Kyssesyken setter ut Carew

Snakker om uflaks: Vålerengas og U23-landslagets John Carew (18) har fått kyssesyken og mister resten av vårsesongen. I verste fall er ikke stortalentet tilbake på banen før i august.

John Carew har gått småsjuk siden torsdag. Tirsdag tok Vålerenga-lege Leif Pål Kristiansen de nødvendige blodprøvene. Resultatet er nedslående. Kristiansen bekrefter overfor Dagbladet at Carew er smittet av virus-sjukdommen mononukleose - på folkelig norsk: Kyssesyken.

Nå ligger Carew hjemme i senga på Lørenskog med høy feber og hoven hals. Der blir han liggende i 14 dager.

- Han er ikke akkurat i god form, sier Johns mamma Jorunn Carew til Dagbladet.

John var i går så sjuk at han ikke orket å snakke med pressen.

- Klart han er skuffet. Det er mye som går skeis nå, sier Jorunn.

Mister EM

Foruten en bråte seriekamper for Vålerenga, går Carew nå glipp av EM-sluttspillet for U23-landslaget i Romania i slutten av mai.

- I verste fall er han ute i tre måneder, sier Leif Pål Kristiansen.

De første fire-seks ukene - i beste fall - er absolutt all fysisk aktivitet utelukket. Deretter starter opptreningsperioden.

- For å komme tilbake i samme form som i dag, trenger John opp til seks uker etter at han er symptomfri, sier Kristiansen.

Legen understreker at det er vanskelig å spå om sykdomsforløpet og rekonvalsensperioden.

Kombinert-løper Bjarte Engen Vik som fikk kyssesyken som 18-åring i 1990 sleit for eksempel med ettervirkningene i over ett år.

Spilte mandag

Sannsynligvis hadde John smitten i kroppen allerede torsdag. Han hadde litt feber, men følte seg friskere søndag. Derfor spilte han 66 minutter i Vålerengas seriepremiére (0-3) mot Viking 2. påskedag. Da sa kroppen stopp.

- Han ble slørete i blikket, sier Kristiansen.

Seint mandag kveld hadde John 38-39 i feber. Da gikk alarmen for fullt.

- John er ved godt mot. Han er 18 år og skal spille fotball i 12-13 år til, sier Kristiansen, som nå skal pleie pasienten på best tenkelig vis:

- Veldig viktig med fullstendig ro de første ukene. Han får sannsynligvis perioder med høy feber. Da får han febernedsettende. Ellers blir det mye væske, sukker og vitaminer, sier Kristiansen.

Smittet flere?

- Kyssesyken smitter ved dråpesmitte. Kan Carew ha smittet noen av lagkameratene ved å drikke av samme flaske?

- Hos oss i Vålerenga er det strengt forbudt å drikke av samme flaske. Alle spillerne har egen flaske med navn og nummer.

- Du kan garantere at ingen andre er smittet?

- He-he. Med maksimal uflaks kan to i samme miljø få det.

TUNGT: Han gledet seg til Vålerenga-sesong og spill for U23-landslaget. Nå blir det senga på John Carew.