NY OPPLEVELSE: Iver Horrem og Geir Eithun er i disse dager i Iran. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
NY OPPLEVELSE: Iver Horrem og Geir Eithun er i disse dager i Iran. Foto: Joe Scarnici/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Kvinner bortvist fra sandvolleyball-turnering : - Noe vi aldri har vært borti før

Iver Horrem og Geir Eithun om iransk kultur.

(Dagbladet): Sandvolleyball-duoen Iver Horrem og Geir Eithun er i disse dager i Iran, hvor sandvolleyballturneringen Kish Island Open avholdes. Det ble en spesiell opplevelse for nordmennene.

For i går ble flere iranske kvinner bortvist fra stadion-området. Det var kun menn som fikk lov til å se på volleyballspillerne.

Det har lenge vært et iransk forbud mot at kvinner kan se på herrekamper, et forbud som ble delvis opphevet i fjor. Før turneringen hadde iranske arrangører og det internasjonale volleyballforbundet lovet at den skulle være åpen for begge kjønn. Det skjedde altså ikke.

Det var NRK som først omtalte saken.

- Det er jo noe som vi aldri har vært borti før, en ny problemstilling. Det er klart at det er en kultur som vi på ingen måte respekterer eller kan forholde oss til på andre måter enn at vi er her for å spille volleyball, og ha fokus på det. Jeg håper idretten kan påvirke positivt slik at det blir et internasjonalt press på Iran. Den type oppførsel er ikke noe vi ønsker å ha, iallfall ikke i Vesten, sier Iver Horrem til Dagbladet.

Men's Beach Det har aldri vært sandvolleyballturnering på stedet før. Horrem forteller at han automatisk kikker etter kvinner, for å se om noen risikerer å bi kastet ut.

- Du er obs på det. Du ser om det er kvinner på området. Det er en spesiell situasjon. Du følger med, selv om vi er der for å spille en turnering. Vi kan ikke ha for mye fokus på det, sier Horrem.

Det er ikke bare på turneringen kvinner blir bortvist, de har ikke lov å være på den aktuelle stranda i det hele tatt. Den har fått navnet «Men's Beach».

UVANT SYN: Kvinner jubler sammen med menn under en voleyball-kamp i Iran i 2015. Foto: AP Photo/Vahid Salemi/NTB Scanpix
UVANT SYN: Kvinner jubler sammen med menn under en voleyball-kamp i Iran i 2015. Foto: AP Photo/Vahid Salemi/NTB Scanpix Vis mer

- Stranda er bokset inn med et slags gjerde. Så det eneste stedet du kan komme inn på stranda er ved inngangen til stadion. Det er nesten ingen på stranda utenom noen få menn. Navnet sier tydelig fra hvilken type sted dette er. Det er et veldig spesielt system. Du merker veldig godt at kvinner er kuet her nede. De verken ser på oss, og vi har vel ikke lov å se på de heller. Det er en rar stemning, sier Horrem.

Horrem er i Iran for aller første gang, og syns landet i seg selv er fint. Men han ville aldri reist dit om det er ikke hadde vært turnering der. 39-åringer merker segregeringen godt.

- Jeg merker det slik som hotellet vi bor på. Der er det styrkerom og basseng i underetasjen. Den ene dagen var det helt avstengt. Det var damenes dag, med vakter på utsiden som nektet oss adgang. Det er et tydelig skille på damer og menn. Det er spesielt, sier Horrem.

Passene til nordmennene må være i hotellresepsjonen til enhver tid fordi regimet jevnlig kommer og sjekker hvem som bor på hotellet. Det er ikke lov at mann og kvinne som ikke er gift bor sammen. Det samme gjelder for homofile.

- Får mye blikk Som sandvolleyballspiller har du ikke stort med tøy under kamp. Horrem og lagkameraten bryr seg heller ikke om å kle seg når de går rundt på området.

- Vi gir litt f i det da. Vi oppfører oss som om vi skulle vært på stranda i Tenerife. Vi orker ikke ha noe forhold til det. Du merker at du får mye blikk når du står der i bar overkropp, sier han.

Iver Horrem og Geir Eithun vant én og tapte én kamp i går. I dag slo de Østerrike og ble nummer to i pulja - noe som betyr videre avansement. Trekningen om hvem som blir neste motstander finner sted seinere i dag.

- De fleste lagene vil skaffe seg viktige OL-poeng. Det er gode franske og tyske lag. Det er et bra nivå. Veldig mange av de beste lagene er her. USA trakk seg, om det er politisk eller ikke det vet jeg ikke, sier Horrem.

- Misforståelser I dag har talspersonen for det internasjonale volleyballforbundet sagt at det var en misforståelse som gjorde at kvinner ble nektet adgang.

- Det var noen misforståelser når det gjaldt sikkerheten, sier Richard Baker til nyhetsbyrået AP.

Han sier at kvinnene kunne se kamper fra en café med utsikt over stadion.

 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram