Kvinnen som tok sjokkbildet beskyldes for «omvendt rasisme»

Nå raser det en dansk samfunnsdebatt.

HÅNET: Brøndby-supportere kastet blant annet ølbokser mot den kvinnelige flaskesamleren, slik at vannet sprutet opp på henne. Foto: Ayse Dudu Tepe
HÅNET: Brøndby-supportere kastet blant annet ølbokser mot den kvinnelige flaskesamleren, slik at vannet sprutet opp på henne. Foto: Ayse Dudu TepeVis mer

(Dagbladet): Bildet som viser en kvinne av utenlandsk opprinnelse bli behandlet som en tivoliattraksjon på torget i København i går, vekker enorm oppsikt. Det var radiojournalisten Ayse Dudu Tepe som tok bildet i forkant av fotballkampen mellom F.C København og Brøndby. Etterpå la hun det ut på sosiale medier.

Nå raser det en høylytt debatt etter Brøndby-supporternes skamfulle opptreden. På spørsmål om hvilke tilbakemeldinger Tepe har fått, svarer journalisten følgende:

- Du kan heller spørre hvilke reaksjoner jeg ikke har fått. Alle aspekter ved dette bildet blir diskutert. Det dreier seg om alt fra velferdsstaten til rasisme, innvandring og dopingproblemer. Det har kommet sinnssykt mange reaksjoner, sier Tepe til Dagbladet.

- Et samfunnsproblem På telefon fra Danmark forteller Tepe at hun er glad for at folk reagerer på hendelsen hvor flaskesamleren blant annet fikk kastet ølbokser mot seg og påklistret merker av forskjellig slag.

- Jeg er veldig overrasket over at det har kommet så mange reaksjoner, men det er bra å se det har blitt en debatt. Det er så mange følelser forbundet med det folk ser på bildet. Selv vil jeg ikke gå inn og moralisere og si hva folk skal tenke. Det må de finne ut av selv, men for meg dreier det seg om etnisitet og klassesamfunn, sier Tepe.

- Tror du dette vil bidra til en holdningsendring i det danske samfunnet?

- Det er et godt spørsmål. Jeg håper det. Det fører kanskje til at folk tenker seg om neste gang de ser en flaskesamler.

Beskyldt for rasisme Blant de mange reaksjonene har det også blitt rettet grove anklager mot fotografen.

- Jeg har blant annet blitt beskyldt for omvendt rasisme. Men jeg har jo bare vist hva som foregår i samfunnet. Jeg ser ikke på det som min oppgave å redde Danmark, forteller Tepe.

Brøndby-tilhengerne har samtidig måttet tåle mye kritikk for den oppsiktsvekkende oppførselen.

Til Dagbladet forteller nestformann i Brøndby Support, Sarah Agerklint, at de likevel ikke vil følge opp episoden internt.

- Vi har ikke tenkt å gå videre med denne saken. Jeg synes det er feil hvis dette skal kalles et Brøndby-problem. Det foregår lignende på Roskilde-festivalen også. Det er et samfunnsproblem som blir avspeilet her, sier Agerklint.

Det er noe Tepe kan være enig i.

- Ja, det er helt sikkert et samfunnsproblem. Jeg har ikke på noe tidspunkt sagt at dette bare handlet om Brøndby-fansen.