Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Michael Rasmussen mener Froomes høye stjerne kan redde han

«Kyllingen» er sikker på at Froome slipper unna: - Legen tar skylda

Chris Froome avga positiv prøve.

SYKKEL: Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, tror Chris Froome slipper unna straff. Foto: AFP PHOTO / HENNING BAGGER / SCANPIX DENMARK / DENMARK OUT
SYKKEL: Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, tror Chris Froome slipper unna straff. Foto: AFP PHOTO / HENNING BAGGER / SCANPIX DENMARK / DENMARK OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere danske syklisten, Michael «Kyllingen» Rasmussen, er overbevist om at Chris Froome slipper unna straff.

Onsdag kom det fram at engelskmannen har avgitt prøver, hvor verdiene av astmamedisinen salbutamol har vært over tillatt nivå.

Froome er sykkelsportens største stjerne og har blant annet vunnet Tour de France de fire foregående årene. Rasmussen, som har innrømmet bruk av prestasjonsfremmende midler i perioden 1998 til 2010, tviler på at Froome må sone for regelbruddet.

- Han kommer seg nok gjennom dette her hel. Det kommer sikkert en forklaring om at han har handlet uforsiktig og at legen må ta på seg skylden, sier Kyllingen til danske Ekstra Bladet.

- Står veldig sterkt i denne saken

Det var i september i år, under Vuelta a España, at Froome avga den positive prøven.

Ifølge WADA har rytterne lov til å ha 1000 nanogram per millimeter av medisinen i kroppen. I 32-åringens urinprøve skal nivåene ha vært dobbelt så høye som dette.

Med Team Sky i ryggen, tror «Kyllingen» at Froome likevel slipper unna.

- Han blir backet av verdens største, sterkeste og mektige sykkellag. Han har vunnet Tour de France fire ganger. Det er ikke noen tvil om at Chris Froome står veldig, veldig sterkt i denne saken. Han er også veldig bra for sykkeløkonomien for tiden, konstaterer Rasmussen, som ikke tror den positive prøven vil ha noe å si for den kommende sesongen.

- Det er presedens for at noen slipper unna med høye verdier av salbutamol, mens andre blir dømt. Jeg lurer på om ikke Froome slipper unna for å ha trykket for mange ganger på inhalatoren sin.

- Har en dårlig sak

TV2s sykkel- og dopingekspert, Mads Kaggestad, mener Froome-saken kan skade Team Sky og deres rykte.

- Det er klart at denne saken ikke er heldig for Sky. Saken med Bradley Wiggins har jo ikke fått lagt seg helt ennå, selv om antidoping UK valgte å ikke ta ut tiltale mot ham. For omdømmet er ikke dette bra, men så avhenger det litt av lengden på straffen han får, sier han.

Kaggestad fortalte Dagbladet tidligere i dag at han ikke trodde Froome kom til å få en veldig lang utestengelse som følge av salbutamol-bruken, men at han heller ikke forblir ustraffet.

- Jeg tror han har en dårlig sak. Domsinstansene er veldig opptatt av likhet for loven, det vet vi blant annet at CAS var i forbindelse med Johaug-saken, men jeg tror ikke han risikerer en voldsomt streng straff, sa Kaggestad da.

Tidligere dommer

I løpet av de to tre siste årene har to andre syklister blitt dømt for overdreven bruk av salbutamol.

Under Tour in Dubai i 2014 testet den moldovske rytteren Alexandr Pliuschin positivt. Han hadde for høye verdier av stoffet under rittet, hvor han blant annet vant to etapper, og ble utestengt i ni måneder.

Tidligere samme år ble italieneren Diego Ulissi utestengt like lenge. Verdiene hans ble mål til 1920 nanogram per milliliter. Det er 80 nanogram mindre enn det Froome nå er tatt med.

I Norge er dommen mot Martin Johnsrud Sundby mest kjent. Langrennsløperen ble utestengt i to måneder da han hadde for høye salbutamol-verdier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!