Kysset på podiet i protest mot antihomolov

Gullvinnerne på 4x400 meter.

KYSSET: De russiske gullvinnerne i 4x400 meter, Yulia Gushchina, Kseniya Ryzhova, Tatyana Firova og Antonina Krivoshapka. Foto: REUTERS/Grigory Dukor
KYSSET: De russiske gullvinnerne i 4x400 meter, Yulia Gushchina, Kseniya Ryzhova, Tatyana Firova og Antonina Krivoshapka. Foto: REUTERS/Grigory DukorVis mer

To glade russiske jenter ga hverandre et kyss etter seieren på 4 x 400 meter. Debatten rundt de russiske homolovene har versert under hele friidretts-VM i Moskva. Debatten rundt de russiske homolovene har versert under hele friidretts-VM i Moskva.

Ksenja Ryzjova og Tatjana Firova klinte til på seierspallen etter at de hadde fått utdelt gullmedaljene sine for stafettseieren lørdag kveld. Russiske myndigheter har fått hard kritikk etter at landet vedtok en lov mot homoseksuell propaganda.

Senere er det blitt opplyst at loven ikke vil gjelde for besøkende under vinterlekene. Den internasjonale olympiske komité (IOK) har fått garantier om at Sotsji-Ol skal foregå uten homoseksuell trakassering.

Forsikringer — IOK vil fortsette å jobbe for å forsikre at det ikke vil være noen form for diskriminering under OL. Vi vil stå imot, med all vår makt, alle som truer dette prinsippet, sier Rogge til den tyske avisen Tagesspiegel.

Rogge legger til at han har fått bekreftet fra «høyeste hold» i Russland at homofile ikke vil bli utsatt for diskriminering under OL. IOK tillater ikke politiske markeringer fra utøverne under lekene. Rogge sier det er for å beskytte dem.

— Det er ikke ment som en sanksjon, men som et middel for å beskytte utøverne. Da blir de ikke satt under press til å bruke lekene som plattform, mener den avtroppende IOK-presidenten.
— Beskytte de unge Den russiske sportsministeren Vitalij Mutko sa på en pressekonferanse søndag at mediene har skapt den store debatten ut av ingenting.

— Alle rettigheter er det garantert for under Sotsji-OL. Massemedia i den vestlige delen av verden er mer opptatt av dette enn russerne, sa han.

Mutko mener de nye lovene ikke skal diskriminere noen, men bare beskytte den unge generasjonen.

MOT DISKRIMINERING: IOK jobber mot diskriminering til Sotsji-OL. Her ser vi den russiske presidenten Vladimir Putin, IAAF-president Lamine Diack og IOC-president Jaques Rogge. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin
MOT DISKRIMINERING: IOK jobber mot diskriminering til Sotsji-OL. Her ser vi den russiske presidenten Vladimir Putin, IAAF-president Lamine Diack og IOC-president Jaques Rogge. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin Vis mer