La Henning jobbe videre

Det er ikke alle mislykkete trenere som skaper fotball bra nok til utklasse serielederne 6 - 0. Esten O. Sæther kommenterer.

DENNE UKA er Henning Berg blitt skjelt ut av Lyns egne tilhengere for å ha skapt et lag som ikke evner noe annet enn å angripe gjennom pumping av langballer. Nåja; i kveld er det kanskje ok for de mest skråsikre kritikerne å sjekke nivået på fotballforståelsen.

Det har Henning gjort siden han var lilleputt. Han har basert hele den fantastiske karrieren sin på innsikt i hvilket spill som gir resultater.

Ingen norsk spiller har som Henning Berg visst å spille akkurat opp mot grensen for egne ferdigheter, og aldri over.

Definitivt aldri over.

DET BURDE også de ivrigste Lyn-tilhengerne skjønt da han ble ansatt som klubbens nye trener og redningsmann midt i den spesielle 2005-sesongen.

Dengang syntes jeg Lyn gjorde et dårlig valg fordi Henning Berg bar med seg et umiskjennelig østkantpreg som brøt med den sosiale profilen klubben trengte for å bygge opp et alternativ til Vålerengas publikumsgrep på Oslo.

To år etterpå er det lett å se at jeg tok feil.

Den ærverdige vestkanttanta har under nytreneren samlet en tilhengerskare som er mye livligere og mye større enn noen gang før. Slik har Henning vært trener for klubbens beste periode.

HENNING BERG: Kom til Lyn som østkantgutt, nå er han i ferd med å skape et lag i sitt bilde. Det prosjektet bør han få sjansen til å utvikle videre, sier Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX
HENNING BERG: Kom til Lyn som østkantgutt, nå er han i ferd med å skape et lag i sitt bilde. Det prosjektet bør han få sjansen til å utvikle videre, sier Esten O. Sæther. Foto: SCANPIX Vis mer

SÅNT ER til å huske for de som den siste måneden har bidratt med sutring på Bastionen hjemmeside under den forståelsesfulle overskriften \'Henning må gå planken\'.

Kanskje noen først skal gå i seg selv og famle etter hva de måtte ha av kunnskap til å hjelpe klubben sin ut av et par runder med poengnød?

Akkurat det har ikke så mye å gjøre med hvordan Lyn spilte rundt med serieleder Brann i kveld. Gode trenerkarrierer skapes ikke gjennom en kamp eller to, men det er vanskelig å se hvordan Oslo-klubbens potensiale er blitt misbrukt under Henning Bergs regime.

DERMED ikke sagt at han har levert optimalt. Det gjør ikke så mange av de norske klubbtrenerne for tida, og den gamle landslagskjempen er blant de ferskeste i gamet. For meg kunne gjerne Henning polert den kantete stilen sin rett utenfor banen. Men at nettopp det høyst personlige trøkket hans har løftet Lyn mange hakk som toppklubb, er det ingen tvil om.

Det fikk Brann kjenne i kveld.

FOR DETTE var fotball med maks vilje; akkurat sånn som et fornedret lag med kvaliteter er i stand til å slå tilbake.

Brann har fått svi i en slik kamp før i år. Mot Rosenborg borte mot Lerkendal.

Der var bergenserne også like kaksete i innstillingen med en backrekke som slapp motstanderen en meter i hver duell fra avspark og en midtbanefirer som ikke gadd å fullføre løpene bakover.

Sånt går mot dårlige lag uten plan, men ikke mot et Lyn-lag med klare individuelle ferdigheter og et spillmønster som passet til dem.

HELT FRA start var det ikke en eneste enkel pumpeball å se i hjemmelagets offensive spill. Lyn-laget gjennomførte sin 4 - 4 - 2 oppstilling rundt den suverene sentrale spillfordeleren Stefan Gislason med vekt på å utnytte hurtigheten til den nyinnkjøpte 3.divisjons-spilleren Erling Knudtzon på høyrekanten.

Godt hjulpet av Brann-spillernes manglende arbeidsmoral ga det vinklene og rommet som var nødvendig for å utnytte Magnus Powells velbrukte målteft og Edus gryende salgsform.

Det meste skjedde så konsekvent langs bakken og med så få touch at det minnet om den mer ambisiøse offensive stilen som det dengang unge Lyn-mannskapet ifra 2004-sesongen var i ferd med å spille inn, før laget ble rammet av den personlige katastrofen som forårsaket trenerbyttet.

TILBAKE til den stilen kommer ikke Lyn under Henning Berg, men det er en del av pakka.

For tilhengere som vil klubben sin vel, går det ikke an først å klappe for trenerens verdier for så å late som om de aldri har vært der.

Henning er utvilsomt seg selv som fotballtrener.

I kveld var det bra nok til å lede Lyn til 6 - 0 over serielederne.

Da er det bare å la ham få gjøre jobben sin videre.

STØTTER BERG: Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther er imponert over Lyns nedsabling av serieleder Brann. Han tror trener Henning Berg kan ta laget videre.