FORSVINNER PÅ LÅN? Martin Ødegaard er ønsket på Real Madrids A-lag i sommer, men kan fortsatt gå til en annen klubb på lån neste sesong. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FORSVINNER PÅ LÅN? Martin Ødegaard er ønsket på Real Madrids A-lag i sommer, men kan fortsatt gå til en annen klubb på lån neste sesong. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

La Liga-ekspert: - Disse seks klubbene er mest aktuelle om Ødegaard lånes ut

- Det viktigste er at han får spille.

(Dagbladet): Den spanske storavisa Marca skriver i dag at Real Madrid ønsker å bruke Martin Ødegaard på A-laget i tida framover.

- Klubben ønsker Ødegaard på førstelaget, skriver Marca - en avis som er kjent for å ha gode kilder innad i Real Madrid.

Det er allerede bestemt at Norges mest omtalte 16-åring skal være med på storlagets tur til Australia og Kina i sesongoppkjøringen. Ødegaard har nå ferie, etter noen hektiske uker, men allerede 12. juli flyr Real-troppen til Australia.

Tett program Der venter kamper mot AS Roma (18. juli) og Manchester City (24. juli), før laget drar videre til Kina. I Guangzhou møter de helhvite Internazionale (27. juli) og AC Milan (30. juli).

Når Rafael Benitez' gutter kommer tilbake til Europa, venter kamper mot Tottenham (4. august) og mot Bayern München eller AC Milan (5. august), før seriestarten i spansk fotball 15. eller 16. august.

Selv om Ødegaard skal på tur med de store gutta i sommer, tror Dagbladets fotballkommentator og ekspert, Morten Pedersen, at det fortsatt er sannsynlig at supertalentet lånes ut kommende sesong.

- Alternativet til å bli er selvfølgelig utlån. Det har vært snakk om klubber i La Liga. Malaga har vært nevnt, og det kan være bra, men bare hvis han får spille. Det er det som er viktig nå, sier Pedersen.

- Celtic tryggest Dagbladkommentatoren tror Celtic kan være en god låneklubb for Ødegaard.

- Vi vet at Ronny Deila prøver å få ham til Celtic, og det betyr at får han spille der. Det vil være mye bedre enn å spille for Castilla og få noen få innhopp for Real Madrid. Det Martin trenger nå er en sesong med fotballkamper på ordentlig voksennivå. Den siste seriekampen han spilte var Strømsgodsets bortekamp mot Rosenborg i november i fjor, sier Pedersen.

- Slik jeg ser det er Celtic kanskje det beste alternativet nå. Der kommer han i hvert fall til en trener han kjenner, og som vil gjøre alt for å optimalisere utviklingen hans. Det framstår som det tryggeste alternativet nå, men mye kan skje i løpet av sommeren. Det kan hende Rafael Benitez ønsker å ha ham med i førstelagsstallen til Real Madrid, men på grunn av at fotball er et toveisspill, klarer jeg ikke å se Martin i startelleveren til Real. Det så man under landskampene forrige uke, fortsetter han.

- Bør Ødegaard være med på sommerturneen?

- Selvfølgelig. Han er ansatt i Real Madrid og er i A-stallen akkurat nå. Han blir med til Australia og Kina, og så vil mye bli avklart der. Han kommer til å få sjansen til å vise seg fram både på trening og i kampene. Hvis han ikke får spilletid der, så møter han ikke på Valdebebas i august. Da kommer han til å bli lånt ut. Når det er sagt, hvis det blir bestemt veldig raskt at han skal lånes ut, så kommer han til å dra med en gang, men hvis han blir med til Australia og Kina - som planlagt - så betyr det at ingenting annet er klart, sier Pedersen.

Tror på Spania Cmores La Liga-ekspert, Petter Veland, håper Ødegaard unngår en hel sesong med spill for Real Madrids B-lag Castilla.

- Jeg ser ikke for meg at det er bra om han blir og er en del av B-laget. Nivået er for lavt i spansk tredjedivisjon. Det var greit det første halvåret, så han skulle bli vant til sitt nye liv, men han trenger noe annet nå. Det ligger nok at til at han får en sjanse for A-laget eller at han leies ut til en spansk klubb.

- Du har ikke tro på Celtic?

EKSPERT: Dagbladets Morten Pedersen.
EKSPERT: Dagbladets Morten Pedersen. Vis mer

- Det er ikke utelukket, men hadde det ikke vært for Ronny Deila, ville han ikke vært i nærheten av Skottland. Jeg tror Real Madrid ønsker at han blir i Spania, så han blir skikkelig kjent med språket og kulturen. Bortsett fra linken til Ronny er det ingenting som tilsier Celtic. Jeg har heller ikke noen tro på at han går til England bare et halvt år etter at han takket nei til flere Premier League-klubber.

Seks aktuelle klubber - Hvilke spanske klubber tror du er de mest sannsynlige klubbene hvis han lånes ut?

- Jeg har tenkt på det og det er fem-seks klubber som kan være aktuelle. Da har jeg utelukket de som er ventet å kjempe mot nedrykk. Det tror jeg ikke han har godt av. Jeg har sett på klubbene med geografisk nærhet til Madrid og som har hatt institusjonelle relasjoner med Real, sier Veland og lister opp følgende seks klubber:

• Rayo Vallecano og Getafe: - Begge er Madrid-klubber og begge har vane for å leie spillere. Samtidig kan han fortsette å bo i Madrid. Rayo spiller en type fotball som passer Martin godt, sier Veland.

• Celta Vigo og Malaga: - De er kjent for å satse på unge spillere. Begge har mistet gode spillere i sommer, og er på jakt etter å hente billige erstatninger eller spillere på lån, mener Cmore-eksperten.

• Villarreal: - Dette er kanskje den mest aktuelle klubben, slik jeg ser det. Villarreal oppfyller alle kravene bortsett fra at det er en Madrid-klubb. Mange har brukt Villarreal som springbrett før, og klubben ønsker å spille en attraktiv type fotball. De setter også pris på teknisk gode spillere, sier Veland.

• Real Betis: - Denne Sevilla-klubben kan også være aktuell, men er kanskje ikke blant favorittene, sier han.

- Er god nok Som Morten Pedersen påpeker er sannsynligvis det aller viktigste for Martin Ødegaards utvikling at han får spilletid sesongen som kommer.

EKSPERT: Cmores Petter Veland.
EKSPERT: Cmores Petter Veland. Vis mer

Veland er ikke bekymret over at 16-åringen endre opp på benken hvis han lånes ut til et annet La Liga-lag.

- Hvis vi stikker fingeren i jorda, er han god nok til å få spille i La Liga?

- Jeg er frista til å si ja. Og hvis jeg tar av meg de norske brillene, så er jeg fortsatt frista til å si ja. Når har vi sett ham i en lengre periode, med spill for både Godset, det norske U21-landslaget, A-landslaget og i de 35 minuttene i Real-debuten. Da så han jo ut som hvilken som helst annen Real-spiller. Han er utrolig flink til å ta nivået, og jeg tror det er viktig for ham å ha noe å strekke seg etter. Det er nok derfor vi har fått gode rapporter fra A-lagstreningene med Real, mens han har slitt med Castilla, på et langt lavere nivå. Jeg har tro på at han kan bli en god bidragsyter for et spansk lag som er ventet å havne mellom 6. og 14. plass i La Liga.