«Kyllingen» slipper billig unna

Nedsatt straff fra åtte til to år.

NEDSATT STRAFF: Michael Rasmussen har fått redusert sin dopingstraff fra åtte til to år etter å ha bistått myndighetene i etterforskningen. Foto: AFP PHOTO ANP BAS CZERWINSKI
NEDSATT STRAFF: Michael Rasmussen har fått redusert sin dopingstraff fra åtte til to år etter å ha bistått myndighetene i etterforskningen. Foto: AFP PHOTO ANP BAS CZERWINSKIVis mer

Tidligere sykkelrytter Michael Rasmussen har av Danmarks idrettsforbund fått utelukkelsen for doping nedsatt fra åtte til to år.

Årsaken er at «Kyllingen», som han ble kalt under sin aktive karriere, har samarbeidet med antidopingmyndighetene og gitt opplysninger som kan føre til oppklaring av andre dopingsaker.

Selv om utelukkelsen er kraftig redusert, er Rasmussen bare mellomfornøyd med torsdagens avgjørelse.

- Jeg er glad for at de valgte å følge dopingutvalgets henstilling om nedsettelse av straffen, men litt skuffet over at de ikke fulgte henstillingen om at straffen skulle gjelde fra 23. september 2012, da jeg syklet mitt siste ritt, sier han til tv2.dk.

- Nå løper karantenen i stedet fra 8. februar i år til 7. februar 2015. Det betyr fem måneder lenger enn jeg så for meg.

Rasmussen kan ikke fungere som sportsdirektør for Christina Watches-laget så lenge han er utestengt.

- Jeg hadde forventet at de skulle overholde avtalen mellom meg, dopingutvalget, WADA (verdens antidopingbyrå) og USADA (USAs antidopingbyrå), sier han.

Rasmussen var på vei til å vinne Tour de France i 2007 da han på grunn av løgn om sitt oppholdssted i oppkjøringen til rittet ble nektet videre deltakelse.

I januar innrømmet 39-åringen omfattende dopingbruk i perioden 1998 til 2010, og han valgte å tilby seg å fortelle alt han vet til antidopingmyndighetene.

Det er ennå ikke kommet ut hva Rasmussen fortalte, opplysninger han ble belønnet for i form av nedsatt straff.

- Vi har arbeidet med opplysningene siden februar og har brukt dem i etterforskning. På et eller annet tidspunkt vil vi offentliggjøre noe, men hva og hvor mye kan jeg ikke svare på nå, sier utviklingssjef Morten Mølholm i Danmarks idrettsforbund.

Rasmussen har heller ikke snakket offentlig om hva han har avslørt.

- Etterforskningen vi er i gang med stammer ikke bare fra Michaels opplysninger. Vi har også snakket med andre personer som har gitt oss nye opplysninger, men det Michael Rasmussen fortalte var årsaken til at vi gikk i gang med en større etterforskning, sier Mølholm.

(NTB)