La byen betale moroa

Midt i toppklubbenes økonomiske krise garanterer Fredrikstad kommune for driften av FFK.

NY STADION: Det var folkefest i Fredrikstad da den nye fotballstadion ble åpnet i 2007. Nå kommer det en raus lånegaranti fra kommunen til byens fotballag, FFK.Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
NY STADION: Det var folkefest i Fredrikstad da den nye fotballstadion ble åpnet i 2007. Nå kommer det en raus lånegaranti fra kommunen til byens fotballag, FFK.Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

På tross av dårlig form, ordner det seg for toppfotballen i Fredrikstad. FFK sliter riktignok med omtrent de samme problemene som resten av klubbene i førstedivisjon og Tippeligaen; altfor dyre spillere og litt for små sponsorinntekter, men ellers er fotballivet helt spesielt i denne byen:

Som landets mest spandable fotballkommune har Fredrikstad gitt klubben sin en raus lånegaranti.

Så ivrige er lokalpolitikerne der på at deres favoritter kommer helskinnet gjennom den pågående saneringen av norsk toppfotball.

FORELØPIG er det ingen direkte pengeoverføring det er snakk om. FFK-ledelsen troppet sist uke opp på ordførerens kontor for å be om lånegaranti til å løse en akutt mangel på penger i klubben. Snart skal alt bli bra igjen ifølge den samme ledelsen. Her skal ikke kommunen tape penger på å stille opp som garantist.

I fjor forsvant nær 160 millioner kroner fra klubbene i norsk toppfotball. FFK Sport ASA sin andel av dette underskuddet utgjorde nær tre millioner kroner. Da var det høykonjunktur, byen hadde tatt en flott, overraskende sølvmedalje og både tabellen og hverdagen i Østfold virket langt lysere enn dagens bunnplassering.

Men lokalpolitikerne er likevel ikke medgangssupportere.

FOR samtidig med at kommunestyret skar ned 28 millioner fra andre samfunnsområder for å få byens felles økonomi til å gå i balanse, fikk fotballklubben en sjanse til å låne seg ut av den akutte krisa. I påvente av at FFKs andel av millionene fra tv-avtalen utbetales til høsten, selger klubben nå unna et par av sine best betalte spillere. Til sammen skal lån og salg hjelpe gjennom likviditetskrisa.

Men hvis ikke? Det er det store spørsmålet når kommunal økonomi knyttes direkte opp til driften av den lokale fotballklubben.

NORSK idrett inneholder nok av eksempler på indirekte kommunal støtte til klubbene gjennom ulik anleggsutbygging. Flere av de største stadionutbyggingene de siste åra er delfinansiert gjennom kommunale ordninger, men derfra til driftsstøtte er det et ulendt stykke terreng.

Nordland fylkeskommune og Bodø kommune gikk riktignok noen steg for et par år siden ved å gi Bodø/Glimt en garanti på 1,5 millioner kroner hver, men denne hjelpen var koblet sammen med en sponsoravtale.

I Halden garanterte kommunestyret i vår for et to millioners-lån til Comet for å redde driften av denne vel ambisiøse ishockeyklubben. Comet klarte en omorganisering, men er foreløpig nektet lisens av Norges Ishockeyforbund til likevel å få å være med i toppserien. Dette er et sjeldent eksempel på at idretten selv setter strengere krav til økonomisk styring enn lokalpolitikerne.

FOR pengetrøbbelet i Comet skyldes ikke sportens breddeaktivitet i Halden, men strømmen av middels gode hockeyproffer til byen. På samme vis er FFKs likviditetsvansker knyttet til spillerlønninger, og da blir spørsmålet hvem som egentlig er byens beste barn.

Fredrikstad har svart. Det er de til enhver tid beste fotballspillerne i rødt og hvitt. Derfor krangler heller ikke innbyggerne om denne lånegarantien, men derimot med Statens vegvesen som nekter klubben å pynte byen med FFK-vimpler på alle bruene foran onsdagens bunnoppgjør hjemme mot Lyn.

– Det er for trafikkfarlig, mener veivesenet.

Men de helt nye kjørereglene i fotballøkonomien bestemmer Fredrikstad selv.