Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kvitt astmaplagene

For to uker siden byttet astmaplagede Vebjørn Rodal ut den gamle astmasprayen med en forstøvingsspray svært få norske eliteutøvere bruker. Det hjalp voldsomt. - Nå har han sluttet å brekke seg på trening, sier trener Frank Brissach.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble så jævlig sår i halsen av den gamle sprayen, sier Vebjørn Rodal til Dagbladet.

På Greveskogen i går løp han først 600 meter på 1.16,13 minutter - bare 84 hundredeler bak Rodals egen norske rekord. Knappe timen etterpå stilte den regjerende olympiske mesteren opp som hare på 800 meter, og løp på nytt 600 meter - helt til siste sving.

- Den gikk på 1.17, sier trener Brissach.

To så jevne melkesyreøkter så raskt tyder på at Rodal styrer OL-forberedelsene optimalt. Den nye astmasprayen han fikk av doktor Thor-Øistein Endsjø får mye av æren.

- Vebjørn har en overømfintlighet i de øvre luftveier og strupehodet. Få andre idrettsutøvere bruker denne sprayen, sier Endsjø.

- Jeg er mye bedre, sier Rodal.

Puster damp

Ifølge landslagslege Ove Talsnes førte ekstrem treningsbelastning gjennom mange år til at Rodal utviklet astma allerede i fjor. Men da var Rodal i tillegg overtrent. Derfor ble ikke sjukdommen oppdaget før i år. Men Rodal har harket og hostet seg gjennom treningene helt til like før NM i Steinkjer 11.- 13. august. Da kom Endsjø med den nye sprayen.

- Nå er hostinga og harkinga borte, sier trener Brissach.

Den nye forstøvingssprayen virker ifølge Thor-Øistein Endsjø slik:

  • En gang om dagen setter Vebjørn Rodal seg ned med sprayen i flere minutter.
  • Medisinen (kortison) blandes med saltvannsoppløsning og omgjøres til damp av en luftkompressor.
  • Denne vann-/medisindampen puster Rodal inn, og får slik medisinen lenger ned i systemet.

- Luftveiene mine er åpnere. Dette er utrolig viktig. Redusert oksygenopptak på fem-ti prosent er katastrofalt i den idretten jeg driver, sier Rodal.

Gambler

Gårsdagens konkurranse var Rodals siste før avreise til Sydney 9. september. Det betyr at han stiller til start på OL-stadion med bare Bislett-løpet (1.44,84) med internasjonal motstand.

- Gambler du litt med å konkurrere så lite?

- Ja, jeg tar en sjanse. Men jeg kom så skeivt ut i vår (sjukdom, red.anm.) at jeg velger å trene isteden, sier Rodal.

Han trenger å bygge opp mer kapasitet og mengde før han går over til mer kvalitetstrening.

- Utfordringen nå blir å finne balansen mellom overskudd og intensitet, sier trener Brissach.

Med andre ord: Ikke la Rodal drive seg sjøl så hardt at han ikke rekker å ta seg inn igjen mellom de tøffeste øktene.

Reiser hjem

Rodal planla opprinnelig å trene på Østlandet og i Bergen fram mot Sydney-reisen. Nå drar han hjem til Trondheim isteden. Han mener den planlagte treninga med litt lengre drag og bakkeløp best kan gjennomføres i lommekjent terreng. Dessuten mener Rodal at den lokale 400-meterløperen Yngve Sundsfjord er mannen som gir ham best pes på den slags trening.

- Motivasjonen er på topp, sier Rodal.

- Men blir det helt forferdelig vær, så må vi reise vekk, sier trener Brissach.

Bære flagg?

Rodal har for øvrig mer enn nok å tenke på fram til fredag. Han har blitt spurt om han vil være flaggbærer under OL-åpninga.

- Jeg har fått en forespørsel. Det er en ære, sier Rodal.

Men flaggbærerjobben betyr reise tur-retur fra precampen i Brisbane til OL-stadion i Sydney på et veldig ugunstig tidspunkt i forberedelsene. Derfor er det ikke sikkert Rodal tør å takke ja til jobben.

- Sportslige hensyn går først. Jeg skal overveie det fram til fredag. Men jeg er villig til å strekke meg langt for å få det til, sier han til Dagbladet.

STRUTTER AV SELVTILLIT: En ny astmaspray gjør at Vebjørn Rodal kan trene for fullt igjen. I går løp han inn til 1.16,13 på 600 meter.