GÅR I BRESJEN:  Espanyol-president Joan Collet er villig til å streike for å få en rettferdig TV-avtale. Foto: NTB Scanpix
GÅR I BRESJEN: Espanyol-president Joan Collet er villig til å streike for å få en rettferdig TV-avtale. Foto: NTB ScanpixVis mer

La Liga-klubber utfordrer Real og Barcelona. Truer med streik

Krever rettferdig TV-rettighetsavtale.

Klubber i spansk 1. divisjon fotball er villige til å streike om myndighetene ikke vedtar at TV-rettighetsavtaler skal forhandles fram felles for hele ligaen.

Det sa Espanyols klubbpresident Joan Collet onsdag.

- Vi er klare til å stoppe La Liga om loven ikke blir vedtatt i løpet av en, to eller tre uker, sa han til spansk radio.

- Jeg har allerede snakket med klubber som Valencia. Vi ville bli nødt til å avholde et møte først, men vi er klare til å ta i bruk harde midler om myndighetene ikke skynder seg.

Spania er den eneste store fotballnasjon i Europa hvor klubbene forhandler om TV-rettighetssalg hver for seg. Det fører til at klubber som Real Madrid og Barcelona får svært lukrative avtaler, mens de små klubbene tjener bare småpenger.

Tirsdag inngikk engelsk Premier League en ny kjempeavtale med Sky og BT Sport verd 59 milliarder kroner over tre år.

I dag er de spanske TV-rettighetene verd om lag 5,6 milliarder kroner i året, men omtrent halvparten går til Real Madrid og Barcelona.

Misforhold Ifølge Esteve Calzada i konsulentfirmaet Prime Time Sport er forholdet mellom klubbene som får mest TV-penger og klubbene som for minst omtrent 1,5 til 1 i Premier League, mens det er 10 til 1 i La Liga.

 TAR BROPARTEN AV TV-AVTALEN:  Real Madrid og Barcelona. Foto: NTB Scanpix
TAR BROPARTEN AV TV-AVTALEN: Real Madrid og Barcelona. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Klubben som får minst penger ut av den nye Premier League-avtalen vil få 1,2 milliarder kroner i året. I Spania får enkelte lag 125 millioner kroner, mens Real Madrid og Barcelona får 1,25 milliarder, sier han.

Klubber som Espanyol, Valencia og Sevilla håper at en kollektiv TV-avtale vil føre til en jevnere fordeling av midlene, og at det vil føre til at det blir lettere å ta opp konkurransen med storklubbene.

- Skammelig - Hos oss opprettholdes den skammelige situasjonen hvor to klubber tjener mer penger enn noen andre i Europa, sier Collet.

- Dagens TV-avtaler er i ferd med å løpe ut, og fordi lovforslaget ennå ikke er vedtatt kan vi ikke begynne å forhandle om nye.

Collet hevder at politisk innblanding har ført til at behandlingen av lovforslaget er trenert. Han sier at det virker som Barcelona er rede til å godta endringen, mens Real Madrid motsetter seg den.

(NTB)