La opp etter «EPO-sjokk»

HALDEN/OSLO (Dagbladet): Ole Richard Holm-Olsen (29) fikk så store framganger da han ble bloddopet med EPO i et forsøksprosjekt at han ikke orket å konkurrere mer da stoffet var ute av kroppen.

- Fra å oppnå tider på trening jeg aldri hadde drømt om, var jeg plutselig tilbake på mitt vanlige nivå igjen. Opplevelsen var et sjokk, og jeg mistet all lyst til å konkurrere videre, sier Ole Richard Holm-Olsen til Dagbladet.

Haldenseren kjempet i norgestoppen i triatlon (svømming, sykling og løping) og var en av 20 personer som høsten 1997 var med på Olympiatoppens forskningsprosjekt på EPO - for å finne fram til metoder for å avsløre bruk av bloddoping.

Ti personer fikk EPO. Ti fikk vanlig saltvannsoppløsning - men ingen fikk vite hvem som fikk hva.

Selvbedrag

Holm-Olsen og de øvrige deltakerne i EPO-prosjektet fikk seks måneders konkurransekarantene etter forsøksperioden, hvor de fikk injisert EPO tre ganger i uka i tre uker.

Triatleten fikk EPO, men forsøkte å innbille seg selv at han ikke ble bloddopet - til tross for at oksygenopptaket økte med rundt 10- 15 prosent på fire uker.

Til sammenlikning: Ifølge lege og prosjektleder Jim Stray Gundersen i Olympiatoppen skal en utøver jobbe hardt i ett år for å få en økning på fem prosent.

- Det var nesten skummelt morsomt, men selvbedraget ble veldig stort. Jeg innbilte meg at jeg var blitt så mye bedre som resultatene viste, selv da jeg fikk beskjed om at jeg var en av dem som fikk EPO, sier Holm-Olsen.

Trengte mindre hvile

Effekten merket han også på andre måter:

- Overskuddet økte, og jeg fikk mindre behov for hvile. Jeg kunne kjøre en ny hard økt med en gang jeg hadde avsluttet den forrige.

Holm-Olsen hadde femteplass i NM og andreplass i norgescupen som beste plasseringer. Med EPO er han overbevist om at han ville blitt norgesmester.

- Garantert! EPO får en mosjonist til å bli eliteutøver, og en middels eliteutøver til å bli en ener, sier han.

Men rundt en måned etter siste injeksjon var virkningen ute av kroppen. Og både puls og tider spratt opp igjen.

- Det var som å treffe en murvegg, og motivasjonen forsvant. Med ett gikk det opp for meg at jeg aldri ville bli så god som jeg hadde vært i noen få uker. Og tanken på at jeg trolig kom til å konkurrere mot andre som er dopet, tok fra meg gløden, sier Ole Richard Holm-Olsen, som sto fram i Vårt Land på lørdag.

- Angrer du på at du sa ja til å være med på dette prosjektet?

- Jeg angrer litt, men ville likevel gjort det samme en gang til. Det var interessant å kjenne på kroppen hva EPO gjør med deg. Men jeg var nok ikke forberedt på konsekvensene. Det gjorde smellen enda større.

Vil tilbake

Nå - fire år etter at han la opp - har lysten til å konkurrere kommet tilbake.

- Jeg har trent meg opp igjen det siste året, og skal forsøke å komme tilbake i år.

- Målsettingen er iallfall å få med seg denne sesongen. Nå trener jeg rundt 15 timer i uka, sier Holm-Olsen.

KJEMPER MOT COMEBACK: - Det var interessant å kjenne på kroppen hva EPO gjør med deg. Men jeg var nok ikke forberedt på konsekvensene, sier triatlonutøveren Ole Richard Holm-Olsen.