- La dommeren ta seg av stopp i spillet

Dommersjefen mener for mange utnytter Fair Play-gesten.

(Dagbladet.no): Viking-spillerne var i harnisk etter målet de slapp inn i Uefacupkampen mot litauiske Vitra Vilnius i går.


- De er et lag fullstendig uten ære, raste målvakt Thomas Myhre etter å ha stoppet spillet for en skadet Vilnius-spiller, som takket for gesten ved å sende den i retur rett i Viking-nettet.

• Se videoen av det omstridte målet her!

Men hvis dommerne får bestemme, er det bare for Myhre å slutte med å kaste ballen ut over sidelinja, om man skal tro NFFs dommersjef Rune Pedersen.

- Det står klart i reglementet at det er opp til dommeren å avgjøre hvorvidt en skade er så alvorlig at den ikke kan vente til neste stopp i spillet, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Han forteller at dette også har blitt påpekt av både Fifa, Uefa og NFF for en tid tilbake, etter flere omdiskuterte episoder slik som den i Litauen i går.

- Det ble for mange fiktive skader, særlig mot slutten av kamper, og hensikten ved å la dommeren bestemme er nettopp å unngå situasjoner som dette, sier Pedersen.

Skjønn varierer for mye

ET AV DE MEST KJENTE EKSEMPLENE: Nwankwo Kanu skjønte ikke at ballen skulle tilbake til Sheffield United, fosset i angrep, og serverte Marc Overmars en enkel målgivende. United-spillerne reagerte voldsomt, og til slutt ordnet Arsene Wenger omkamp. Foto: REUTERS/SCANPIX
ET AV DE MEST KJENTE EKSEMPLENE: Nwankwo Kanu skjønte ikke at ballen skulle tilbake til Sheffield United, fosset i angrep, og serverte Marc Overmars en enkel målgivende. United-spillerne reagerte voldsomt, og til slutt ordnet Arsene Wenger omkamp. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Han mener at de internasjonale holdningsforskjellene Viking-laget klaget over i går er en av grunnene til at spillerne bør slutte med denne gentlemanspraksisen, fordi skjønn varierer såpass fra land til land og lag til lag.

Men Pedersen må til hjemlig liga for å dra fram ett spesielt tydelig eksempel på hvor galt slike situasjoner kan føre av sted.

- I serieåpningen for to år siden hadde vi en liknende situasjon i kampen mellom Molde og Tromsø, der ingen av lagene spilte ut ballen da en Molde-spiller lå skadet - før Ole Martin Årst scoret for Tromsø. Tumultene som oppsto i etterkant førte til flere utvisninger og karantener, minnes Pedersen.

Dette kunne vært unngått dersom lagene hadde vært overens om at det er dommeren som har ansvaret for å stoppe spillet, mener han.

England har tatt konsekvensen

Foran fjorårets Premier League gikk flere av managerne ut før sesongen og sa de ville slutte med å spille ut ballen, etter flere kontroversielle situasjoner de siste årene.

• I 1999 spilte Arsenal og Sheffield United omkamp i FA-cupen etter at London-laget vant da Nwankwo Kanu utnyttet en situasjon der Sheffield-spillerne ventet på å få ballen tilbake.

• I London-derbyet mellom Arsenal og Tottenham for to år siden scoret Robbie Keane Spurs\' ledermål etter en liknende situasjon, der Emmanuel Eboue tilsynelatende var skadet.

- La dommeren ta seg av stopp i spillet

• I 2005 havnet daværende Wigan-manager Paul Jewell og Chelsea-manager José Mourinho i munnhuggeri etter at portugiseren ga William Gallas ordre om å ikke gi ballen tilbake da en Wigan-spiller lå skadet.

- Fair play er en ting, juks er en annen, sa portugiseren da, og ble en av de første som tydelig markerte avstand til det voksende problemet.

Sportsånd-symbolet er enig

En mann som er berømt for sin eksemplariske sportsånd, er tidligere Leverkusen-proff Arne Larsen Økland.

I en kamp mot Bayern Munchen i 1981 satte han inn sitt fjerde gjennom et hull i nettveggen - men de fleste, inkludert dommeren, trodde ballen hadde gått i mål på den riktige siden av stolpen.

Da gikk Økland og sa i fra, og har blitt husket for det siden.

Men til og med han mener Fair Play-regelen om å spille ut ballen nå er utdatert.

- Jeg er helt enig i at det har blitt for mye av dette, det ødelegger spillet med slike stopp i tide og utide, sier Økland til Dagbladet.no.

Han mener det er altfor mange som jukser seg til utnyttelse av den sportslige gesten.

- Det skjer altfor ofte at spillere ligger nede bare for å reise seg med en gang ballen er ute av spill, jeg synes det er helt fornuftig å stramme opp dette, sier Økland.

- Synes du ikke det er litt synd at det har blitt sånn?

- Selvfølgelig er det det, men når flere og flere utnytter dette, må man ta konsekvensen av det. Dessuten har jo dommerne klare retningslinjer når det gjelder stopp for hodeskader og slike ting, sier den gamle Leverkusen-proffen.

RASTE: Allan Gaarde og de andre Viking-spillerne var fly forbannet på Vetra Vilnius etter målet de slapp inn i Litauen i går.
REGLENE KLARE: Tidligere toppdommer og nå dommersjef Rune Pedersen mener det ikke er noen grunn til å komme dommeren i forkjøpet ved å stoppe spillet.
SKREKK-EKSEMPEL: Da Ole Martin Årst scoret mot Molde med en Molde-spiller liggende nede i 2006, førte bråket i etterkant til utvisninger og karantener. Til tross for at begge lag hadde hatt mulighet til å spille ballen ut.
ENIG MED DOMMERNE: Sportsånd-symbolet Arne Larsen Økland synes det er litt synd, men mener likevel for mange utnytter dagens gentlemans-avtale.
OGSÅ MOT ARSENAL: Edgar Davids fikk ikke med seg/overså Emmanuel Eboues skade, og Robbie Keane kunne gi Tottenham ledelsen mot et sovende Arsenal-forsvar.
JUKS: José Mourinho fikk kjeft av Paul Jewell da han nektet William Gallas å kaste ballen tilbake til Wigan etter en skadesituasjon.