Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«La ham tenne OL-ilden!»

Britiske medier over seg av begeistring etter Wiggins' historiske triumf.

NY FOLKEHELT: Bradley Wiggins har skapt sykkelfeber i Storbritannia under Tour de France. Søndag kunne han motta hyllesten på Champs-Élysées som den første britiske sammenlagtvinneren noensinne. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY/NTB scanpix
NY FOLKEHELT: Bradley Wiggins har skapt sykkelfeber i Storbritannia under Tour de France. Søndag kunne han motta hyllesten på Champs-Élysées som den første britiske sammenlagtvinneren noensinne. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Bradley Wiggins sammenlagtseier i Tour de France vekker sjeldent stor begeistring i Storbritannia, noe som er forståelig med tanke på at han var den første briten i Tour de France 109 år lange historie som kunne motta publikums hyllest på Champs-Élysées ikledd gul trøye.

Sky-kapteinen er forsidemat på stort sett alt av britiske aviser - i fullformat, såvel som tabloider - mandag morgen.

Blant de største Daily Mails Martin Samuel sparer ikke på konfekten når han skal sette Wiggins' triumf i perspektiv.

-Så, alt tatt i betraktning, er dette en av de største bragdene i britisk idrettshistorie, om ikke den største. Unik, historieskapende, den fysiske utfordringen og mesterens anstedighet plasserer Wiggins helt der oppe. Sir Chris Hoy (skotsk gullgrossist i banesykling, journ. anm.) plasserer ham til og med høyere en sir Steve Redgrave (femdobbelt olympisk mester i roing, journ.anm.), og har kanskje en sak. For å si det på en annen måte: Dersom Danny Boyle hadde bestemt seg for å gjøre om på avslutningsnummeret under åpningsseremonien i OL ved å la Wiggins sykle opp en rampe for å tenne OL-ilden, ville det ikke vært hans verste dag på jobben, skriver Samuel.

Faksimile: The Guardian
Faksimile: The Guardian Vis mer

Samuels avis slår Tour-seieren stort opp på forsida, og skriver at han nå har inntekter på 20 millioner pund og en adelstittel i vente.

Formel 1-sammenlikning Også The Guardians seniorreporter Richard Williams tar utgangspunkt i Hoys utsagn når han skal plassere Tour-seieren i en historisk sammenheng, og håper at dette bare er starten på et britisk landeveiseventyr.

«De siste dagene har Wiggins seier - beskrevet av sir Chris Hoy som «den største enkeltprestasjonene i britisk idrettshistorie» - blitt sammenliknet med Fred Perrys hat trick av Wimbledon-seirer, Roger Bannisters milløp på fire minutter, Denis Comptons 3816 runs sommeren 1947 (i cricket), Geoff Hursts hat trick i VM-finalen, «British Lions'» nedsabling av «All Blacks» (i rugby) i New Zealand i 1971, Steve Redgraves fem gullmedaljer i fem OL på rad, Lennox Lewis seirer over Evander Holyfield og Mike Tyson og Paula Radcliffes verdensrekord i maraton.

Men ingen av disse sammenlikningene passer. En som derimot gjør det er da Mike Hawthorn ble den første britiske verdensmester i formel 1 i 1958 etter at franskmenn, italienere, tyskere og søramerikanske førere hadde dominert i årtier. Hawthorns suksess utløste en flom av av britisk suksess i grand prix-sammenheng, fra Jim Clark til Jenson Button. Det kan være at Wiggins bragd vi få den samme effekten.», skriver Williams.

Faksimile: Daily Mail
Faksimile: Daily Mail Vis mer

The Guardian har også seieren som hovedoppslag på forsida med tittelen «Le Gentleman sykler inn i Paris - og inn i historiebøkene». Kallenavnet har Wiggins fått i Frankrike blant annet etter å ha beordret hovedfeltet til å vente på Cadel Evans etter at australieren ble offer for tegnestiftsabotasje på den 14. etappen.

Hyller bakmannen Telegraph bruker på sin side plass på å hylle arkitekten bak Storbritannias framganger både på velodromen og på landeveien, Dave Brailsford, og det han har klart å bygge i Team Sky.

Målet med storsatsingen før 2010-sesongen var å vinne Tour de France med en rein, britisk rytter i løpet av fem år. Brailsford og kompani har klart det på halve tiden, men tillater seg ikke å feire ennå.

- Jeg tenker allerede på OL, og selv om dette er fantastisk, kan jeg ikke slippe taket, jeg kan ikke stoppe eller slappe av. Jeg er sikker på at jeg på et eller annet upassende tidspunkt kommer til å drikke meg stuppfull, hvor alle følelsene vil få fritt utløp, hvor jeg kommer til å strigråte, føle meg dårlig dagen derpå, for så gå på igjen. Det er iallfall mitt normale mønster, sier Brailsford til Telegraph.

Faksimile: Daily Mirror
Faksimile: Daily Mirror Vis mer

Samme avis har for øvrig en avstemning hvor de spør sine lesere om Storbritannia i går fikk oppleve den største idrettsprestasjonen noensinne, og et overveldende flertall - 72,9 prosent - har svart ja i skrivende stund.

Plass til alle The Independents James Lawton synes en diskusjon om tidenes første britiske Grand Tour-seier er det største eller ikke er overflødig, og at det er plass til alle store prestasjoner i historiebøkene.

«Er han den største av av alle britiske idrettsutøvere? Har han de siste ukene beveget seg, med så mye allsidighet og mot, inn i et terreng der bare han hører hjemme ved å vinne Storbritannias første gule trøye i verdens overlegent største sykkelritt? Nei, det har han ikke, og i en bedre opplyst idrettskultur, ville ikke spørsmålet engang ha blitt stilt.

Det ville vært mer enn nok å si at den 32 år gamle sønnen til en tidligere proffsyklist så til de grader har overgått alle tradisjonelle forventninger gjennom å vinne tre OL-gull og så store muligheter under OL-tempoen, at han tilhører det fremste selskapet av sin nasjons idrettsmenn og -kvinner.»

Forsidestoff Til og med Financial Times, som vanligvis skriver om helt andre aspekter ved idretten enn det sportslige, har funnet plass til en henvisningshyllest av den historiske 32-åringen.

Faksimile Daily Star
Faksimile Daily Star Vis mer

Tabloidavisene er heller ikke redde for å smøre på, og kanskje den mest tabloide av dem alle, Daily Star, tar til orde for at Wiggins nå bør tenne OL-ilden under fredagens åpningsseremoni i London, og mener det er en passende belønning.

The Mirror trykker også på patriotiske strenger når de smører Wiggins ut over forsiden, mens han holder opp «Union Jack», og kaller ham Storbritannias største idrettsmann.

The Sun bruker mesteparten av sin forside på terrorfrykt foran OL i London, men har også funnet plass til Tour-seieren med et bilde av Wiggins og ordspillet «Champ Élysées».

Faksimile: The Independent
Faksimile: The Independent Vis mer
Faksimile: Financial Times
Faksimile: Financial Times Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media