HVOR ER RETTSSIKKERHETEN? Michael Rasmussen (til venstre) reagerer sterkt på at Alberto Contadors tidligere lagkamerat, André Cardoso, er utestengt i fire år uten at A- og B-prøver snakker samme språk. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
HVOR ER RETTSSIKKERHETEN? Michael Rasmussen (til venstre) reagerer sterkt på at Alberto Contadors tidligere lagkamerat, André Cardoso, er utestengt i fire år uten at A- og B-prøver snakker samme språk. FOTO: Getty Images/Tim De Waele Vis mer

Tar dopingtatt 34-åring i forsvar:

«Kyllingen» raser etter dopingdom: - Rytterens rettssikkerhet er skylt ned i do

Michael Rasmussen kraftig ut mot Cardoso-behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): - Det er helt håpløst at en slik sak tar halvannet år, og det er inhumant å henge mannen ut til tørk i offentligheten mens hans liv og karriere blir satt på pause, sier Michael Rasmussen til danske Ekstra Bladet.

Den danske kyllingen, som selv følte seg utsatt for en heksejakt, da han ble kastet ut av Tour de France iført den gule ledertrøya i 2007, reagerer kraftig på prosessen det internasjonale sykkelforbundet har ført mot 34 år gamle André Cardoso etter at han testet positivt på EPO i en urinprøve avlagt utenfor konkurranse i etterkant av Critérium du Dauphiné i fjor.

Torsdag, nesten 16 måneder etter at A-prøven ble offentliggjort, ble han idømt en fireårig utestengelse. Amerikanske Velo News har tidligere avslørt at A- og B-prøven ikke ga et entydig svar.

Ettersom laboratoriet i Lausanne kom fram til at svaret på urinprøven var «tvilsom og mangelfull» når det gjelder å påvise EPO, var UCI ifølge antidopingbyråets regelverk nødt til å komme opp med en tilfredsstillende forklaring på det manglende samsvaret mellom A- og B-prøven. Hvis ikke skal rytteren gå fri for sanksjoner.

WADA-laboratoriet i Lausanne har bokført prøven som et «atypisk prøvesvar», noe som har gitt UCI muligheten til å sanksjonere.

«Det er galskap. Det er ingen som tar EPO»

Torsdag sendte det internasjonale sykkelforbundet ut en kort melding der det framgikk Cardoso er utestengt i fire år for bruk av EPO, og skrev samtidig at begrunnelsen snarlig skulle publiseres på deres nettsider.

Foreløpig har så ikke skjedd.

<strong>- FERDIG I PRAKSIS:</strong> André Cardoso kan ikke sykle før 26. juni, 2021 - dersom innstillingen fra UCIs sanksjonskomité blir stående. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
- FERDIG I PRAKSIS: André Cardoso kan ikke sykle før 26. juni, 2021 - dersom innstillingen fra UCIs sanksjonskomité blir stående. FOTO: Getty Images/Tim De Waele Vis mer

Rasmussen mener uansett at behandlingen av Trek-Segafredo-rytteren er skammelig.

- Rytterens rettsikkerhet er skyldt ned i do med denne avgjørelsen. Cardoso er ikke dømt fordi det er hevet over enhver tvil at han har brukt doping. Han er dømt som en konsekvens av synsing fra den dømmende instans, uttaler 44-åringen til Ekstra Bladet.

Hovedpersonen selv har hele veien nektet for å ha brukt ulovlige midler, og har benektet ethvert kjennskap til EPO-bruk.

- Jeg sa at det ikke var mulig. Det er umulig. Er dette en spøk? Så spurte jeg (UCIs advokat) hvilket stoff det var snakk om, og han svarer «EPO». Jeg svarte bare: «Det er galskap. Ingen tar EPO», har han tidligere uttalt til Velo News.

Vurderer å ta saken til CAS

Etter at den positive prøven ble gjort kjent noen dager i forkant av fjorårets Tour de France, har portugiseren vært suspendert av arbeidsgiveren sin.

Han har fremdeles muligheten til å ta saken inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), men også den prosessen pleier å ta tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overfor den portugisiske avisen Record lover Cardoso fredag at siste ord ikke er sakt i saken. Han kaller kampen mot UCI for «ujevn» og tenker med det på ressursbruk, men lover at han ikke skal gi opp.

- Kampen vår er ujevn, men vi skal se nærmere på kostnadene ved å ta saken til CAS og se om vi kan bli støttet der. Dersom det er mulig, vil vi forsøke å kjempe for likhet for loven, sier Cardoso til den portugisiske avisen.

Tidligere har han uttalt at «han ikke er noen millionær» og at UCI vet han «ikke har store penger å kjempe for».

- I praksis er karrieren over

Dersom han ikke skulle nå fram og bli frikjent av CAS vil utestengelsen vare fram til 26. juni, 2021.

Tatt i betraktning av portugiserens alder og at han allerede er holdt utenfor konkurranse i 16 måneder, har Rasmussen liten tro på at han vil dukke opp på et WorldTour-mannskap igjen - selv om han skulle ende opp med full frikjennelse.

- I praksis endte hans karriere i det øyeblikket A-prøven ble offentliggjort. Uansett om han er skyldig eller ei, er det ingen som plukker opp en slik rytter når han først er suspendert, mener Rasmussen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cardoso var opprinnelig tiltenkt en rolle rundt Alberto Contador under fjorårets Tour de France. Da den positive prøven ble kjent ble han suspendert fra laget med umiddelbar virkning.

- En stor overraskelse, uttalte Contador om nyheten i forkant av touren.

- Jeg hadde aldri forestilt meg at noe slikt kunne skje i dette laget, uttalte Pinto-mannen som senere det året la opp som proffsyklist.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer