Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- La datteren vår være i fred

Ber Caster Semenyas foreldre.

- LA HENNE VÆRE: Foreldrene til Caster Semenya sier de aldri har vært i tvil om at datteren er ei jente. Moren sier hun ikke bekymrer seg det minste for utfallet av kjønnstestene den nybakte verdensmesteren har måttet gjennomgå. Foto: Olivier Morin, AFP/Scanpix
- LA HENNE VÆRE: Foreldrene til Caster Semenya sier de aldri har vært i tvil om at datteren er ei jente. Moren sier hun ikke bekymrer seg det minste for utfallet av kjønnstestene den nybakte verdensmesteren har måttet gjennomgå. Foto: Olivier Morin, AFP/Scanpix Vis mer

(Dagbladet.no): Foreldrene til 800 meter-vinner Caster Semenya (18) ber verden tro på at datteren deres er ei jente.

- Jeg skulle ønske de lot datteren min være i fred. Hun er min lille jente. Jeg oppdro henne og har aldri vært i tvil om kjønnet hennes. Hun er en kvinne, og det kan jeg gjenta en million ganger, sier pappa Jacob Semenya ifølge den sørafrikanske avisa Sowetan.

Mamma Dorcus Semenya sier hun ikke frykter for utfallet av kjønnstestene som datteren har gjennomgått.

- Jeg bekymrer meg ikke for det, for jeg vet hvem og hva barnet mitt er. Mokgadi Caster er en jente, og ingen kan forandre på det, sier hun til sørafrikanske The Times ifølge engelske Daily Telegraph.

Ringte bestemor
Semenyas bestemor Maphuthi Sekgala forteller at Caster har blitt ertet for sitt gutteaktige utseende helt siden hun som eneste jente ble med på fotballaget i landsbyen Seshego i Limpopo-provinsen i Sør-Afrika.

- Hun ringte meg etter kvalifiseringsheatene og fortalte meg at de tror hun er en mann. Hva kan jeg gjøre når de kaller henne en mann, mens hun ikke er det? Det er Gud som skapte henne slik, sier bestemoren.

NRKs ekspertkommentator Steinar Hoen fikk mye oppmerksomhet da han under forsøksheatet sa at Semenya så «veldig mannlig ut».

Hoen sier han står ved det han sa, men at han synes saken har tatt en trist vending.

Burde forutsett oppstyret
- Nå synes jeg bare veldig synd på henne. Da hun vant finalen i går, pep publikum på tribunene. Hun ble smuglet ut av stadion, og på pressekonferansen var det generalsekretæren i Det internasjonale friidrettsforbundet som satt på stolen hennes - ikke hun selv, sier Hoen til Dagbladet.

Han mener de sørafrikanske friidrettslederne kunne spart Caster Semenya for den vriene situasjonen hun er midt oppe i nå.

- Lederne burde forutsett dette. Det er klart et VM-gull er viktig, men det er ikke så hyggelig å vinne et gull det er tvil om både før og etter løpet. Kanskje burde hun fått trene videre og gjort unna testene mens ingen visste om det, sier Hoen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media