MISTET SYNET: Franske Corine Remande (49) kommer aldri til å se på det høyre øyet igjen. Hun ble truffet av en golfball under Ryder Cup. Foto: NTB Scanpix
MISTET SYNET: Franske Corine Remande (49) kommer aldri til å se på det høyre øyet igjen. Hun ble truffet av en golfball under Ryder Cup. Foto: NTB ScanpixVis mer

Corine Remande ble truffet av golfball under Ryder Cup

Lå livredd på bakken etter skrekktreffet: - Jeg kunne ha dødd

Corine Remande (49) forteller om de dramatiske sekundene etter at hun ble truffet av en golfball under Ryder Cup.

Corine Remande opplevde alle golftilskueres skrekk forrige fredag. Under Ryder Cup serverte golferen Brooks Koepka et dårlig utspill, og driven gikk rett inn i en publikumsmengde.

Der sto Remande sammen med mannen og en rekke andre tilskuere. Koepkas utslag traff henne rett i øyet, og førte til at hun ble alvorlig skadet.

Etter at hun fikk behandling både på banen og på sykehus, ble det bekreftet at hun aldri kom til å se på det høyre øyet igjen.

I SMERTER: Amerikanske Brooks Koepka kom til den franske kvinnen etter ulykken. Foto: NTB Scanpix
I SMERTER: Amerikanske Brooks Koepka kom til den franske kvinnen etter ulykken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Var livredd

Til AFP forteller Remande at hun var livredd i sekundene etter at ballen traff henne. Det gjorde ikke vondt der og da, men hun var sjokkert over de andre tilskuernes oppførsel:

- Tilskuerne tok bilder av meg, men ingen tilkalte hjelp. Det sjokkerte meg. Det var et kaos. Før jeg ble flyttet var jeg redd for å bli tråkket på. Tiger Woods var på vei til å slå, og tilskuermassen rundt oss ble stadig større.

Til tross for at den franske kvinnen ikke kan se på det høyre øyet, forteller hun i et nytt intervju med BBC at hun var heldig.

- Jeg kunne ha dødd. Hvis ballen hadde truffet noen millimeter lenger til høyre, hadde jeg vært ferdig, sier Remande til BBC og viser den lille forskjellen på å miste synet på det ene øyet og å miste alt.

Hun fortsetter:

- Jeg kunne ikke ha snakket med deg, jeg hadde vært død.

Når de profesjonelle golferne slår ut med driveren, kan ballen komme opp i en hastighet på 280 kilometer i timen, skriver golflink. Med enkle ord: Ballen traff Remande fryktelig hardt.

STORMET TIL: Brooks Koepka løp opp til den franske kvinnen etter slaget. Foto: NTB Scanpix
STORMET TIL: Brooks Koepka løp opp til den franske kvinnen etter slaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saksøker

49 år gamle Corine Remande, som ble truffet av ballen, bærer ikke nag til golfstjernen som slo slaget, men liker ikke arrangørens opptreden.

Til BBC sier Remande at hun er rasende på arrangøren, og kommer med fire punkter hun mener de burde ha håndtert annerledes og som gjør at hun nå vurderer å saksøke dem.

  • Hun mener at tilskuerne burde ha blitt advart om at ballen var på vei. Hun hørte ikke at noen skrek fore (golfspråk for å advare om at en ball er på avveie).
  • Hun mener at banearbeiderne ikke advarte om at spillerne gikk for å slå til greenen.
  • Hun hevder at ingen i arrangørteamet besøkte henne på sykehuset etter ulykken.
  • Hun mener det var for lite advarsler på billetten og for lite skilt som advarte rundt om på banen.

Remande sier at hun nå er bekymret for framtida:

- Jeg vet ikke hvordan man skal leve med bare ett øye. Jeg liker å gå turer, drive med sport, spille golf og trene på treningssentre.

Arrangøren slår tilbake

Ryder Cup-arrangøren kjenner seg ikke igjen i den franske kvinnens kritikk. De mener at det ble ropt «fore» en rekke ganger, og sier at de ikke kjenner til strategien til spillerne. Det er dermed umulig for dem å si om ballen (etter planen) lander på x eller y.

- Vi føler med Remande og familien hennes. Vi tar tilskuernes sikkerhet svært seriøst, og har vært i kontakt med familien eller ulykken, noe vi også kommer til å forsette med.

Knust

Brooks Koepka var selvfølgelig knust etter at han hørte om Remandes tilstand. I går møtte han pressen, og sa følgende:

- Jeg er lei meg og såret over tragedien. Jeg snakket med henne på banen og i etterkant, men når jeg fikk vite mer om skaden tok jeg tatt kontakt med familien for å gi min sympati. Hjertet mitt er knust.