Qatar-VM

Kysset FIFA i ræva

Første tegn på det opprøret som må komme mot FIFA-president Gianni Infantinos tette forhold til undertrykkende regimer.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KLAR BESKJED: Olivier Giroud tegnet et hjerte, kysset lagkamerat Adrien Rabiot og sendte et stikk til FIFA-president Gianni Infantino da Frankrike slo Australia 4 - 1 i sin første VM-kamp. FOTO: AP/Francisco Seco
KLAR BESKJED: Olivier Giroud tegnet et hjerte, kysset lagkamerat Adrien Rabiot og sendte et stikk til FIFA-president Gianni Infantino da Frankrike slo Australia 4 - 1 i sin første VM-kamp. FOTO: AP/Francisco Seco Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DEN franske stjernespissen Olivier Giroud scoret, tegnet et hjerte med hendene rett foran TV-kameraene og snakket engelsk:

- OneLove, sa Giroud så hele fotballverdenen hørte ham, før han kysset lagkameraten Adrien Rabiot demonstrativt kjærlig på pannen.

Og FIFA i ræva.

Klarere er ikke FIFA-president Gianni Infantinos vrangstyre blitt utfordret banen i VM. men den virkelige trusselen mot hans kyniske enestyre av fotballen kommer utenfor.

For nå setter store vestlige sponsorer hardt mot hardt.

I GÅR stoppet den gigantiske tyske matvarekjeden Rewe kampanjen de hadde med det tyske landslaget. Det skjedde i sinne over et nasjonalt fotballforbund som ikke våget å stå opp mot Infantinos forbud mot den europeiske «OneLove-kampanjen»:

- Vi står opp for mangfold. Fotball er mangfold. Vi lever etter den verdien, og vi vil forsvare den, uttalte Rewe-sjefen Lionel Souque til nyhetsbyrået Reuters, og sa det som er å si i denne saken:

- FIFAs skandaløse holdning er absolutt uakseptabel.

DET sier de fleste vesteuropeiske fotballforbundene også, men de våger ikke å handle deretter.

Der de iranske lederne og spillerne med en helt annen risiko brukte VM til å stå opp for demokratiske verdier, har de europeiske sjefene beordret landslagene sine til å innordne seg mens de spiller i Qatar.

Da FIFA truet med å gi de vesteuropeiske kapteinene gult kort om de som planlagt kom på banen med OneLove-armbindene sine, stoppet Tyskland, England, Nederland, Wales og Danmark aksjonene:

  • De europeiske fotballederne feiget ut på nytt, og Gianni Infantino hadde vunnet igjen.

Derfor må de europeiske VM-kapteinene i Qatar nøye seg med å spille med FIFAs fargeløse alternativ «Nei til diskriminering». Regnbuen var slukket.

MENavbrøt altså Rewe annonsekampanjen for det tyske landslaget, og tok vekk plakatene med fotballheltene fra alle matvarebutikkene sine.

De populære fotballkortene som Rewe hadde lagt til salgs i denne stor VM-kampanjen over hele Tyskland, blir nå i stedet gitt gratis til ungene ved utgangene.

En feig tysk fotball har mistet sin verdi.

NETTOPP det er et enda sterkere symbol enn Olivier Girouds kyss. Med sju millioner spillere er Tyskland verdens største fotballnasjon, og et økonomisk kraftverk i sporten. Rewe har alene en årlig omsetning på nesten 800 milliarder kroner.

Foreløpig har de andre store tyske sponsorene sagt at de ennå ikke vil aksjonere:

- Vi er overbevist om at sport må være åpen for alle. Det er avgjørende å fortsette denne diskusjonen, sier Adidas i sin pressemelding, mens det mektige Volkswagen-konsernet også kaller FIFAs oppførsel for «uakseptabel».

Men hvor lenge vil Europa likevel akseptere?

DEN internasjonale fotballens største problem er jo at så få av fotballederne selv har reist seg mot det etiske vanstyret. Det franske fotballforbundet ble ikke engang med på den siste klagerunden som de seks andre vesteuropeiske nasjonene tok med Infantino:

- Det er ikke det at jeg er imot armbind, men av og til tenker jeg at vi som belærer andre heller skal se på oss selv, sa den franske fotballpresidenten Noel de Graet til L'Equipe.

Det var dagen før Gianni Infantinos famøse tale om mangfold. Der var også FIFA-presidentens kronargument at Qatar-regimet må få gjøre som de vil fordi vi andre europeere opp gjennom historien jo ikke har vært noe bedre.

Den historieframstillingen er sann nok. Men hva blir det da igjen av fotballens påståtte forandrende kraft?

SKAL det skje et brudd med FIFAs forkjærlighet for autoritære regimer, er de vestlige demokratiene nødt til å stå opp for det vi tror på. De enkelte storsamfunnene må presse de nasjonale fotballsjefene til å følge de verdiene som er verdt et hjerte og et kyss.

Allerede nå gir en avslørende video trøbbel for FIFA. Den viser en walisisk supporter som nektes å gå inn på kampen Wales - USA fordi denne tilskueren har på seg en hatt i regnbuefargene.

I dag tidlig har FIFA-toppene sittet i krisemøte med arrangørene fordi trøkket i vestlige sosiale medier, gjør at Gianni Infantinos makt er truet.

AT fotballens største sponsorer skjønner denne tegninga og handler deretter, er første steg på et Europa som setter helt nødvendige krav til verdens største idrett.

Etter at sponsoren Rewe brøt samarbeidet, har det tyske fotballforbundet (DFB) bestemt seg for å klage FIFAs forbud mot «OneLove» inn for Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS). I beste fall kommer det snart et idrettsjuridiske svar på om fotballen kan straffe de nasjonene som krever at det skal være lov med mangfold i sporten. Under fotball-VM må CAS fatte sin beslutning i løpet av bare 48 timer.

MEN fordi dommerne i CAS har skuffet så mange ganger før, blir det helst de vestlige storsamfunnene som til slutt må si at nok er nok.

Slik at Olivier Giroud og alle andre fotballgutter får tegne hjerter og kysse som de vil.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer