«Kyllingen» skal ha angitt Bjarne Riis til danske dopingmyndigheter

Skal ha visst om dopingbruk i CSC.

 SPØRSMÅL:  - Anti Doping Danmark har en etterforskning på gang og den respekterer jeg, sa Bjarne Riis da han møtte pressen i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPØRSMÅL: - Anti Doping Danmark har en etterforskning på gang og den respekterer jeg, sa Bjarne Riis da han møtte pressen i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Den skandaliserte danske ekssyklisten Michael Rasmussen har ifølge den danske avisen Politiken angitt Bjarne Riis til danske dopingmyndigheter.

Rasmussen med tilnavnet kyllingen har ifølge avisen fortalt Anti Doping Danmark at Saxo-Tinkoff-sjefen Bjarne Riis viste om dopingbruken på sitt lag da Rasmussen kjørte for CSC i 2001 og 2002.

Flere kilder med innsikt i saken har også fortalt dette til avisen. Rasmussen selv ønsker ikke å bekrefte Politikens opplysninger, men sier følgende:

- Jeg har inntrykk av at Riis er en del av Anti Doping Danmarks pågående undersøkelse. Det er ikke noe nytt i at en av Bjarne Riis' tidligere syklister står fram og sier at Riis var fullt klar over bruken av ulovlige midler på sitt laget, men det er første gang en landsmann av ham gjør det.

Sto fram 39 år gamle Michael Rasmussen sto tidligere i år fram og innrømmet at han hadde brukt doping fra 19998 til 2010.

Etter innrømmelsen la han opp og inngikk et samarbeid med antidopingmyndighetene for få forkortet sin utestengelse. Tidligere har både tyskeren Jörg Jaksche og amerikaneren Tyler Hamilton sagt at Riis kjente til dopingbruken fra deres tid på laget.

 Jaksche ble avhørt av Anti Doping Danmark tidligere i år.

- Det virket som om Anti Doping Danmark hadde godt kjennskap til hvordan den organiserte dopingen fungerte på Bjarne Riis lag. Og de visste at Riis hadde fullt kjennskap til det, sa Jaksche til Politiken.

Bjarne Riis måtte i 2007 gå ut og erkjenne dopingbruk i sin egen sykkelkarriere fra 1993-98. Dette var årene hvor han ble forvandlet fra en solid hjelperytter til blant annet å vinne Tour de France i 1996.
Benektet kjennskap Saxo-Tinkoff-laglederen har derimot hardnakket benektet at han skal ha hatt kjennskap til doping på sitt lag etter at han lageier.

Avisen spurte Bjarne Riis tirsdag om saken i forbindelse med fjerde etappen i Tour de France i Nice.

- Anti Doping Danmark har en etterforskning på gang og den respekterer jeg. Så lenge den pågår har jeg ingen kommentarer, men jeg står til rådighet for dem hvis det er behov for det, sa Riis.

(NTB)