-  La dem være i fred

Åge Hareide ber kritikerne være snillere mot John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen fram mot playoff-kampene midt i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MINSK (Dagbladet): De siste par dagene har Nils Arne Eggen og Vidar Davidsen ytret kritikk mot landslagsinnsatsen til de to norske stjernespillerne her i Dagbladet. Etter kampen i går oppfordret Mini Jakobsen direkte på TV 2 landslagssjefen om å vrake Gamst Pedersen som frispark- og cornerlegger på grunn av dårlig presisjon.

Hareide svarte med et smil og sa at kanskje Mini Jakobsen burde være landslagssjef i playoffkampene midt i november.

Til Dagbladet sier Hareide dette om kritikken som har rammet Gamsten og Riise.

-  De har fått altfor mye pepper. En pekefinger er greit, men dette er to kvalitetsspillere som er fantastiske når de er på topp. Vi snakker om to helprofesjonelle gutter, sier Hareide.

-  Jeg håper at de to nå kan få være litt i fred.

Myhre enig

I går hadde både Riise og Gamst Pedersen direkte svake førsteomganger. Gamsten bommet på fire av fem frispark i gode posisjoner. Riise virket noe motløs og preget av kritikken. Men begge spilte seg opp etter pause.

Landslagskaptein Thomas Myhre er helt enig med Hareide:-  Ja, de har helt klart fått for mye pepper. John Arne er en gutt som kommer med et smil og full innsats hver dag på trening. Det kan være vanskelig å se for folk utenfor miljøet, men han framstår definitivt ikke som en stjerne i gruppa. Gamsten har en fantastisk fot, men det har blitt bygd opp et press rundt ham fra både publikum og pressen. Det hadde vært lettere for ham uten dette presset, sier Myhre.

SLITER:  Heller ikke mot Hviterussland fikk Morten Gamst Pedersen vist seg fra sin beste side. Sammen med John Arne Riise var han en av Norges svakeste spillere. Men nå mener landslagssjef Hareide at kritikerne bør dempe seg. Foto: Arnt E. Folvik
SLITER: Heller ikke mot Hviterussland fikk Morten Gamst Pedersen vist seg fra sin beste side. Sammen med John Arne Riise var han en av Norges svakeste spillere. Men nå mener landslagssjef Hareide at kritikerne bør dempe seg. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Roser Hangeland

Det var en stolt landslagskaptein som møtte pressen etter seieren i går. Norge gjennomførte en nær prikkfri kamp defensivt. Det gikk helt etter planen. Med backene litt høyere i banen og kantene litt lavere fikk Hareide den kompakte defensive blokken som fjernet stort sett alt av fare og ubalanse nær Thomas Myhre.

Og da måltjuven Thorstein Helstad kom inn og pyntet på sin utmerkede landslagssatistikk, var det bare et dårlig fotfeste fra Erik Hagen som kunne true seieren.

-  Erik sleit med en lyskeskade og var trøtt. Det var nok derfor han gled. Men vi har en god keeper, sier Hareide.Som dessuten var strålende fornøyd med Brede Hangelands innsats.

-  Han har grepet sjansen han fikk og er en spiller for framtida. Det er ikke sikkert at Claus Lundekvam går rett inn på laget igjen.

Har fart i bakhånd

Framover på banen hadde Norge flust av muligheter etter gode ballerobringer på midtbanen, men mangel på presisjon og for lite fart på topp stoppet de fleste overgangsmulighetene. Det ble bedre da Rushfeldt ble tatt av og Helstad kom inn. Da fikk Norge mer fart.

-  Ja, men presisjonen var for dårlig. De må vi jobbe med.Farta kommer for alvor med en friskmeldt John Carew og jokeren Daniel Braaten tilbake på benken.

-  Godt å ha i bakhånda, og husk at spissene våre i disse to kampene (Rushfeldt og Helstad) har scoret mål. De har gjort jobben sin, sier Hareide.Etter seieren i Hviterussland har Norge tatt ti poeng borte og åtte poeng hjemme i VM-kvaliken. En hjemmestatistikk til å gremmes over og en bortestatistikk helt i Europa-toppen.

Best borte

-  Vi har en måte å spille på som absorberer trykk og passer godt på bortebane. Men vi sliter med å styre kamper. Det må vi jobbe med, sier Hareide .

Sjøl måtte han jobbe mest {lt}KUR{gt}før{lt}/KUR{gt} kampen i går. Spillerne var ikke helt på nett foran en kamp som ikke betød noe som helst - bortsett fra æren og muligheten til å beholde tredjeseedingen i den kommende EM-trekningen.

-  Vi måtte jobbe veldig foran kampen for å få dem opp. Jeg kastet fram alt jeg hadde. Brukte både meg sjøl og Stig Inge, sier Hareide.

-  Handler om tro

Med Tsjekkia, Tyrkia og Spania som mulige motstandere i trekninga fredag, vet Hareide at det blir knalltøft uansett hvilken kule som kommer opp av bollen i hovedkvarteret til FIFA i Zurich.

-  Men jeg foretrekker fortsatt Tyrkia som motstander, sier han.

-  Med slik bortestatistikk er det kanskje like greit å spille borte først?-  Det skal du ikke se bort fra. Det er noe med dette her. Om vi holder nullen på hjemmebane først, må en motstander fram og score mot oss hjemme. Nå har vi bygd sjøltillit. Framover ligger alt i skallen på spillerne. Dette er nå bare et spørsmål om å tro, sier Hareide.

TAM: Ikke forventet sprut over John Arne Riise mot Hviterussland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer