- La Liga er best i verden

Norske fotballeksperter har talt.

(Dagbladet.no): Å rangere verdens fotballigaer etter kvalitet er ingen enkel oppgave. Det finnes selvsagt ikke noe fasitsvar - men vi snakket med seks av Norges fremste fotballeksperter for å komme litt nærmere svaret.

De var enige om at de tre beste fotballigaene finnes i England, Spania og Italia. Men så var det også slutt på enigheten:

Tre av dem holdt spanske La Liga som den beste, to av dem holdt en knapp på Premier League - og bare en synes Serie A i Italia er verdens beste fotballliga.

Her er ekspertenes synspunkter på hvilken liga som er den beste:

Trond Sollied, Olympiakos-trener:

- Man kan gjøre det enkelt, og se på hva som presteres i Europa. Spania, England og Italia skiller seg ut nesten hvert år. Av de tre ligaene liker jeg best den spanske serien best, foran den engelske, sier Sollied - som ikke er noen utpreget tilhenger av Serie A.

- I Italia er man mye mer forsiktig. De er så taktiske, og scorer de et mål, konsentrerer de seg om å forhindre baklengs. Det skjer mye mer foran mål i de to andre ligaene, sier han til Dagbladet.no.

Jan Åge Fjørtoft, LSK-manager:

BEST: Ronaldinho er verdens beste fotballspiller - men spiller han i verdens beste liga? Det mener flertallet av fotballekspertene Dagbladet.no har snakket med. Chelsea og Premier League må nøye seg med å være nummer 2. Foto: REUTERS
BEST: Ronaldinho er verdens beste fotballspiller - men spiller han i verdens beste liga? Det mener flertallet av fotballekspertene Dagbladet.no har snakket med. Chelsea og Premier League må nøye seg med å være nummer 2. Foto: REUTERS Vis mer

- Jeg er anglofil (en engelskvennlig person). Det er veldig vanskelig å si sikkert hvor nivået er best. Juventus leder Serie A med åtte poeng, og Arsenal som er nummer seks i England spiller dem trill rundt. Jeg synes England har den beste ligaen - men det kan hende det er er mest fordi jeg er veldig glad i landet, sier han.

Samtidig synes han Premier League byr på den beste underholdningen, det beste trykket, den beste rammen og den stolteste tradisjonen - kriterier han vektlegger mest når han skal rangere den beste ligaen.

- I tillegg kommer de jevnt beste spillerne til Premier League, selv om spansk og italiensk fotball kanskje har de mest spektakulære. Men jeg klarer ikke å la meg pirre av italiensk fotball, og tysk fotball lider under at de største stjernene går andre steder.

- Hva med La Liga?

- Barcelona har selvsagt et veldig bra lag, men hvor godt nivået er nedover er jeg usikker på. For meg er Real Madrid mest fotballens svar på Harlem Globetrotters, sier Fjørtoft.

Lars Tjærnås, fotballeksert og hjelpetrener Ham-Kam:

- Det er fryktelig jevnt mellom de tre store, England, Spania og Italia. Jeg holder faktisk en knapp på Premier League. Det er der man finner den største intensiteten gjennom 90 minutter. Og det er fortsatt den ligaen hvor flest lag kan slå hverandre - selv om få slår Chelsea og alle slår Sunderland.

- Men trenger det være noe bevis på kvalitet?

- La Liga er best i verden

- Bredden i toppen er størst i Premier League. I de to andre ligaene er det mer sånn at hvis topplagene bestemmer seg for å vinne 1-0, så klarer de det. Særlig i Italia er det sånn, sier Tjærnås.

Han har selv kommentert mye italiensk fotball på Canal +, og er fascinert av kynismen som råder i støvellandet.

- Her i Norge har vi stadig spillestil-diskusjon, men i Italia er de bare opplært til å vinne. Hvordan de gjør det er totalt likegyldig. Den totale kynismen fascinerer meg - de vet virkelig å utnytte regelverket til fingerspissene.

Han er glad i spansk fotball også, men ser samtidig klare svakheter med ligaen.

- De har artister og angrep som tar pusten fra deg, men påfallende mange av scoringene kommer etter mye rart forsvarsspill. Jeg hadde ikke forventet så mye merkelige posisjoneringer og individuelle feil.

- Hva med Tyskland og Frankrike?

- Jeg er veldig imponert av Lyon, ellers vet jeg lite. Når det gjelder Tyskland, kan vi begrave det berømte sitatet fra Lineker om at «fotball er et enkelt spill. 22 mann løper etter en ball, og til slutt vinner Tyskland». Sånn er det ikke lenger.


Nils Johan Semb, ex-landslagssjef:

- Spania, England og Italia skiller seg ut. Av disse tre tror jeg Premier League og La Liga har størst bredde - og det er marginalt hvem av dem som er den beste.

- Disse to ligaene har 3-4 topplag som er veldig gode, og har de største profilene. Dessuten synes jeg det er mer moro å se spansk og engelsk fotball enn italiensk.

- Har ikke Italia også mange topplag og profiler?

- Man har for så vidt det i Italia også, og det kan fort være Milan som vinner Champions League i år. Men det er større forskjell på topp og bunn i Serie A. Midtsjiktet er bedre i England og Spania.

- Hvilke ligaer følger deretter?

- Frankrike er nummer fire, og Tyskland nummer fem. Og så følger Tippeligaen på sjette, he-he. Det må du få med!


Roar Stokke, TV 3-kommentator:

- Det er nesten umulig å svare korrekt på hvilken liga som er den beste. Det blir synsing, smak og behag. Eneste brukbare måleverktøy er Champions League. Men det hadde vært en ålreit tanke om Milan og Juventus hadde spilt i Premier League en sesong, Barcelona og Real Madrid i Serie A osv.

- Men hvis du må velge?

- Da faller jeg ned på Serie A med knapp margin kvalitativt. Spank og engelsk fotball er mer underholdende, mens Milan trekker veldig opp for Italias del. Men som John Carew sa til meg etter kampen mot Milan i går: De italienske lagene er flink på å gjøre de andre lagene dårligere.


Vidar Davidsen, fotballkommentator:

- Jeg tror kanskje den spanske ligaen er den jevneste og beste. Bak Barcelona og Real Madrid er den veldig mange gode lag. Det er større forskjeller de andre stedene.

- Den italienske ligaen er todelt. De 4-5 nederste lagene der er ikke av høy klasse.

- Hva med England?

- Etter de 4-5 lagene som ligger i toppen der omtrent hvert år, er nivåforskjellen merkbar. Tottenham har våknet litt, men bak United, Chelsea, Arsenal og Liverpool er det veldig ujevnt.

• Debatt: Har Spania den beste fotballigaen i verden, med England og Italia på de to neste plassene?

<B>UTE AV MESTERLIGAEN:</B> Wayne Rooney og Manchester United klarte ikke å avansere fra gruppespillet i Champions League.
<B>DET VAR DA SOM ZLATAN..:</B> Serie A holder ikke samme kvalitet som La Liga og Premier League, mener fotballekspertene. Det spørs om Zlatan Ibrahimovic er enig.