- Kvinner bør få lov til å spille herrefotball

Hope Solo og landslagstrener Eli Landsem er enig.

FØLER SEG GOD NOK: Hope Solo mener hun kunne spilt i en lavere divisjon for menn. Foto: Jonathan Hayward/AP/SCANPIX
FØLER SEG GOD NOK: Hope Solo mener hun kunne spilt i en lavere divisjon for menn. Foto: Jonathan Hayward/AP/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Hope Solo er nok for de fleste kjent for å være en av verdens vakreste kvinnelige målvakter. Men 30-åringen har over hundre landskamper for USA, og har tidligere holdt nullen sammenhengende i 1054 minutter på landslaget.

Hope Solo sier at kvinnelige fotballspillere burde få lov til å spille for herrelag, og hun tror at fotball vil bli den mest populære sporten i USA med tiden. Idretter som baseball og amerikansk fotball har langt flere tilhengere i statene.

I et intervju med Goal.com innrømmer nå sisteskansen at hun selv vurderte å starte på et herrelag i fotball.

- Jeg tenkte på det når vår liga slet. Jeg vurderte å spille i en lavere divisjon for menn i St. Louis. Og jeg tror jeg ville klart å ta vare på meg selv, og takle nivået om det var en lavere divisjon, sier Hope Solo.

HADDE VÆRT FINT: Eli Landsem syns det hadde vært fint om jentene fikk spille på lag med gutta. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/SCANPIX
HADDE VÆRT FINT: Eli Landsem syns det hadde vært fint om jentene fikk spille på lag med gutta. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/SCANPIX Vis mer

- Jeg syns det skulle blitt tillatt for kvinner å gjøre det hvis de fortjener å spille på laget. Ikke som følge av en veldedighet, sier Solo.

Landsem enig med Solo Eli Landsem, landslagstrener for kvinnene, er enig med Hope Solo i at det skulle vært mulig for kvinner å spille sammen med menn.

- Ja, det er helt fint at hun mener det. Det er alle slags nivåer i herrefotball, så det er mulig, sier Landsem til Dagbladet.

- Hva med øverste nivå?

- Nei, ikke på øverste nivå. Så gode kvinnelige spillere har vi ikke i dag, sier Landsem.

Ville hente kvinner Det har tidligere vært flere eksempler på herrelag som har snakket om å signere kvinnelige fotballspillere. Den italienske klubben Perugia ønsket i 2003 å hente det som da var verdens beste kvinnelige spiller, Birgit Prinz. I tillegg ville klubben ha den svenske spilleren Hanna Ljungberg med på laget.

STOR STATUS I USA: Hope Solo har blant annet vært med på et tv-sendt danseprogram. Her er hun på premiereforestillingen til serien Entourage. Foto: Evan Agostini/AP/SCANPIX
STOR STATUS I USA: Hope Solo har blant annet vært med på et tv-sendt danseprogram. Her er hun på premiereforestillingen til serien Entourage. Foto: Evan Agostini/AP/SCANPIX Vis mer

Brasilianske Marta har også hevdet at hun var god nok for å spille for et herrelag i sin tid, og i 2004 skjedde den første signeringen. Den Mexicanske klubben Celaya annonserte at de hadde signert Maribel Dominguez, men FIFA steppet inn og la inn veto mot overgangen.

- Det er trist at det ikke ble tillatt av FIFA fordi jeg tror kvinner trenger slike steder å spille, og det er ikke mange muligheter for oss til å bli best i verden. Og hvis du ser på spillerne som ønsket å spille med gutta (Marta, Dominguez og Ljungberg), så ønsket de å bli best i verden, sier Solo.

Marta god nok for Tippeligaen Eli Landsem tror at en spiller som Marta kunne gjort det bra i Norge. Den brasilianske fotballspilleren vant blant annet Gulballen fem år på rad.

- Marta kunne gjort det bra. Hun har høyt tempo og en ekstrem teknikk, sier Landsem.

- Kunne hun vært god nok for Tippeligaen?

GOD NOK FOR TIPPELIGAEN? Marta har vunnet Gullballen fem år på rad. Foto: EPA/ERIK MARTENSSON/SCANPIX
GOD NOK FOR TIPPELIGAEN? Marta har vunnet Gullballen fem år på rad. Foto: EPA/ERIK MARTENSSON/SCANPIX Vis mer

- Ja, jeg vil tro hun kunne vært med i en Tippeliga-tropp, sier Landsem.

Landsem tror likevel ikke at vi vil få se noen kvinnelige fotballspillere i herrefotballen med det første.

- Nei, jeg tror ikke det kommer til å skje med det første. Vi har vår egen liga. Men vi trener mye med gutta, og det er en fordel for oss. Jentene blir utvilsomt bedre av å trene med gutta. Spillet går mye hurtigere.

BLE NEKTET OVERGANG: Dominguez fikk ikke lov til å spille herrefotball i Mexico. FIFA satte foten ned. Foto: AFP PHOTO/DANIEL ROLAND/SCANPIX
BLE NEKTET OVERGANG: Dominguez fikk ikke lov til å spille herrefotball i Mexico. FIFA satte foten ned. Foto: AFP PHOTO/DANIEL ROLAND/SCANPIX Vis mer