Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM for kvinner:

Kvinnelige sjakkspillere raser: Tvinges til å bruke hijab i VM

Norske sjakk-profiler ville ikke reist til VM dersom de var kvalifisert.

TRUER MED BOIKOTT: Flere toppspillere truer med å boikotte sjakk-VM i Iran på grunn av hijab-påbud. Dette bildet er fra sjakk-OL i Baku nylig. Foto: Photo by Oleksandr Rupeta/NurPhoto
TRUER MED BOIKOTT: Flere toppspillere truer med å boikotte sjakk-VM i Iran på grunn av hijab-påbud. Dette bildet er fra sjakk-OL i Baku nylig. Foto: Photo by Oleksandr Rupeta/NurPhoto Vis mer

(Dagbladet): Flere kvinnelige toppspillere i sjakk truer med å boikotte VM i Iran neste år.

Bakgrunnen er følgende: De tvinges til å bære hijab hvis de vil delta.

REAGERER: Sjakkspilleren Nazi-Paikidze-Barnes. Foto: nazipaikidze.com
REAGERER: Sjakkspilleren Nazi-Paikidze-Barnes. Foto: nazipaikidze.com Vis mer

Det er CNN og britiske Telegraph som skriver dette.

Påbudet får det også til å murre i det norske sjakkmiljøet.

- Vi mener at dette er problematisk. For å bli verdensmester for kvinner må man altså gå med hijab. Det ekskluderer en god del spillere som ikke ønsker det. FIDE bør ha dette i bakhodet når det deles ut arrangementer, sier Morten L. Madsen, president i Norges sjakkforbund til Dagbladet.

Ellen Øen Carlsen - styremedlem i Norges sjakkforbund og søster til Magnus Carlsen - sier hun ikke ville stilt opp dersom hun var kvalifisert.

KRITISK: Ellen Øen Carlsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Ellen Øen Carlsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ville ikke stilt opp selv. Det er fordi jeg ikke føler meg komfortabel med hijab på lik linje med at jeg ikke ville følt meg komfortabel med å spille i bikini. Spillere skal ikke bli tvunget, sier Ellen Øen Carlsen til Dagbladet.

Det kryr av både regler - og uskrevne regler - i sjakk. Det er også såkalt dresskode ved stort sett alle store arrangementer.

- Det er jo relativt vanlig med dresskode som for eksempel å ikke ha for kort skjorte i turneringer. Men det går på vanlig kutyme. Jeg er kritisk til at et kriterium for å delta i VM er å bære hijab, men reiser du til Iran frivillig, så bør du kanskje rette deg etter lovene, sier Carlsen.

De kvinnelige stormesterne risikerer nemlig å havne i fengsel dersom de ikke følger reglene og dekker seg til. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anklages nå for å ikke gjøre nok for kvinners rettigheter.

- Det er helt uakseptabelt å arrangere en av de viktigste turneringene et sted der kvinner tvinges til å dekke seg til med hijab, sier den amerikanske mesteren Nazi Paikidze-Barnes til Telegraph.

Norge har ingen spillere blant de 64 som er kvalifisert til VM.

- Det er fint at Iran satser på sjakk og kvinnelige spillere. Sjakk er et spill på tvers av religion og kjønn. Norge har ingen kvalifiserte til VM, og dersom vi hadde noen deltakere der, ville de selv fått bestemme om de vil delta, sier sjakkpresident Madsen.

NEGATIV: Norske Silje Bjerke sier hun ville droppet VM dersom hun var kvalifisert. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
NEGATIV: Norske Silje Bjerke sier hun ville droppet VM dersom hun var kvalifisert. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Ville vraket VM

I Iran og Saudi-Arabia er den islamske drakten påbudt ved lov. Hodeplagget har vært påbudt siden den islamske revolusjonen i 1979.

En av Norges beste kvinnelige sjakkspillere Silje Bjerke sier hun ikke ville deltatt i VM, dersom hun var kvalifisert.

- Det er ikke greit å stille krav om at spillere må bruke ting eller plagg de ikke ønsker å bruke. Jeg mener Iran ikke burde ha et arrangement når det er tvang om klesplagg, sier Bjerke til Dagbladet.

- Ville du reist til Iran om du var kvalifisert?

- Nei, jeg ville ikke dratt. Ikke under de betingelsene der. Iran har satset mye på kvinnesjakk, noe som er veldig bra. Å tvinge spillere til å bruke plagg de ikke ønsker er derimot ikke greit. Jeg har generelt ikke noe i mot bruk av hijab, men det skal ikke skje under tvang, sier Silje Bjerke.

Bjerke deltok i sitt første sjakk-OL i 2002 og har vært med på samtlige bortsett fra i år. Da sto hun over fordi hun ventet barn.

- Ikke trygt

Hijab-saken har fått det til å koke blant verdenseliten.

- Jeg respekterer kulturelle forskjeller. Men å fengsle noen som ikke følger dette, blir for ille. Det føles ikke trygt for kvinner å spiller sjakk der (i Iran). Hvis situasjonen ikke endrer seg, vil jeg absolutt ikke delta. Jeg nekter, sier Paikidze-Barnes.

Også stormester Carla Heredia fra Ecuador reagerer:

- Ingen institusjon, ingen regjering, ikke engang sjakk-VM for kvinner skal tvinge kvinner til å bære hijab. Dette bryter med alt som idretten står for. Idrett skal være uten diskriminering, sier Heredia.

Ingen klager

Stormester Susan Polgar, som nå jobber i FIDE, forteller til CNN at det ikke er kommet noen formelle klager fra noen av de 64 spillerne som skal spille i VM.

Dersom det kommer noen klager, skal disse behandlet profesjonelt og diplomatisk.

Polgar forteller videre at hun selv ikke ville hatt noe problem med å dekke seg til.

- Jeg hadde ikke hatt noe problem med å bære slør så lenge det var sånn for alle spillerne, sier Polgar til CNN.

Sjakk-VM i Iran skal etter planen spilles i februar neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling