Kvinner som pynt

Tidligere toppalpinist Astrid Lødemel skulle ønske at menn ble mer opptatt av selve kvinneidretten enn av kvinnene.

I gårsdagens Dagbladet hevdet det danske forfatteren Alice Riis Bach at kvinnelige idrettsutøvere ofte blir framstilt som sexsymboler i spaltene og at utseendet har en for stor betydning i dekning av kvinneidrett.

Astrid Lødemel er langt på vei enig. Hun opplevde mye av det samme da hun herjet i alpinløypene på begynnelsen 90-tallet. Den smarte, selvsikre, sprudlende og søte jenta fikk mye oppmerksomhet, ikke bare for sine prestasjoner. Som en ekspertkommentator sa på TV en gang hun sto på startstreken:

- En delikat sak!

- Jeg var klar over situasjonen mens jeg konkurrerte, men ble kanskje enda mer bevisst etter at jeg la opp og begynte å studere medievitenskap, sier Lødemel til Dagbladet.

Reagerte

- Jeg reagerte alltid på at det stort sett ble brukt smilende stillbilder av meg etter en bra konkurranse. Selv skulle jeg gjerne ha sett et actionbilde av meg på trykk. Et bilde som gutta alltid fikk se av seg selv i avisene; med snøsprut og energi, sier Lødemel.

- Kuriøst nok - men sikkert ikke tilfeldig - får vi stort sett bare se actionbilder av jenter som driver idrett der kroppen eksponeres, som for eksempel tennis og sandvolleyball, sier Vossa-jenta som i dag jobber innen markeds- og sponsorbransjen.

- For jenter holder det ikke med gode resultater i seg selv. Det må noe mer til, legger hun til.

Ikke bitter

- Er du bitter over måten du ble presentert på?

- Det er veldig lett å se ting i etterkant. Men nei, jeg er ikke bitter. Jeg bare konstaterer at man ikke er kommet lenger. Slik det framstår i mediene, er menn mer opptatt av kvinner. Men jeg tror vi er på vei mot noe positivt. I dag føler jeg at kvinnelige toppidrettsutøvere er obs på problematikken og bruker seg selv mer som aktører i medieomtale i stedet for å være offer. Kari Traa er et godt eksempel på det. Hun bruker mediene bevisst og lar seg ikke styre av journalister, sier eksalpinisten.

Selv opplevde hun å få mange «håpløse» forespørsler fra mediene opp gjennom åra. Blant annet da et norsk ukeblad gang på gang inviterte henne til Syden for å lage reportasje i mer hete omgivelser.

- Jeg skjønte fort at de var ute etter bilder i bikini, og takket derfor nei. Men de ga seg ikke og foreslo i stedet en vannskireportasje på Voss. Det var jeg med på, men på én betingelse; å få kjøre i våtdrakt. Da avslo de, humrer hun.

KRITISK: Astrid Lødemel mener at menn bør bli mer opptatt av selve kvinneidretten og ikke bare kvinnene.