IKKE ALLTID LIKE NÆRE: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff sammen under sist VM. Så tett er sjeldent forholdet. FOTO: Terje BendiksbyDoha, Qatar 20161016.
Fellestart Menn i årets Sykkel-VM 2016. Foran Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i årets sykkel-VM i Doha.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE ALLTID LIKE NÆRE: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff sammen under sist VM. Så tett er sjeldent forholdet. FOTO: Terje BendiksbyDoha, Qatar 20161016. Fellestart Menn i årets Sykkel-VM 2016. Foran Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i årets sykkel-VM i Doha. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen Sykkel-VM 2017

La de slippe å være bestekompiser!

Sjelden har en norsk folkefest hatt så spesielle helter.

BERGEN (Dagbladet) Det mest åpenbare foran den uvisse finalen på jubel-VM i Bergen er forholdet mellom Norges to sykkelstjerner:

  • Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er ikke kamerater.

Den manglende personlige kjemien de to imellom har preget to VM-finaler på rad. Det er i seg selv pikant. Dessuten er det sportslig utfordrende i en lagidrett der felles suksess gjerne er avhengig av klare kommandolinjer. Forøvrig er det uinteressant.

De to jevnaldrende toppsyklistene har jo ikke noe imot hverandre. Det hefter ingen vonde følelser ved søndagens ritt. Skulle den ene vinne, lever den andre greit med det. Begge har har hatt strålende karrierer og er blitt rike på sporten uten å miste sin sjel.

Da er det ikke så viktig hverken for dem eller norsk sykkelsport at de ikke er sjelevenner.

LANDSLAGSSJEF Stig Kristiansen har forlengst løst dette fraværet av personlige forhold mellom de to stjernene ved å gi dem full rett til å skinne for seg selv. Avslutningen på den ganske harde fellesstarten passer til det. Kommer Edvald seg løs med en gruppe mot slutten, blir det helt opp til Alexander om han selv henger med. Er de sammen i en spurt, får de begge løse oppgaven der og da.

I all sin nitidige planlegging ender den taktisk orienterte sykkelsporten ofte slik uansett. Muligheten for gull kommer deisende fordi dette er dagen da det meste kan skje.

Og her er mulighetene såvisst ikke opplagte. Gjennom hele dette mesterskapet har vi sett at en norsk sykkelsport i framgang fortsatt ikke er sterk nok til å ta en eneste medalje på forskudd. Og ikke i konkurransene heller for den saks skyld.

Slik blir folkefesten i Begen ingen stor sportslig nasjonal triumf om ikke Alexander Kristoff eller Edvard Boasson Hagen uten alt for mye hjelp av hverandre overgår sitt eget potensiale akkurat i morgen.

FOR objektivt sett er det flere ryttere i tillegg til sykkelkunstneren Peter Sagan som stiller foran begge de to norske håpene. Internasjonale eksperter har helst tatt med Kristoff og Boasson Hagen blant Sagans nærmeste utfordrere fordi VM skulle gå i røft norsk klima. Men i morgen sommervarmer sola over Bergen.

Denne fellesstarten er som et endagers ritt der de sterkeste lagene som Belgia, Nederland, Frankrike og Italia samlet har mest kapasitet til å kjøre fram sine beste, og der de to norske stjernene på tross av et fullt 9-manns landslag til slutt må stole på sin egen slitestyrke.

Og da er vi over til det som forener de to ellers så ulike gutta.

BEGGE er elever av en den kunnskapsbaserte skolen som preger norsk utholdenhetsidrett i helt ulike øvelser. På pensum der står svært store doser med såkalt «lavterskel» trening. Det innebærer at selve aktiviteten blir repetert dag etter dag, år ut og år inn med en belastning som gir kroppen mulighet til å holde seg i aktivitet i timesvis.

Denne grunnleggende tenkningen om langvarig spesifikk utholdenhetstrening ble for drøyt ti år siden utfordret av et mer intervallpreget opplegg der større deler av treningstida ble brukt til høy intensitet. Det var egentlig en skinndiskusjon med interesse mest for mosjonister. Idrettsutøvere som trener så mye som disse syklistene har god tid til alt:

  • Utfordringen er å finne rett balanse i dosering.

Både Edvald og Alexander har svært tøffe bolker med intervalltrening bak seg der treningsarbeidet i månedene før VM nettopp har konsentrert seg om å beherske de drøyt tre minuttene med sammenhengende stigningen hver runde opp «Laksebakken» på Landås i Bergen.

EDVALD er regnet som en bedre klatrer, men ikke nødvendigvis så sterk at han har krefter igjen om det blir mange fartsøkninger over lang tid. Der har Alexander med sitt langvarige ekstreme treningsarbeid til nå hatt enda større ressurser.

Bare han klarer å holde kontakten med teten på stigningen i de to, tre sugende siste rundene.

Og det er altså ingen selvfølge selv på den beste hjemmebanen som finnes for norske VM-syklister..