Kvittet seg med nervene og knuste Sverige

Norge-Sverige: 3- 1. I en omgang spente de norske fotballjentene sine tilhengere på pinebenken. Fulle av nerver slet de med å feste grepet i kvartfinalen.

Så scoret Ann Kristin Aarønes sitt 10. VM-mål, og resten av kampen gikk som en drøm da Sverige ble slått 3-1.Marianne Pettersen økte ledelsen fra nesten død vinkel, og Hege Riise scoret på straffe etter at Pettersen ble felt av keeper. Norge kunne pyntet på resultatet flere ganger, men på overtid fikk Malin Moström score trøstemålet som gir svenskene OL-tur neste år.

18-årige Solveig Gulbrandsen kom inn ved pause og bidro med sin respektløse stil til at det løsnet. Med seieren er Norge klar for semifinale i VM og for OL neste år.

I første omgang var kampen akkurat så vanskelig som fryktet. Tente og godt forberedte svensker gjorde det veldig vanskelig for de norske, som også virket tynget av nerver og forventningspress. Men Ankas scoring skrelte nervene av hele laget.

Befrielsen

Befrielsen kom fem minutter ut i andre omgang. Hege Riise ble dyttet i ryggen og fikk frispark ute på høyresiden. Silje Jørgensen slo en 40 meter lang serve inn i feltet, og der gikk Aarønes opp mellom to svenske spillere. Headingen satt der den skulle, utagbart nede i nærmeste hjørne.

Sju minutter senere var kampen avgjort. Marianne Pettersen fikk ballen fra Aarønes og brukte farten sin mot Jane Törnqvist. Hun var forbi, men tråkket på ballen og måtte starte igjen. Freidig utfordret hun Åsa Lönnqvist og slo inn fra nesten død vinkel. Ballen seilte over hodet på Sveriges gode keeper Ulrika Karlsson og havnet i nettet.

Norge fikk en noe billig straffe da Pettersen gikk rundt Karlsson og snublet i armene hennes. Riise tredde ballen inn i hjørnet og danset av glede.

Y2K-problemer

Seieren betyr veldig mye. Norge skal videre til Boston og VM-semifinale mot Kina. Deretter blir det finale eller bronsekamp for 90 000 tilskuere på Rose Bowl. Neste år kan det unge laget være enda bedre i OL.

Sverige håpet i en drøy omgang på sin største opptur på nesten fem år, men i stedet holdt oppholdet i Silicon Valley på å gi dem år 2000-problemer. Hadde det ikke vært for reduseringen, ville de trolig ikke kommet til OL.

Helt siden trekningen i februar har kvartfinalen mot Norge i San Jose vært Sveriges VM-finale. Svenskene har studert Norge, tenkt på Norge, snakket om Norge, og til og med hermet etter den norske stilen. I 45 minutter så det ut som de kunne få lønn for innsatsen.

De presset høyt, slo langt, truet bakrommet, og ga alt i duellene. I lufta var svenskene best, og Jane Törnqvist og Cecilia Sandell vant de fleste duellene mot Aarønes.

Nervetrøbbel

Hege Riise ble hardt presset med en gang hun fikk ballen. Svenskene hadde ikke noe svar på farten til Marianne Pettersen, men keeper Ulrika Karlsson ryddet opp i stor stil i de kritiske situasjonene.

De norske sa at de ikke ville bli plaget av nerver, men det syntes tydelig at Norge hadde mest å tape på Spartan Stadium. Spillerne våget ikke å gjøre ting med ballen selv når de fikk litt tid, og det varierte angrepsspillet laget viste fram i de første kampene så vi lite til.

Første omgang besto av en rekke lange framspill, massevis av dueller og få målsjanser. Norge hadde riktig nok de største.

Forvandlingen

Nærmest scoring var Pettersen i det 34. minutt, da hun forfulgte nok en langpasning, nådde den foran keeper og lobbet over henne. Ballen forsvant såvidt utenfor det tomme målet.

Tone Gunn Frustøl var helt utenfor, fikk lite til på siden og ga også svenskene et par sjanser. Hun holdt også på å lage straffe da hun rett før pause var for sein i en takling, men bommet både på ballen og Tina Nordlund.

Hun var ikke den eneste som slet før pause. Riise var en skygge av sitt vanlige jeg før pause, men i andre omgang kjente vi igjen både Hege og alle de andre.

(NTB)