Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Kvinnetrenere diskrimineres

Kvinnelige håndballtrenere er redde for å følge i Marit Breiviks fotspor. Miljøet er for mannsdominert og diskrimineringen for stor.

Det mener to av de mest spennende kandidatene bak Breivik: Trine Haltvik og Mia Hermansson Høgdahl.

Trine Haltvik _ tidligere landslagskaptein, nå trener for ungdomslandslaget (15 år) - er ikke i tvil om hva det kreves av en kvinne for å slå igjennom:

-  Damene må være overkvalifiserte hvis de skal lykkes.

Dessuten tror hun det tradisjonelt er oppfattet som ekstra vanskelig for kvinner å ha suksess innen håndballen.

-  Menn har i utgangspunktet bedre selvtillit inn i en trenerjobb, mens damer tenker at «dette klarer vi ikke». Det er ennå uvant at kvinnelige trenere lykkes.

Derfor er det viktig og imponerende at Marit Breivik lykkes om dagen, men veien fra heltinne til syndebukk, er kort. Og i EM handlet det om marginer.

-  Stopp kjeften

-  Det er små marginer. Hadde vi tapt EM-finalen, ville det helt sikkert blitt framstilt som taktisk svakhet hos Marit, sier Haltvik.

Mia Hermansson Högdahl er tidligere kåret til verdens beste håndballspiller og jobber i dag som talentutvikler i Norges Håndballforbund. Hun stiller seg uforstående til kritikken mot Marit Breivik.

-  Marit har levert resultater gjennom 10 år og gjør det fortsatt fordi hun er villig til å utvikle seg. Jeg er så lei alle de dumme kritikerne. Personlig har jeg lyst til å stoppe kjeften på hver enkelt av dem, sier Högdahl tydelig engajsert.

For den svenske storspilleren er ikke i tvil om grunnen:

-  Kvinner blir mer sett på og kritisert enn menn. Derfor er de mer kritisk til Marit - fordi hun er kvinne.

Og Högdahl understreker diskrimineringen:

-  Er du kvinne må du prestere mer enn en mann, ellers tar de deg.

Skjerme barna

I gårsdagens Dagbladet gikk landslagssjef Marit Breivik ut mot kritikerne av hennes lederstil. Hun er veldig klar over at kvinnelige håndballtrenere er redde for å ta på seg toppjobber. Hun har pratet mye med blant andre Trine Haltvik og Mia Hermannson Høgdahl om en mulig trenerkarriere - og vet at de er veldige skeptiske.

-  Jenter er nok mer sårbare for bedrevitere enn menn, mener Breivik.

Haltvik sier hun er møkklei folk som mener at alt var bedre før, og som er redd for ting som er nye og uvante.

-  Men sånn er det: Noen har alltid lyst til å stikke seg frem, sier Haltvik.

Hun synes det Breivik opplever ser slitsomt ut.

-  Jeg sier til Marit at med all den kritikken hun får, skal hun være glad hun ikke har barn.

Fordi:

-  Jeg ser på mine egne barn hva kritikk av meg i media medfører. Derfor er ikke en topptrener-jobb aktuell, så lenge det er barn med i bildet.

Haltvik trener i dag noen av landets beste 15-åringer, og synes det er mer fristende å forme spillerne mens de er unge, og dermed også unnslippe medias og «bedreviternes» oppmerksomhet.

-  Ikke alle som Marit

Haltvik mener det er viktig å være åpen for konstruktiv kritikk og andres syn på tingene. Marit Breiviks måte å lede landslaget på må ikke nødvendigvis være den eneste rette.

-  Vi kan ikke kopiere henne, man må være seg selv som trener. Alle skal ikke være Marit Breivik.

Selv tror hun på sine kvinnelige egenskaper i trenerrollen, men regner seg som hakket mer hissig enn landslagssjefen.

-  Jeg tror jeg er veldig rettferdig, men det er klart at jeg har et veldig temperament også, ler Haltvik.

TRENERSPIRE: Byåsens Trine Haltvik (t.v.) spilte kamp sammen med blant andre Marte Snorroeggen i går, og hadde åpenbart litt å lære bort til søstera til EM-Snorroeggen (Gøril).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media