Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kwiatkowski til topps i Milano-Sanremo

Polakken slo Peter Sagan på oppløpet. Kristoff spurtet inn til fjerdeplass.

SÅ VIDT: Michal Kwiatkowski vant Milano-Sanremo noen få centimeter foran Peter Sagan og Julian Alaphilippe. FOTO: TDWSport
SÅ VIDT: Michal Kwiatkowski vant Milano-Sanremo noen få centimeter foran Peter Sagan og Julian Alaphilippe. FOTO: TDWSport Vis mer

SANREMO (procycling.no): Michal Kwiatkowski vant Milano-Sanremo etter å ha slått Peter Sagan og Julian Alaphilippe på oppløpet.

Allerede på Poggio, seks kilometer før mål, støtet storfavoritt Peter Sagan fra hovedfeltet i Milano-Sanremo. Verdensmesteren fikk med seg Michal Kwiatkowski og Julian Alaphilippe, som sammen skaffet seg en luke på rundt ti sekunder da de syklet over toppen.

I utforkjøringen økte trioen avstanden ned til Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og kompani, så med én kilometer igjen lå alt til rette for nok en Sagan-triumf.

Men på oppløpet var Kwiatkowski som var raskest. Polakken vant årets første monument med få centimeters margin.

Kristoff på fjerde

Alexander Kristoff vant spurten i hovedfeltet og ble nummer fire.

- Jeg hadde mer enn nok med å henge med, så jeg fikk ikke med meg at en gruppe hadde angrepet. Jeg trodde jeg kjempet om seieren helt til jeg var på oppløpet, da så jeg at tre mann lå foran, sa Kristoff til Eurosport etter rittet.

- Jeg kunne ikke gjort stort mer enn å vinne spurten. Hadde feltet vært samlet, så hadde jeg vunnet. Det er surt, men jeg får ikke gjort noe med det, la han til.

Slik gikk det til:

Forholdsvis pent og pyntelig rullet feltet ut av Milano etter innskrivningen klokken 10:10 lørdag morgen. Ikke uventet var det de «lokale» lagene - Androni Giocattoli, Bardiani, Willier og Nippo-Vini Fantini – som satte fyr på rittet tidlig.

Etter få kilometer hadde et relativ stor gruppe glidd avgårde. Mattia Frapporti (Androni), Mirco Maestri (Bardiani), William Clarke, Tom Skuijins (Cannondale), Ivan Rovni (Gazprom), Alan Marangoni (Nippo), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE), Julen Amezqueta (Willier) og Nico Denz (AG2R) utgjorde 10-mannsgruppen som ledet an.

Utbryterne fikk oppsiktsvekkende lite arbeidsrom. Ledelsen vokste til fem minutter, men allerede ved kilometer 30 tok FDJ kontroll og justerte avstanden til fire.

Snaue 120 kilometer ble tilbakelagt i løpet av de tre første timene, der rytterne sikkert fikk tid til å verdsette både tørre veier og fine værforhold. Veien over Passo del Turchino, høyeste punkt i den 291 kilometer lange løypen, fraktet feltet bort fra det italienske innlandet og ned til den liguriske kysten.

Sett bort i fra velten til Salvatore Puccio (Team Sky), punkteringen til Truls Korsæth (Astana) og Peter Sagans tur nedi Bora-bilen, foregikk dette midtpartiet i løypen uten mange nevneverdige høydepunkter.

FDJ tok ansvar

En snerten motvind sørget for bedagelig tempo i første del av kystlandskapet. Med 100 kilometer igjen var det fortsatt ganske avslappet stemning i hovedfeltet, der de fleste foruten Arnaud Démares hjelpere lå godt gjemt for motvinden. Etter hvert skulle Dimension Data, Bora-hangrohe og Quick-Step bidra i jakten på 10-mannsgruppen, som ved Savona bare hadde en tvilsom 2.30 minutters ledelse.

Ved inngangen til Tri Capi, 50 kilometer fra Sanremo, hadde vinden dreid og pushet feltet videre mot casinobyen. Farten bygget seg opp på Capo Mele, mens Alexis Gougeard (Ag2r) prøvde å støte seg opp til bruddet på Capo Cervo. Avstanden var nå et drøyt minutt, men franskmannen havnet i ingenmannsland.

På siste Capo, Capo Berta, begynte 10-mannsgruppen å gå i oppløsning. Poli og Frapporti mistet kontakten med teten over bakketoppen, idet Katusha-Alpecin satte seg frem i hovedfeltet og presset opp farten i utforkjøringen.

Stillingskrig på Cipressa

Etter Berta, med 33 kilometer igjen, var alvorets time kommet. Lagene i hovedfeltet barket sammen i kampen om posisjonene inn mot bunnen av Cipressa. Team Sky ledet an inn i bakken, med Katusha og Cofidis like bak.

Innhentingen av bruddet ved 26 kilometer banet ikke vei for flust av nye angrep. Tim Wellens (Lotto Soudal) var den eneste som prøvde å rykke fra feltet.

Sterk kjøring av Sunwebs Søren Kragh Andersen og Simon Geschke forpurret angrep og holdt presset godt på spurterne. Mark Cavendish (Dimension Data) var en av de som fikk problemer med farten. Over toppen er det to Bahrain-Merida-rytteren som satte frem.

Nede på Via Aurelia kom neste angrep fra Lotto Soudal, denne gang Tony Gallopin som fikk følge av blant andre Philippe Gilbert (QuickStep). Men et godt organisert Bora-hansgrohe nøytraliserte faren.

Kristoff langt bak i Poggio

Lag som også stilte mannsterke inn mot Poggio var QuickStep, Trek-Segafredo, FDJ, Team Sky og BMC. Etter sju lange timer stormet et felt på 60 ryttere inn i den avgjørende bakken, hvor Boasson Hagen lå forholdsvis langt fremme, mens Kristoff og Katusha lå svakere plassert helt på halen av feltet.

Tom Dumoulin (Sunweb) kjørte à bloc opp de første svingene og gjorde en strålende jobb for sin kaptein Matthews. Den situasjonen endret seg ikke før selveste Sagan lettet på baken med seks kilometer igjen.

En snau kilometer fra toppen fikk verdensmesteren en luke på Julian Alaphilippe (Quick-Step) som var nærmeste forfølger. Duoen gikk over toppen der også Michal Kwiatkowski fikk kontakt.

Via Roma

Anført av Sagan stupte den sterke trioen ned mot Via Roma i et forrykende tempo, mens Bahrain-Merida ledet jakten i feltet. Avstanden gikk opp til elleve sekunder før de siste tre kilometerne, men ingenting var avgjort idet FDJ også jobbet hardt.

Inne i det flatere partiet begynte Alaphilippe og Kwiatkowski å samarbeide med Sagan, hvilket presset avstanden opp til 17 sekunder. På de siste 600 meterne var det imidlertid bare slovaken som tok vind.

På Via Roma havnet Sagan dermed i frontposisjon, med Kwiatkowski som nummer to og Alaphilippe i tredjeposisjon. Verdensmesteren åpnet spurten og så ut til å ta sin første Sanremo-seier. Men med en utrolig siste mobilisering smetter Kwiatkowski forbi og tar sin andre klassikerseier for året. En god timet spurt skaffer polakken hans første monumentseier.

I hovedfeltet som kommer like bak vinner Kristoff spurten om fjerdeplassen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media