Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wolfsburg i Bundesliga:

Kvinnene ble nektet å feire gullet. I kveld så de gutta unngå marerittet: - Viktig for laget

Wolfsburgs herrer slapp med skrekken.

SÅ GUTTA BERGE PLASSEN: Caroline Graham Hansen og Wolfsburg kunne juble for cupgull i helgen, men fikk ikke feire med fansen i gatene fordi herrenes plass var truet. Foto: Marcel Kusch/ DPA
SÅ GUTTA BERGE PLASSEN: Caroline Graham Hansen og Wolfsburg kunne juble for cupgull i helgen, men fikk ikke feire med fansen i gatene fordi herrenes plass var truet. Foto: Marcel Kusch/ DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wolfsburgs kvinnelag med Caroline Graham Hansen (22) har opplevd sportslig suksess med seriegull, og sist cupgull for to dager siden.

I kveld fulgte hun Wolfsburgs herrelag som spilte en av klubbens viktigste kamper på lang tid: Playoff-kamp mot Eintracht Braunschweig for å unngå nedrykk.

Sesongene har nemlig vært som natt og dag for kvinnene og herrene. For mens Graham Hansen og lagvenninnene har feiret seiere, har Wolfsburgs herrer opplevd et mareritt.

- Dette er viktig for hele klubben. Jeg vet ikke om det hadde påvirket oss (kvinnene) i særlig grad, men det er helt klart viktig for stemningen i laget, sier Caroline Graham Hansen til Dagbladet på telefon fra Tyskland.

Hun fulgte selv kampen på tv.

- Der scoret Wolfsburg, så dette skal gå veien, avbryter Hansen plutselig.

I kveld slapp nemlig herrelaget med skrekken og vant 1-0 (2-0) sammenlagt. Dermed beholder storklubben plassen i Bundesliga.

REDDET PLASSEN: Wolfsburgs Vieirinha feirer mål i kveld. Foto: Reuters / Fabian Bimmer 
REDDET PLASSEN: Wolfsburgs Vieirinha feirer mål i kveld. Foto: Reuters / Fabian Bimmer  Vis mer

Nedgang

Wolfsburg-kvinnene har tre gull og to sølv de fem siste sesongene. Laget er et av Europas beste og røk i semifinalen i Champions League denne sesongen (mot Lyon og Ada Hegerberg).

For herrene har det vært lengre mellom høydepunktene, med ligasølv fra 2014/15 som den siste oppturen. Forrige serietittel kom i 2009/09.

Wolfsburg er en industriby, klubben eies av Volkswagen og nedgang hos bilfabrikanen har også preget fotballen - både økonomisk og sportslig. Noe som førte til en nesten-skandale for herrelaget som endte på 16. plass i Bundesliga denne sesongen. Det betød playoff om nedrykk.

VfL Wolfsburg ble stiftet av Volkswagen-medarbeidere i 1945, og bilprodusenten eier fortsatt klubben. Den store nedturen startet for noen år siden da Volkswagen innrømmet utslippsjuks i bilene. Aksjekursen raste, noe som gikk utover økonomien og fotballklubben.

Nektet feiring

Situasjonen i byen og klubben var så anstrengt før kveldens avgjørende kamp, at kvinnelaget ikke fikk feire cupgullet skikkelig sammen med fansen i helga.

- Det er stående tradisjon at kvinnelaget inviteres til rådhuset av borgermesteren og feirer suksessesongen med tilhengerne. Men nå er alle i klubben opptatt av mennenes kvalifisering, og derfor kommer kvinnenes feiring til å avvikles i begynnelsen av neste sesong, sa klubbdirektør Tim Schumacher ifølge Deutsche Welle.

Avisen Süddeutsche Zeitung formulerer situasjonen i bilbyen slik:

- Wolfsburg er lammet. En hel by er i unntakstilstand, produksjonen i fabrikkene ligger nede, 125 000 personer sitter stille og biter negler i sine hjem med engstelige hjerter. Slik er det iallfall om vi skal tro klubben: Fordi Wolfsburg herrelag kjemper for å overleve, er all glede forbudt.

Kvinnelagets trener Ralf Kellermann var derimot ikke imponert over løsningen klubben kom fram til. Kvinnelagets feiring er utsatt - til september.

- Det preger oss. Spesielt måten dette er kommunisert på. Flere av spillerne er kanskje ikke i klubben (i september), sier Kellermann, ifølge Bild.

Caroline Graham Hansen forteller at det ble feiring for spillerne, men uten den tradisjonelle feiringen i gatene med supporterne.

- Vi (spillerne) feiret gullet bra, vi. Men det er kanskje litt synd at ikke fansen fikk være med. Treneren vår har uttalt seg og jeg stiller meg bak det de andre sier, sier Graham Hansen.

STJERNE: Caroline Graham Hansen. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Caroline Graham Hansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen spillere går derimot lenger i kritikken. Blant annet svenske Nilla Fischer som er lagkaptein i Wolfsburg.

- Jeg synes det er vanskelig å forestille seg en situasjon som er motsatt. Dersom vi risikerte nedrykk og herrene vant, da har jeg vanskelig for å se en slik situasjon. Men jeg håper det ville blitt håndtert på samme måte, sier Fischer til SVT.

Hun fortsetter;

- Vi synes det er synd. Vi har jobbet hardt i elleve måneder. Vi er én klubb, men vi er to ulike lag. Vi har ikke fått noen takk fra herrelaget, sier Fischer.

NORGE-PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NORGE-PROFIL: Caroline Graham Hansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

God sesong

Caroline Graham Hansen forteller:

- Jeg stiller meg bak det både treneren og kapteinen sier. Jeg har ikke så mye mer å si enn det. Jeg heier selvsagt på herrelaget og jeg føler vi er samme klubb, sier Hansen.

- Hvordan har sesongen vært?

- Det har vært veldig bra. Det var gøy og stort å vinne cup og serie. Det var mange tilskuere på cupfinalen og det er knallhardt motstand i hver kamp her i Tyskland. Selv om jeg startet sesongen med en liten skade, har det blitt bedre etter hvert, sier Graham Hansen.

- Cupgull og seriegull må være bra?

- Jo, men vi skulle gjerne kommet litt lenger i Champions League. Jeg skulle gjerne spilt Champions League-finale til helgen, sier den norske angrepsstjernen.

Klokka 22.18 i kveld reddet Wolfsburgs herrer plassen i Bundesliga med 2-0 sammenlagt. Dermed endte det sesongen med (litt) jubel - for begge lag.

Kampfakta:

Eintracht Braunschweig – Wolfsburg 0-1 (0-0), sammenlagt 0-2

Mål: 0-1 Vieirinha (49).

Gustav Valsvik spilte hele kampen for Eintracht Braunschweig. Rødt kort: Maximilian Sauer (82, to gule), Eintracht Braunschweig.

Hele Norges coronakart