SVART ÅR: Gry Tofte Ims og fotballjentene fikk bank av svake Nord-Irland i helga. Kvinnelandslaget har hatt et svært dårlig år.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
SVART ÅR: Gry Tofte Ims og fotballjentene fikk bank av svake Nord-Irland i helga. Kvinnelandslaget har hatt et svært dårlig år. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Kvinnene vil ha egen toppfotballsjef

- Føler at vi hele tida havner i andre rekke.

(Dagbladet): Fotballdamene føler seg så tilsidesatt av Fotballforbundet at de ønsker seg en egen toppfotballsjef.

Fra å ha vært blant de tre beste på FIFA-rankingen helt fram til 2007, hanorske kvinnelandslaget i fotball sakket akterut de siste åra.

På siste ranking ligger Norge på en historisk lav 12. plass — og etter sjokktapet i EM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland (64. plass på FIFArankingen) lørdag, er det ventet at Norge faller ytterlige når FIFA kommer med neste ranking lille julaften.

Med sju tap på 13 landskamper i 2011 vil Norge gå ut av året med tidenes dårligste uttelling.

- I andre rekke
Årsaken er naturligvis sammensatt. Kvinnefotballen har fått stadig dårligere rammevilkår, og de savner en sterkere og mer synlig støtte fra toppen i Fotballforbundet.

Som ett av flere grep for å bryte den negative trenden ønsker Serieforeningen for kvinnefotball en egen toppfotballsjef for kvinner.

Sagt på en annen måte: De ønsker at Nils Johan Semb skal få slippe ansvaret for dem.

- Vi føler at vi hele tida havner i andre rekke. Vi trenger folk som kan jobbe konkret med og for oss. Det er et sterkt ønske fra oss, og det har vi spilt inn overfor forbundsstyret, sier daglig leder Tone Angeltveit i Serieforeningen for kvinnefotball til Dagbladet.

Ifølge Angeltveit er dette et ønske med støtte fra alle klubbene i Toppserien.

Ikke mistillit
Angeltveit påpeker at ønsket om egen toppfotballsjef ikke er ment som mistillit til Nils Johan Semb personlig.

- Vi har forståelse for at toppfotballsjefen har mye å gjøre, men konsekvensen er at vi drukner i hverdagen. En egen toppfotballsjef for kvinner ville gitt kvinnefotballen økt status og innflytelse. Slik det er nå må vi alltid ga via, via, via med våre synspunkter, sier Angeltveit.

Styremedlem Richard Jansen i Serieforeningen for kvinnefotball er kritisk til de mange kuttene de har måttet ta de siste åra.

- Muligheten for å få et norsk fotballandslag til mesterskap er dramatisk mye større på kvinnesiden enn på herresiden. Men det blir vanskelig når man sitter med følelsen av at forbundet ikke bryr seg om kvinnefotballen, sier Jansen til Dagbladet.

Han mener Nils Johan Semb burde vært mye sterkere til stede for kvinnefotballen, og at det faktum at han er lite synlig i miljøet er et samtaleemne.

- Semb er en hyggelig fyr, som jeg tror er positiv til kvinnefotball. Men det hjelper lite når vi ikke ser noe til han i hverdagen.

Han var med i VM i sommer, men jeg kan ikke huske å ha sett han på en seriekamp. Og hvordan kan han evaluere Eli Landsems jobb som landslagssjef om han ikke ser seriekamper? Da vet han jo ikke om Landsem har oversett noen som burde vært med, sier Richard Jansen.

En god idé
Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes kvinnefotballen fortjener en egen fagsjef.

ETTERLYST:
Nils Johan Semb. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
ETTERLYST: Nils Johan Semb. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer

- Jeg synes det er en god idé, og det er noe jeg har ønsket helt siden jeg startet i jobben. Ikke en egen toppfotballsjef, men en fagsjef som er underlagt meg. Forbundet har nå 15 landslag, åtte for menn og sju for kvinner, så det er mye som skal følges opp, sier Semb til Dagbladet.

- Finnes det ressurser til en egen kvinnesjef?

- Det er et spørsmål om hvordan man prioriterer de ressursene man har, og det er det til syvende og sist forbundsstyret som bestemmer.

- Hvor mye toppseriefotball har du sett i år?

- Toppserien ser jeg primært på TV. Å følge opp Toppserien er en oppgave som er delegert til andre, i likhet med mange andre oppgaver.

- Hvordan kan du da kvalitetssikre landslagsuttakene?

- Det er ikke min oppgave å kvalitetssikre uttakene. Det er landslagssjefenes jobb. Jeg følger opp det som skjer på samling og i kamp.

- Hvordan oppleverdu kvinnelandslagets innsats i år?

- Det som skjedde i VM, er sånt som kan skje. Men det etterpå, med tap for Island og ikke minst Nord-Irland, er overraskende.

- Evalueres Eli Landsems posisjon som landslagssjef?

- Nei, hun har kontrakt ut denne kvalifiseringen. Hennes rolle er ikke tema for diskusjon.

MISFORNØYD: Daglig leder Tone Angeltveit i Serieforeningen for kvinnefotball.
Foto: Morten Holm / Scanpix
MISFORNØYD: Daglig leder Tone Angeltveit i Serieforeningen for kvinnefotball. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer