OL-KLAR: Tina Røe Skaar skal kjempe for Norge i 67 kilos-klassen i taekwondo under OL i Rio. Reisen dit har vært mildt sagt spesiell for 23-åringen. Foto:_ Arne V. Hoem
OL-KLAR: Tina Røe Skaar skal kjempe for Norge i 67 kilos-klassen i taekwondo under OL i Rio. Reisen dit har vært mildt sagt spesiell for 23-åringen. Foto:_ Arne V. HoemVis mer

Lå i senga 17 timer i døgnet i halvannet år - nå er Tina OL-klar

Fryktet drømmen var knust.

(Dagbladet): Tina Røe Skaar (23) vet bedre enn de fleste OL-klare utøvere hva motgang er. hun har hatt nok av det.

Nettopp derfor smaker medgangen så godt.

Som fersk tenåring slet Tina med å tilpasse seg ungdomsskolen. Hun følte seg frosset ut, men fant et fristed i taekwondoen. hun trente to økter om dagen og ble mer og mer glad i idretten. Drømmen om en plass på juniorlandslaget dukket opp i bevisstheten hennes.

Slik ble det ikke. I stedet ble det akutt sykehusinnleggelse da Tina var 14 år, diagnose på kyssesyke og utmattelsessyndrom (ME) og nesten tre år i senga.

- Jeg var på skole en gang i blant, men var totalt utmattet etterpå. På det verste lå jeg vel i senga og sov 17 timer i døgnet, og skulle jeg bevege meg rundt, måtte jeg krabbe. Jeg klarte ikke å gå, sier Akershus-jenta som sjokkerte alle unntatt seg selv ved å vinne OL-uttaket i Istanbul i vinter.

Lavt ranket

De seks beste på verdensrankingen var automatisk OL-klare. De øvrige skulle gjøre opp om de resterende plassene på en eneste dag i Tyrkia.

Tina kom dit med en svært lav ranking.

- Jeg var vel rundt nummer 60, sier hun.

Men det spilte liten rolle ute på matta. Tina Røe Skaar viste sitt optimale potensiale, slo den regjerende verdensmesteren og vant både turneringen og OL-plassen.

- Jeg var så sykt gira. Jeg ville så mye. Og jeg fikk ut det jeg er god for den dagen, minnes hun.

Det har gått i rakettfart etter at hun endelig kunne reise seg fra sjukesenga som 17-åring og kunne begynne å trene igjen.

Fikk livet tilbake

- Sykdomsperioden var tøff. Tre år er mye av et ungt liv. Men samtidig har det nok hjulpet meg også. Motivasjonen min vokste seg ekstremt sterk da jeg var syk. Og problemene jeg har hatt i etterkant, som vanlige skader og slikt, betyr liksom ikke all verden.

- Jeg fikk på en måte livet tilbake som 17-åring. Lite kan måle seg med det, sier Tina Røe Skaar.

- Ikke engang et OL-gull?

- For meg er var den ultimate drømmen å komme til et OL. Det har jeg klart nå. Bare det er en fantastisk følelse. Men jeg vet jo også at jeg kan oppnå gode resultater om jeg klarer å få ut det jeg er god for i Rio.

- Jeg skal jobbe beinhardt for å gjøre det. Og jeg gleder meg stort, sier Tina Røe Skaar.