purunge i 2013. Nå har de mer erfaring og må ta ansvar. Alle lag trenger spillere som skiller seg litt ekstra ut, mener Riise.

- Caroline har et like stort potensial som Ada, men har slitt mye med skader. Alle avbrekkene hennes er minuset til Caroline. Men både hun og Ada har ekstremferdigheter og kan avgjøre kamper, samtidig som de kan gjøre andre gode.

Norge møter Nederland i Utrecht i åpningskampen i EM førstkommende søndag kl. 18.00. Klokka 21.00 i dag (tirsdag) møter de Frankrike til treningskamp.