Kvisvik spår krakk for FFK uten opprykk

- Katastrofe om vi ikke greier det, sier Piiroja. I dag står to nabobyer stille.

6000 TILSKUERE I FORSKJELL: Raymond Kvisvik spår rundt 4000 tilskuere på hjemmekampene til FFK neste år dersom det ikke blir opprykk, mot 10 000 om det blir opprykk. I år har snittet ligget på rundt 6500. - Jeg har snakket med så mange som sier at «vi drar selvsagt på kampene i år, men rykker vi ikke opp, gidder jeg ikke mer», sier Kvisvik til Dagbladet. 
Foto:  Øistein Norum Monsen / Dagbladet
6000 TILSKUERE I FORSKJELL: Raymond Kvisvik spår rundt 4000 tilskuere på hjemmekampene til FFK neste år dersom det ikke blir opprykk, mot 10 000 om det blir opprykk. I år har snittet ligget på rundt 6500. - Jeg har snakket med så mange som sier at «vi drar selvsagt på kampene i år, men rykker vi ikke opp, gidder jeg ikke mer», sier Kvisvik til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

• Siste runde i Adeccoligaen spilles kl. 13 i dag.

(Dagbladet): Fredrikstad er avhengige av hjelp om de skal kunne sikre direkte opprykk til Tippeligaen i dag.

Hvittrøyene er nødt til å slå Bryne på Jæren, samtidig som naborival Sarpsborg 08 snubler hjemme mot bortesvake Alta.

Raymond Kvisvik er Sarpsborg-gutt, men med flere sesonger som Fredrikstad-spiller. Han kommer til å være på Sarpsborg Stadion i dag som ekspert for NRK, og tror det ender med at lillebror kan feire litt før klokka 15 i ettermiddag.

- Jeg tror Sarpsborg rykker direkte opp. De har hjemmekamp mot et lag som ikke har noe å spille for. Alt taler for at Sarpsborg 08 klarer det, og jeg ser ikke for meg at de kollapser selv om det er mye mer trøkk rundt enn sånn kamp enn det de er vant med til vanlig. Det er jo sånne kamper som er morsomme å være med på, sier Kvisvik til Dagbladet.

Tålmodigheten er slutt
Han tror Fredrikstad vil få det tøffere mot Bryne, og føler seg langt fra sikker på at de greier å gjøre jobben som må til for å ha en sjanse på andreplassen bak opprykksklare Sogndal.

- Er det katastrofe for FFK å ikke rykke opp?

- Ja, hvis de ikke gjør det, spår jeg et tilskuersnitt på rundt 4000 neste år (i år har snittet ligget på rundt 6500, journ.anm.). Jeg har snakket med så mange som sier at «vi drar selvsagt på kampene i år, men rykker vi ikke opp, gidder jeg ikke mer». Det er det mange som sier. Kall det gjerne medgangssupportere, men mange er ikke fornøyde med spillet. FFK har ikke spilt bra. Om det ikke bli opprykk vil de nok selv hevde at det ikke er krise. Og kanskje de har rett, men hva skjer om de ikke greier det, med den stallen og budsjettet de har hatt? Den beste spilleren, Celso Borges, tar ikke ett år til i Adeccoligaen. Og hva gjør Raio Piiroja? Joachim Thomassen, blir han? Han gikk fra Sarpsborg til Fredrikstad for å spille eliteserien. Det er mange momenter her, sier Kvisvik.

Skryter av rivalen
Stopperbauta Raio Piiroja legger ikke skjul på at han er imponert over det «lillebror» Sarpsborg har fått til i år, med langt mindre ressurser og ingen proffer i stallen. Fredag skrev Dagbladet.no om hvordan laget alltid trener på ettermiddager og kveldstid fordi alle er opptatt med jobb eller studier om dagen.

- Hvis Sarpsborg går rett opp har de virkelig fortjent det. Det er ikke lett for meg å si dette, men jeg må innrømme at de har spilt veldig bra, sier Piiroja til Dagbladet.

Han forsøker ikke å pynte på noe når han blir spurt om konsekvensene dersom FFK spille på nest høyeste nivå også neste sesong.

- Selvfølgelig er det en katastrofe. Forventningene er høye, men sesongen er ikke over. Om det ikke skulle gå veien i dag har vi fortsatt kvalifiseringen, sier han.

Samtidig tror han Alta kan overraske borte mot Sarpsborg 08.

- Vi har spilt mot Alta i to kamper, og de har gitt oss skikkelig kamp begge kamper. I Alta slo de oss. De har et godt lag, og sjansene er der for at de tar poeng i dag. Det finnes knapt underdogs i Adeccoligaen. Alle kan slå alle.

- Elektrisk i Sarpsborg
Raymond Kvisvik nekter å svare skikkelig på spørsmål om hvem han helst vil se rykke opp i dag.

-SELVSAGT ER DET KATASTROFE: Raio Piiroja legger ikke skjul på at det er alvorlig om FFK ikke rykker opp. Men selv om det skulle glippe i dag, får de en ny sjanse i kvaliken. 
Foto: Linn Cathrin Olsen  / SCANPIX
-SELVSAGT ER DET KATASTROFE: Raio Piiroja legger ikke skjul på at det er alvorlig om FFK ikke rykker opp. Men selv om det skulle glippe i dag, får de en ny sjanse i kvaliken. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

- Jeg er jo sarping, men har hjertet i flere klubber. Jeg har jo spilt i omtrent hele Norge. Jeg håper begge rykker opp. «Det sier den alltid sympatiske Raymond Kvisvik», skriv det. He-he. Jeg har spilt i FFK i fire, fem år, og hadde ikke den mest perfekte avslutningen på karrieren da jeg satt på tribunen mens vi rykket ned. Det var en trist avskjed. Men jeg er glad i supporterne og flere av spillerne som er igjen. Jeg er ofte på treningene og prater med gutta, jeg har følelser for begge lag.

- Hvordan vil du beskrive stemninga i de to byene om dagen?

- Jeg merker at det er en trykket stemning i Fredrikstad. Jeg har vært i byen og snakket med mye folk, og inntrykket er at de er oppgitte. I Sarpsborg er det helt elektrisk stemning. Hadde det vært kapasitet nok kunne de sikkert solgt 8000 billetter til kampen i dag. Det har vært en hockeyby i lang tid, og interessen for fotballen har liksom ikke tatt av før i det siste. Det handler ikke bare om tabellposisjonen å gjøre, men at Sarpsborg har spilt en attraktiv fotball, som gjorde at flere av eliteserielagene valgte å spille mot akkurat dem før sesongen - for å møte et spillende lag, sier Kvisvik.

- Er det best for norsk fotball om FFK rykker opp?

- Rykker de opp blir det et tilskuersnitt på 10 000 neste år. FFK er en gammel stolthet, og for norsk fotball er det selvsagt en fordel å ha FFK med i eliteserien. Men de kan fortsatt greie det uansett, via kvaliken, sier han.

- Den første kampen er bingo
Det er Raio Piiroja også overbevist om.

I en kvalik vil det tredje dårligste laget i Tippeligaen møtte det femte beste laget i Adeccoligaen i en enkeltkamp på hjemmebane, og lag tre og fire i Adeccoligaen møtes.

Vinneren fra de to kampene vil møtes i en hjemme/borte-finale om hvem som spiller Tippeliga i 2011.

- Den første kampen er alltid bingo, det er ikke alltid det beste laget går videre derfra. Men i den andre runden spilles det to kamper, og da kan du være sikker på at det beste laget går videre. Sjansene våre for å greie det er ikke dårlige, sier han.

SPILTE 3. DIVISJON I ÅR: Raymond Kvisvik var med på å sikre opprykk til 2. divisjon for Kvik/Halden. Foto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SPILTE 3. DIVISJON I ÅR: Raymond Kvisvik var med på å sikre opprykk til 2. divisjon for Kvik/Halden. Foto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer