Kvinner i kamp

Denne uka har vi fått to debatter om sportsjournalistikkens forhold til kvinner. Én handler om henvendelsesform og holdninger, den andre om journalistiske prioriteringer.

DANSKE ALICE RIIS BACH, som vi skriver om på disse sidene, har skapt debatt i vårt naboland med boka «Kvinder på banen». I boka hevder hun at danske medier bare gidder å skrive om idrettskvinner dersom de ser bra ut eller spiller på sex.

Her hjemme har landslagstrener i håndball, Marit Breivik, kritisert norske medier for å være kjønnsdiskriminerende i våre prioriteringer. Hun mener at herreutøvere, særlig fotballspillere, får altfor mye oppmerksomhet i forhold til sine kvinnelige idrettskolleger.

DET ER EN VESENTLIG forskjell på disse to debattene. Mens Marit Breivik kommer med en klassisk kritikk av medienes ressursbruk og journalistiske valg, går danske Riis Bach inn i en langt mer interessant materie. Hun hevder at avisene ikke bare er kjønnsdiskriminerende i sine prioriteringer, men også i sin omtale av kvinnelige idrettsutøvere. Hun stiller spørsmålet: Er menn mer opptatt av kvinner enn kvinneidrett? Med det mener hun at kvinnelige idrettsutøvere blir behandlet, omtalt og vurdert annerledes enn menn.

Dagbladet har snakket med flere norske idrettskvinner som til en viss grad mener de har opplevd nettopp dette. Det viser at Riis Bachs påstander er viktige påminnelser til norske sportsjournalister - som stort sett er menn. Kvinnelige idrettsutøvere skal selvsagt bli tatt like mye på alvor som menn blir.

Når det gjelder Marit Breiviks refs av fotballens dominans på sportssidene, faller argumentene lettere fra hverandre. Avisenes prioriteringer speiler lesernes interesser, og fotball er uten sammenlikning det som skaper størst engasjement blant idrettsinteresserte nordmenn. Klokka 19.00 i dag spiller Norges håndballjenter en viktig landskamp mot Frankrike i Bergen. En halvtime tidligere starter Branns skjebnekamp mot Sandefjord på Brann Stadion. Brann må vinne for å beholde plassen i eliteserien.

UAVHENGIG AV håndballjentenes prestasjoner i kveld rører fotballklubben Brann ved helt andre følelser og mekanismer. Det kommer til å vise seg på tribunene i Bergen i dag, og i avisspaltene i morgen. Vi skal dekke begge kampene, men fotballen vinner igjen.